We hebben zoveel mogelijk activiteiten door laten gaan
Hoe zag de afgelopen periode eruit? “We hebben een aantal kwetsbare kinderen die niet 24/7 thuis kunnen zijn. Daarom hebben we zoveel mogelijk activiteiten door laten gaan. Zo was het KindCentrum open, maar met minder kinderen. Ambulant hadden we telefonisch contact en via beeldbellen. En waar echt niet anders kon, zijn we ook langs geweest. En op de woonlocaties hebben we dagbesteding in huis gebracht.”
We werken hier niet met mensen die ziek zijn, maar met mensen met een beperking
“Voor de medewerkers was dit ook wel spannend, omdat alles per direct anders ging dan de dagelijkse structuur die onze cliënten, maar ook onze medewerkers, gewend waren. Maar ook door het ontbreken van persoons beschermende middelen, was het spannend voor onze medewerkers”, vertelt André. “We werken hier niet met mensen die ziek zijn, maar met mensen met een beperking. Hierdoor waren we minder aangesloten bij de zorgstructuren zoals het Regionaal Overleg Acute Zorg en de GGD. We hebben flink ons best gedaan om deze middelen toch te krijgen en de richtlijnen te vertalen naar onze situatie. In het begin stuurden we iedere dag een update naar de leidinggevenden en de teams.”
De druk en stress in thuissituaties neemt toe
Ik vraag André hoe deze periode is voor de cliënten en hun familie. “Heel spannend. Iedereen vraagt zich steeds af wat de gevolgen zijn voor zijn of haar kind. Helemaal toen de echte lockdown zorgde voor een bezoekregeling op basis van ‘Nee, tenzij’. Op de locaties met (oudere) kwetsbare cliënten zijn wij meegegaan in de richtlijnen voor ouderenzorg. Hier mocht dus geen bezoek meer komen. Voor de andere locaties keken we per locatie wat het beste was. Er zijn ook ouders die hebben gekozen om hun kind thuis te houden. We merken nu dat de druk en stress in deze thuissituaties toeneemt.”
We hebben een vertaling gemaakt van de persconferenties
“Veel cliënten hebben moeite om te begrijpen wat er aan de hand is. En met een mondkapje op ben je vaak ook nog onherkenbaar. Dat maakt het dragen ervan soms lastig. Voor onze cliënten hebben we een vertaling gemaakt van de persconferenties van Rutte. Door het gebruik van pictogrammen en onze contactclown PUK begrijpen onze cliënten de situatie een stuk beter. Hier heb ik veel positieve reacties op gekregen. Zelfs onze eigen medewerkers begrepen de persconferenties hierdoor beter”, vertelt André lachend.
We gaan langzaam weer terug naar de normale situatie
“Ik denk nu veel na over hoe, of en wanneer corona ons raakt. Deze tijd is zo onzeker. Op dit moment hebben we het geluk dat er nog geen cliënten besmet zijn met nieuwe corona virus. Er zijn wel een aantal medewerkers besmet geraakt of vermoeden dat ze dit zijn. Zij zitten thuis in isolatie of quarantaine. Nu gaan we langzaam weer terug naar de normale situatie. De bezoekregeling voor de woonlocaties wordt versoepeld naar ‘Ja, tenzij’ en ook de locaties voor dagbesteding gaan stap voor stap weer open. Dat vind ik spannend. Daarmee lopen we toch weer meer risico. De deur op slot doen is makkelijker dan langzaam openen.”
Ik hoop dat we met elkaar een goede evaluatie doen
Wat valt je positief op in deze tijd? “De mensen van de Parabool zijn er voor de cliënten ondanks hun eigen uitdagingen en spanningen . En helaas kan niet alles, maar ze zoeken voor iedere cliënt naar de beste begeleiding en ondersteuning. De creativiteit en flexibiliteit van onze medewerkers is geweldig. Ook wordt er nu vaak sneller en doelgerichter gewerkt. Neem bijvoorbeeld videobellen. Ik hoop dat we met elkaar een goede evaluatie doen en leren van deze periode!
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie