1. Home
  2. Corona verhalen
  3. Het verhaal van Laura en Jan Leunis: Het gaat nu even om de kern

Het verhaal van Laura en Jan Leunis: Het gaat nu even om de kern

7 7 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 21 vind ik leuks
Geplaatst door Henriëtte op 24 maart 2020
De coronacrisis zorgt ervoor dat het dagelijks leven van zorgmedewerkers er anders uitziet. Wat gebeurt er nu in de thuiszorg? Ik ben Henriëtte. Bij PGGM&CO werk ik als scrum master. Om zelf te ervaren welke gevolgen de coronacrisis heeft op het dagelijks leven van onze leden, belde ik met Laura Hollenberg en Jan Leunis de Beij. Laura werkt als wijkverpleegkundige bij zorgorganisatie Omring en Jan Leunis is daar directeur thuiszorg. Samen gingen we in gesprek.

Omring. Een zorgorganisatie in Noord-Holland.

“Omring biedt zorg en ondersteuning aan mensen thuis en in onze woonzorglocaties. Ook kunnen mensen bij ons terecht voor revalidatie”, vertelt Jan Leunis.  Om te vervolgen: “Deze coronacrisis heeft grote gevolgen voor onze cliënten en medewerkers. Onze woonzorglocaties zijn nu bijvoorbeeld gesloten voor familie van onze bewoners. Dat is heel ingrijpend, maar we realiseren ons dat we niet anders kunnen, de gezondheid van cliënten en medewerkers gaat boven alles. Ook op de thuiszorg heeft deze crisis effect”, zegt Laura.


Er werkt 1 collega op kantoor. De rest werkt vanuit huis.

“Mijn werk is zeker anders nu”, vertelt Laura. “We werken in de wijk bij mensen thuis én we hebben administratieve taken. Er is nu nog maar één wijkverpleegkundige op kantoor, de rest werkt vanuit huis. Dat vergt veel flexibiliteit, maar het gaat eigenlijk erg goed. Het is fijn dat je de digitale mogelijkheden hebt om met elkaar te kunnen overleggen, en we begrijpen dat collega’s die thuis werken ook kinderen thuis hebben rondlopen.”

Duidelijke communicatie. Daar is nu behoefte aan.

“Mijn agenda is totaal omgegooid” vertelt Jan Leunis. “Ik zit in het crisisteam van Omring en ik heb nu elke dag 3 overleggen. Ik start de dag met het operationele crisisteam. We bespreken daar hoe het met cliënten en medewerkers is en of er nieuwe ontwikkelingen zijn. Hebben collega’s nog vragen? Dan beantwoorden we die daar. We willen vooral heel helder en duidelijk communiceren, daar is behoefte aan nu. Alles is erop gericht verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en medewerkers gezond te houden.”


Elke dag krijgen we een nieuwsbrief waarmee we op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

“Ik vind het heel fijn dat we elke dag een nieuwsbrief krijgen. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt. Maar het geeft ook het gevoel dat je dit samen doet. Iedereen is zó betrokken”, vertelt Laura.


We zijn er nog lang niet.

“We hebben natuurlijk nog geen idee wat er komen gaat. Maar als we kijken naar Noord-Brabant dan denk ik dat er nog meer op ons af komt. Daar bereiden we ons goed op voor” vertelt Laura. “Naast onze eigen spoedoverleggen sluiten we ook aan op de regionale crisisoverleggen.” vertelt Jan Leunis. “We bespreken daar met onder andere zorgaanbieders, ziekenhuizen en de veiligheidsregio wat verschillende regio’s hebben afgesproken. En we leren daar van de situatie in Noord-Brabant. Dat is heel waardevol.”

Ik mis het contact met mijn collega’s.

“Ik mis mijn collega’s.”, zegt Laura. “Dat heb ik ook” vertelt Jan Leunis. “Al zit ik wel dagelijks samen met het crisisteam. Toch mis ik de gewone dagelijkse overleggen en de gesprekken die je voert. Ik werk ook veel thuis en altijd in koppels. Zo is iedereen altijd vervangbaar.”


Kippenvelmomentje. Dat applaus.

“Ik heb het idee dat er anders naar ons werk gekeken wordt”, zegt Laura. Jan Leunis is het daarmee eens. “Mensen lijken beter te begrijpen wat ons werk betekent. Er is meer erkenning. Dat vind ik natuurlijk heel fijn. Ook al is het nog steeds gewoon mijn werk. We staan als sector, samen met een aantal andere beroepen, met elkaar aan het front. En Nederland ziet dat. Bloemenkwekers geven ons bloemen, we krijgen ontzettend veel lieve kaartjes. Prachtig! Het gaat nu even om de kern. Dát is bijzonder.”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.