1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Wat doet de gemeente voor mantelzorgers?

Wat doet de gemeente voor mantelzorgers?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Visual gemeentehuis zwart met roze
  • 2 reacties
  • 25 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 8 maart 2019
Wist je dat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat dat gemeenten mantelzorgers moeten helpen? Daarom kun je terecht bij je gemeente als je hulp nodig hebt bij de zorg voor je naaste. Maar wat doet de gemeente eigenlijk voor mantelzorgers?

Wet maatschappelijke ondersteuning is er voor mantelzorgers

In 2015 is in Nederland de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. De Wmo zegt dat gemeenten zich moeten bezighouden met hulp voor mantelzorgers. Hoe ze dat moeten doen, staat niet in de wet beschreven. Daarom doen niet alle gemeenten precies hetzelfde voor mantelzorgers.

Hoe helpt jouw gemeente mantelzorgers?

Elke gemeente heeft een Wmo-loket waar je als mantelzorger heen kunt als je vragen hebt of hulp nodig hebt. Meestal vind je het Wmo-loket op het gemeentehuis. In sommige gemeenten heet dit loket sociaal loket, zorgloket, welzijnsloket of steunpunt. Bij dit loket kun je terecht voor:

1. Hulp in het huishouden

Met een hulp in het huishouden worden je mantelzorgtaken een stuk lichter. Wil je weten of je naaste recht heeft op huishoudelijke hulp? Ga dan naar het Wmo-loket van je gemeente om dit uit te zoeken.

2. Vervangende zorg

Wie zorgt er voor je naaste als je een dagje weg of op vakantie bent? De gemeente helpt je soms aan vervangende zorg. Je naaste kan dan bijvoorbeeld naar een logeerhuis of een dagopvang. Deze vervangende zorg noemen we respijtzorg. Denk eraan dat je voor respijtzorg vaak moet bijbetalen. 

3. Hulp bij regeltaken

Soms moet je als mantelzorger zoveel regelen dat je het overzicht kwijtraakt. Het kan dan fijn zijn om daar hulp bij te krijgen van een mantelzorgmakelaar. Een mantelzorgmakelaar helpt bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren of het aanvragen van een vergoeding. Bij het Wmo-loket weten ze of de gemeente een mantelzorgmakelaar in dienst heeft.

4. Mantelzorgwaardering

Alle gemeenten hebben geld om mantelzorgers een extraatje te geven. Dat extraatje noemen we de mantelzorgwaardering. Elke gemeente gaat anders om met dat geld. Vaak krijgen mantelzorgers geld of korting voor groepsactiviteiten voor mantelzorgers. 

Ga naar het mantelzorgsteunpunt voor hulp en advies

Veel gemeenten hebben een mantelzorgsteunpunt. Naast het Wmo-loket kun je ook hier terecht voor hulp en advies. Ook organiseert een mantelzorgsteunpunt bijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten.

Ga naar de gemeente van je naaste

Woon je niet in dezelfde gemeente als degene voor wie je zorgt? Ga dan niet naar het Wmo-loket van je eigen gemeente, maar naar die van je naaste.

Bronnen: Regelhulp Rijksoverheid, Handreiking Waardering voor mantelzorgers, Sociaal Werk Nederland Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Frans Donders
    Mijn vrouw haar zus heeft de ziekte van Lyme.heeft ze al 10 jaar en kan bijna niks meer. ze is dus erg hulpbehoevend, nu ligt ze in scheiding en aangezien ze al zo lang ziek is heeft ze geen kennissen en vrienden meer.Haar sociale leven is dus nagenoeg 0.ze woont in een andere gemeente. wij zijn en voelen ons genoodzaakt haar te helpen en willen onze dubbele garage die aan ons huis vast zit voor haar verbouwen om haar een eigen plekje te geven met ons als mantelzorger als dat in dit geval zo mag heten.naast de deur dus. ik heb al het een en ander gelezen maar we zijn misschien niet goed voorbereid, hoe zit het met haar zorgverzekering ,uitkering tegemoetkoming in kosten en mogen wij bijv huur vragen voor de schuur of is dat niet slim en moet er iets anders geregeld worden of is er iemand die ik kan bellen en die me uitde doeken kan doen waar ik het beste mee kan beginnen om ditverhaal op te starten. hoogachtend Frans.
    • Lotte
      Beste Frans, Allereerst onze welgemeende excuses; we hebben dit bericht destijds niet gezien. We hopen dat jullie inmiddels goede hulp hebben gekregen. Anders raden wij aan contact op te nemen met de zorgverzekering en de gemeente bij het WMO-loket. Heel veel succes gewenst! Groetjes, Lotte