1. Home
 2. Corona verhalen
 3. Het verhaal van Laurianne: Alles in het nieuws gaat opeens over mijn werk

Het verhaal van Laurianne: Alles in het nieuws gaat opeens over mijn werk

10 10 minuten lezen
Overzicht
 • 60 reacties
 • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Merlijn op 7 april 2020
De coronacrisis zorgt ervoor dat het dagelijks leven van zorgmedewerkers er anders uitziet. Wat doet de crisis met verpleegkundigen op de Intensive Care? Ik ben Merlijn en werk als propositie marketeer bij PGGM&CO. Ik belde met Laurianne. Zij is verpleegkundige op de IC in het TerGooi Ziekenhuis. In ons gesprek vertelt zij wat er gebeurt op de IC.

De coronacrisis zorgt ervoor dat het dagelijks leven van zorgmedewerkers er anders uitziet. Wat doet de crisis met verpleegkundigen op de Intensive Care? Ik ben Merlijn en werk als propositie marketeer bij PGGM&CO. Ik belde met Laurianne. Zij is verpleegkundige op de IC in het TerGooi Ziekenhuis. In ons gesprek vertelt zij wat er gebeurt op de IC.

Opeens gaat al het nieuws over mijn werk

Hoe gaat het met je? “Ik ben zelf gelukkig vrij nuchter. En ik ben niet heel bang om zelf ziek te worden. Maar het is heel gek”, vertelt Laurianne. “Alles in het nieuws gaat ineens over mijn werk. Opeens sta je in het middelpunt van het COVID-19 probleem”. Het virus verandert ons werk enorm. Het aantal coronapatiënten neemt toe. We moeten de IC uitbreiden. Onze leidinggevenden vragen ons om meer te werken. Dat is niet verplicht. Maar er zijn gewoon meer mensen nodig dan dat er in dienst zijn.”

Nu kijkt heel Nederland mee. Dat is wel anders

Hoe gaan jij en je collega’s hiermee om? “We voelen ons nog meer verbonden met elkaar. En voelen dat we echt nodig zijn. Dat wisten we altijd wel. Maar nu voelen we dat nog meer. We werken op de IC altijd met kwetsbare mensen. Dat verandert niet. We zijn daar altijd bezig met de balans tussen leven en dood. Nu kijkt alleen heel Nederland mee. Dat is wel anders”, vertelt ze.

De hele afdeling is afgesloten. We lopen de hele dag in isolatie

Hoe ziet je werk er op de IC nu uit?  “1 Unit is helemaal ingericht voor coronapatiënten”, vertelt ze. “De hele afdeling is nu afgesloten. Normaal gesproken hoef je pas in isolatie als je de kamer op gaat. Nu lopen we de hele dag in isolatie. In een wit pak met mondkapje. In een ‘schone’ ruimte mogen we pauze houden. Maar een frisse neus halen in de pauze? Dat zit er even niet in.”

We weten niet wanneer het stopt

“Ik ben wel gewend om mensen die zo ziek zijn te verplegen. Het zijn nu alleen heel veel mensen tegelijk. Dat maakt het zo anders dan vóór corona. We weten ook niet wanneer het stopt en dat maakt de situatie onzeker. Hebben we straks wel genoeg IC-bedden? En wordt dat straks een landelijk probleem?”

De patiënten bij ons op de afdeling slapen aan de beademing

Wat doet dit met de patiënten? “Bij ons op de IC liggen alle patiënten in slaap aan de beademing. Mensen zijn niet wakker. Sommigen weten dat ze aan de beademing gaan en misschien wel 2 weken in kunstmatige slaap worden gebracht. Anderen weten niet eens dat ze op de IC liggen.”

Ik vind het knap dat families zoveel begrip hebben voor deze situatie

En de patiënten hebben natuurlijk ook familie. Wat doet deze situatie met hen? “Bezoekers mogen niet op de IC komen. Dat vind ik echt heel lastig. Ik kan nooit beloven dat iemand geneest. Ondanks dat ik daar met collega’s natuurlijk 1000% voor ga. Ik vind het heel knap hoe families hiermee omgaan.”

Iedereen steunt ons. Hartverwarmend vind ik dat

Wat vind je van alle acties die mensen voor jullie bedenken? “Het voelt ontzettend warm. Iedereen steunt ons. De bakker om de hoek bakt taart en kinderen maken tekeningen. Hartverwarmend vind ik dat. Terwijl het helemaal niet hoeft. Ondernemers hebben het zelf al moeilijk genoeg! En toch steken ze ons een hart onder de riem. Ik vind dat mooi om te ervaren. En dat maakt deze tijd toch wel bijzonder. Dus dank allemaal. Dat jullie zo meeleven met ons.”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Mieke Mols
  Geweldig wat jullie doen. Met zoveel liefde, hartverwarmend. En .....zoveel stress, werkdruk, vaak lange dagen! Fantastisch! Heel veel dank. Veel gezondheid voor jullie zelf en jullie gezin. Mieke Mols
 • Johanna Lelieveld
  Het is geweldig werk wat jullie verrichten, heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
 • diana Baumgart
  Het verpleegkundig beroep is altijd al een zeer belangrijk beroep geweest en ik hoop dat deze waardering zal blijven want wij mensen vergeten heel vlug. Inde zorgwerken betekent dat je altijd aan alle gevaren en ziektes blood staat. Als verpleegkundige toen gewerkt heb ik de uitbraak van het HIV, Sars en Mers meegemaakt ook niet simpel. het HIv is nu een chronische ziekte geworden maar jaren geleden je er ook onherroepelijk aan Dood. Het Mrsa bacterie al deze ziekten zijn op de loer deze Job is echt niet simpel ik heb uit liefde voor deze baan gekozen en was is geen vetpot toen in 1972 zeker niet. Hier nu in Suriname waar ik er voor 5maanden ben mogen wij overGods zegen praten. wij hebben het niet. ik ben trots want Suriname heeft voor de preventie een good Job gedaan. De 10 besmette mensen waarvan 9 zijn genezen kwamen uit Nederland. 1patient is helaas overleden . hij had zich telaat gemeld. Echter mogen wij nog steeds niet uit het oog verliezen dat er nogsteeds veel meer mensen aan kanker dood gaan. Daarnaast lijden er teveel mensen honger in de wereld en die er ook dood aangaan. Dat wij dit ook weer gauw achter de rug mogen hebben en dat het een grote wake up call mag zijn. HYGIENE en Nogmaals HYGIENE en Gezondeten. om jou immuumsysteem op peil houden. Rust, Reinheid en Verminder uw stress. Verpleegkundigen jullie zijn geweldig love you
 • m.t.hollander
  heb heel veel op tv gekeken erg indrukwekkend Ik wens jullie veel sterkte en heb heel veel respeckt voor jullie, duizend maal dank!!
 • Maria Willemsen
  Geweldig dat jullie dit werk doen wens jullie veel succes in deze moeilijke situatie
 • Mieke Mols
  Geweldige werkdruk hebben jullie met ook meer gevaar voor je eigen gezondheid. Heel ander werk dan je gewend bent, zwaarder, intensiever en het gaat alsmaar door, iedere dag en iedere nacht. Veel meer mensen sterven tijdens je werk....Je kunt ze niet helpen. Respect!!! Geweldig zoals jullie dit doen. Dank, dank, dank.
 • ans
  nogmaals een reactie voor alle zorgprofecials etc. wens jullie allen bewondering en lof toe ! Hopelijk gaat de politiek nu ook inzien hoe hard er in ziekenhuizen verzorgings en verpleeghuizen, jeugdzorg en ggz gewerkt en gezorgd wordt . dat het nu tijd wordt dat de minister president Mark Rutte zelf met zijn politieke ministers inziet dat nu eindelijk de nodige mensen loon naar werken verdienen.!! houd vol; ik wens jullie allen een gezellige Paastijd
 • C.de Vries
  Bij mijn dochter op haar werk bij dementerende ouderen, is ook Corona, ik houdt mijn hart vast. Zij moet nu dus ook volledig bedekt deze patiënten verzorgen, de zieken begrijpen hier helemaal niets van. Heel erg emotioneel..... onze kleinkinderen mogen niet meer buiten de tuin spelen. Het komt nu toch wel erg dichterbij. En dan snap ik niet dat er nog met gezelschappen van meer dan 6 personen, incl kinderen gebarbecued wordt. Mensen houdt afstand en ga niet met meer dan 3 personen op 1,5 meter afstand iets doen.
  • C. Van Os
   Nog even iets toevoegen. Gisteren stonden op een pleintje bij ons in het dorp een groep motorrijders met elkaar op korte afstand te praten en lol te maken. Ik hoop dat de mensen nu eindelijk eens hun verstand gaan gebruiken, en meer aan álle corona patiënten + hun verzorgers gaan denken, die een enorme strijd moeten leveren. applaus voor deze mensen in de algemene zorg....❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️Steek ze een hart onder hun riem. gedraag je en blijf thuis, houdt afstand.
 • Jeanne Zaat
  heel veel respect voor allen die in de zorgsector werken! Verpleging was altijd al hard werken maar de druk is nu extra zwaar!
 • Rita
  Super wat jullie allemaal doen . we hopen dat na dit ,iedereen over nadenkt hoe goed dat de mensen in de zorg zijn en niet gemist kunnen worden . Dikke pluim voor ieder van jullie.
 • Wim Ament
  Ik heb de opmerkingen gelezen van Laurianne. Ik kan me voorstellen dat zij ergens zich overvallen voelt wat haar als IC verpleegkundige is overkomen. Daarnaast lees ik ook dat ik ze niet zo bang is om ziek te worden als ze jong is. Ik herken dat gevoel als je jong bent. Ik ben nu echter ouder, werk in de verpleeghuiswereld. Begin maart wist ik wat er op ons afkwam, een Corona invasie met file vorming voor de IC. De overlevingskansen nemen exponentieel af met de leeftijd. Onze clienten hebben 10% tot 20% kans dat ze deze Coronacrisis niet overleven. Zelf zit ik in de groep daaronder 60 jaar en ouder. Ook een 3% tot 4% procent kans dat je dit niet overleeft. Daarnaast veel verzorgenden in dezelfde leeftijdsgroep met ook nog de comorbiditeit van overgewicht en mogelijk suikerziekte en mogelijk cardiale stoornissen. Daarnaast wist ik de hoeveelheid beschermende persoonlijke middelen die we moesten delen met de ziekenhuizen van onze zorggroep. Ik heb me absoluut niet veilig gevoeld als hulpverlener en ik was helemaal niet blij met de aanpak van het RIVM. In plaats van het land op te delen in compartimenten met een verbod op persoonuitwisseling, niet op uitwisseling van goederen heeft men gekozen voor op de sociale lockdown waarbij de mensen eigenijk zelf kunnen beslissen. Ik heb het jammer gevonden dat men niet gekozen heeft voor de geografische mogelijkheden die ons land kent, ik denk aan het gebied boven en onder de grote rivieren, of de relatieve leegte van de 3 noordelijke provincies tegen over het overbevolkte westen des lands. Ik heb er nog steeds moeite mee met de keuzes die gemaakt zijn. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat Laurianne zich overvallen voelt als IC-verpleegkundige, ik voelde me ook overvallen als arts in een verpleeginstelling. Ik heb me 24 tot 48 uur hondsberoerd gevoeld.
  • ans
   ben erg geschrokken op de reactie van Wim het is de laatstedagen ook wel duidelijk geworden hoe afschuwelijk mensen in de zorg/verpleeghuizen door het land moeten dealen met de middelen die niet toerijkend zijn!! Juist hier hadden we tegelijkertijd moeten starten met deskundigen enalle hulpmiddelen! voldoende verpl personeel, keuken wasserij paramedicie etc. tegelijk met de uitbrijding v.d.ic-capaciteiten in de ziekenhuizen.!!Dat komt alleen maar de nodigen beddencapaciteit ten goede ! het mes snijd dan aan 2 kanten!! er is nog veel wijsheid en kracht nodig om dit waar te maken !! maar samen komen we steeds beter tot nieuwe inzichten .tot slot blijf doorgaan,houd vol en veel sterkte toegewenst . een prettige paas tijd !!
 • Henny v Leeuwen
  Heb zelf mijn hele werkende bestaan, ben nu 73 jaar, als operatie-assistente gewerkt. Een prachtige baan! Leef nu erg mee met iedereen die werkt in de zorg en zijn of haar stinkende best doet om levens te redden en heel goed te zorgen voor alle patiënten en hun families. Mijn grote waardering voor iedereen en bedankt voor jullie grote inzet. Hopelijk kunnen jullie het volhouden, zorg ook goed voor jezelf!
 • Els Nijland
  Hoi, Laurianne, Mooi dat je, ondanks alles, blij bent met de blijken van waardering. Die zijn absoluut verdiend. We hopen met z'n allen dat deze uitzonderlijke situatie niet lang meer zal duren. En dat jullie daarna ook op je loonstrookje krijgen wat je zeker verdient. Veel sterkte allemaal de komende weken/ maanden ! Els Nijland
 • Elly Aerts
  Chapeau Laurianne en aan alle zorgmedewerkers voor alles wat jullie doen. Ik heb zelf 30 jaar op een verpleegafd. gewerkt met dementerende ouderen en ik wil ook alle zorgmedewerkers bedanken voor alles wat zij doen en vaak met niet genoeg beschermende middelen. Ook daar zijn Corona patiënten die erg ziek zijn of overlijden. Deze doelgroep begrijpt vaak totaal niet wat er aan de hand is en kun je niet isoleren op hun kamer wat heel veel energie kost van de zorgmedewerkers zeker nu ook hun familie niet meer op bezoek kan komen. ik hoop dat als dit alles voorbij is jullie werk en ook van anderen in de vitale beroepen eens echt gewaardeerd zal worden omdat zonder al deze mensen niemand in dit welvarende land kan overleven Bedankt en zorg ook goed voor jezelf
 • Sjef Verstijnen
  Prachtige genuanceerde reactie van Lisianne, complimenten!
 • MEC Lagadeau-Quintiliano
  In deze moeilijke tijd hou ik me vast aan mijn geloof en bid voor ons, voor de hele wereld. Mijn gedachten gaan speciaal naar de medische hulpverleners, in alle lagen, alle landen. Mocht God ze de nodige kracht, wijsheid en gezondheid geven, want materialen middelen kunnen geproduceert/gekocht worden maar gezonde gespecialiseerd personeel niet. Hoe lang kunnen ze vol houden met extra werken en alle gevolgens van? Dus, kom ik tot conclusie dat dat een onmenselijke strijd is, we hebben de hulp van de Kracht die dit Universum regeert (GOD, ALAH, JEOVAH,...), hoe mensen ook wil benoemen. We hebben geloof, hoop, vrede en liefde nodig om dit te overwinnen.
 • Yvonne Molleman-Degeling
  Hallo Laurianne Petje af voor jou en al je collega's in de Zorg ! Lijkt me niet gemakkelijk in deze tijd. Ik heb veel bewondering voor jou en alle Zorgmedewerkers. Ik wens je veel sterkte en denk goed aan jezelf ook he ? En Super bedankt ook voor wat jullie allemaal doen ! Liefs van Yvon
 • Rita Buijs
  Lieve collega, het is erg zwaar voor je om het zoveel uren vol te houden.Ik wens je heel veel kracht toe. Ik wist wel dat het heel zwaar zou zijn.Vooral die isolatie. Geweldig dat je er voor gaat.Je hebt het volste vertrouwen in jezelf en in de mensheid.Dank||||
 • Berta Smilda
  ik neem mijn pet voor jullie allemaal af en doe een DIEPE buiging voor jullie!
 • Willeke
  Alle medewerkers in de zorg heel veel sterkte met het zware werk dat jullie met zo veel liefde doen. heel veel bewondering voor jullie. zorg goed voor je zelf want niemand kan jullie nu missen. een gouden pluim voor iedereen.