1. Home
  2. Corona verhalen
  3. Het verhaal van John: Ik ben trots op de onderlinge samenwerking en verbinding

Het verhaal van John: Ik ben trots op de onderlinge samenwerking en verbinding

7 7 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 3 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 juni 2020
Ik ben Susannah en ik werk op de redactie van PGGM&CO. Deze week bel ik met John. Bestuurder van Woonzorg Flevoland. Dit is een organisatie waar ongeveer 1000 mensen werken in tehuizen en thuiszorg. We gaan in gesprek over hoe John deze tijd beleeft.

De vindingrijkheid en creativiteit is mooi te zien

Hoe heb je afgelopen periode ervaren? “Als ik terugkijk op afgelopen periode dan ben ik trots op de onderlinge samenwerking en verbinding”, vertelt John. “Vorig jaar hadden we brand op een locatie en toen gebeurde eigenlijk hetzelfde. De vindingrijkheid en creativiteit van mensen in zo’n situatie is echt mooi te zien. Zo bood ons keukenpersoneel spontaan hun kleed- en doucheruimte aan zodat collega’s zich kunnen opfrissen na een lange werkdag in beschermende kleding. De technische dienst maakte extra lockers en de keuken zorgde voor extra drink- en voedingsmomenten voor de collega’s”

Collega’s zijn blij dat ze dit werk kunnen en mogen doen

En hoe heeft het personeel het ervaren? “Er zijn collega’s die de periode als heel zwaar hebben ervaren omdat ze bijvoorbeeld angstig waren. Omdat ze privé ook met het virus te maken hadden, angst om hun cliënten te besmetten of tot de risicogroep behoren. Ook hoor ik dat collega’s juist heel blij zijn dat ze dit werk kunnen en mogen doen. Ik merk vooral een groot aanpassingsvermogen en flexibiliteit.”

Je wilt zorgen voor een mooi afscheid

“Het personeel is zo betrokken. Op de diverse woonzorglocaties en via onze thuiszorg werken we soms met hele kwetsbare mensen. Ik merkte hoe bezorgd onze collega’s om hen waren. De sterfgevallen waren ook extra heftig. Vaste rituelen die je hier normaal voor hebt zijn nu anders. Denk aan bezoek dat niet altijd kon komen en het contact met familie. Dit was soms erg moeilijk. Want je wilt dit goed doen en zorgen voor een mooi afscheid.”

De medewerkers hebben een brief geschreven aan de Kamerleden en betrokken ministers

“Aan het begin zag ik trouwens wel dat collega’s de erkenning misten voor de zorg die wij leveren. Er was vanuit de media toch vooral aandacht voor het werk in ziekenhuizen. Inmiddels is er een initiatief gestart onder onze zorgmedewerkers. Zij hebben een brief geschreven aan de Kamerleden en betrokken ministers. Een initiatief met daarin de oproep om de zorgmedewerkers die op vele manieren zijn ‘geëerd’ ook echt een podium te geven. Zodat zij invloed hebben als het gaat om verandering en verbetering van de positie van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Ik hoop dat we de warme aandacht voor ons werk kunnen behouden

Wat is de focus voor komende tijd? vraag ik John. “We kijken naar wat het ‘nieuwe normaal’ wordt en proberen de rust weer wat terug te laten keren. Natuurlijk kijken we ook wat we van afgelopen tijd kunnen leren. Zoals het behouden van korte lijnen en digitaal verbeteren waar kan. Ook gaan onze collega's in ondersteunende diensten weer op kantoor werken om zo de meest passende ondersteuning te bieden. Ook hoop ik dat we de warme aandacht voor ons werk kunnen houden.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.