1. Home
  2. Corona verhalen
  3. Het verhaal van Jacandra: Gelukkig hebben de kinderen weinig last van de maatregelen

Het verhaal van Jacandra: Gelukkig hebben de kinderen weinig last van de maatregelen

8 8 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 92 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 27 mei 2020
Ik ben Susannah en werk op de redactie van PGGM&CO. Sinds 11 mei zijn de basisscholen en kinderdagverblijven weer open voor alle kinderen. Daarom spreek ik deze week met Jacandra. Zij werkt fulltime op een peuterspeelzaal en is alleenstaande moeder van vier pubers.

Er waren 15 kinderen in de eerste week en 48 in de laatste

Ben je net weer aan het werk? “Nee, ik ben blijven werken” vertelt Jacandra. “Op een noodlocatie voor kinderen met ouders met vitale beroepen en kinderen waar het thuis niet goed ging. Met 15 kinderen begon de eerste week heel rustig, maar in de laatste week waren het er 48! Veel ouders met een vitaal beroep dachten eerst dat de combi van werk en kinderen thuis wel ging. Ook kwamen er steeds meer kinderen waarbij het thuis niet meer ging. Als een kind zegt ‘juf ik ben zo blij dat ik hier wel mag spelen’, dan weet je waarvoor je het doet’”.

Ik vroeg mezelf af of ik dit wel moest doen

Hoe vond je het om te blijven werken? “Ik vond het spannend. Ik heb borstkanker gehad dus val in de risicogroep. Soms werd ik midden in de nacht wakker en vroeg mezelf af of ik dit wel moest doen. Mijn eigen kinderen waren ook bezorgd. Toen bleek dat kinderen bijna niet besmet raken met het virus, besloot ik om toch te gaan werken. Daarbij loop ik thuis misschien wel meer risico omdat mijn kinderen in een supermarkt werken.”

De kinderen renden op me af omdat ze me zo hadden gemist

Nu is de peuterspeelzaal weer open voor alle kinderen. Hoe is dat? “Dat is wel gek en echt wel anders dan normaal. In een schriftje schrijf ik dagelijks een overdracht voor de ouders. Verder maak ik nu heel de dag speelgoed schoon, zegt Jacandra lachend. “Het is net of is smetvrees heb. Het is wel heel fijn om alle kinderen weer te zien. Sommige kinderen waren de eerste keer zo enthousiast en renden gelijk op me af omdat ze me zo hadden gemist.”

Ouders mogen het schoolgebouw niet meer in

“Ouders hebben een eigen tijdstip waarop ze de kinderen halen en brengen. Vervolgens moeten ze hun handen goed schoonmaken. Nu de kinderen weer wat gewend zijn, mogen ouders het schoolgebouw ook niet meer in. Er is voor het schoolgebouw een brug. Aan het einde van de dag zetten we de kindjes met hun rugzakje voor de brug. Langs een kralenkoord lopen ze dan naar hun ouders.”

Niet alle ouders zijn even begripvol

Hoe gaan jij en je collega’s met de situatie om?  “We hebben het er best vaak over. Niet alle ouders zijn even begripvol en worden soms ook boos. Bijvoorbeeld omdat ze wat langer moeten wachten. We praten hier dan met elkaar over. Sinds deze week is er ook een nieuw kindje op de groep. Die ouder kwam voor het eerst en mocht natuurlijk niet naar binnen. Dat voelt wel heel raar. Ik zei toen ook gelijk tegen mijn collega ‘hoe zou jij dit nou vinden als moeder’? Gelukkig hebben de kinderen weinig last van deze maatregelen en kunnen zij lekker spelen.“

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.