1. Home
  2. Corona verhalen
  3. Het verhaal van Liesbeth: Het voelt wel een beetje onwennig

Het verhaal van Liesbeth: Het voelt wel een beetje onwennig

7 7 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 1 april 2020
De coronacrisis zorgt ervoor dat het dagelijks leven van medewerkers in zorg en welzijn er anders uitziet. Wat doet de coronacrisis met de kinderopvang? Ik ben Amy en ik werk op de redactie bij PGGM&CO. Ik was benieuwd wat de crisis doet met het werk van Liesbeth. Mijn schoonzus. Zij werkt in de kinderopvang als pedagogisch medewerker. Gisteren belden we elkaar en gingen we hierover in gesprek.

Daar gaat mijn brood! Dacht ik

Wat dacht jij toen je hoorde dat de kinderdagverblijven hun deuren moesten sluiten? Ik schrok! Van de een op andere dag hoefde ik opeens geen uren meer te draaien bij de opvang. Ik ben flex-medewerker. Dus mijn uren wisselen wel vaker. Maar dit was wel een heel grote verandering. Daar gaat mijn brood! Dacht ik ... Gelukkig viel dat uiteindelijk mee. We zijn nog open voor kinderen met ouders in een vitaal beroep. Dus ik word gewoon nog gebeld om af en toe te werken. En ik krijg nu wekelijks het gemiddelde aantal uren betaald dat ik de afgelopen maanden heb gewerkt. Dat is erg goed geregeld.

Het voelt als een hele vreemde vakantie

“Ik werk ook nog als gastouder. Dat gaat wel gewoon door. Beide ouders hebben een vitaal beroep. Daar kan ik dus nog wel voor de kinderen zorgen. Ook dat voelt onwennig. De kinderen hebben wel wat werk voor school. Maar het voelt verder als een hele vreemde vakantie.” 

We maken er echt het beste van met elkaar

Jullie zijn niet helemaal dicht. Want jullie zorgen nog wel voor kinderen van ouders met een vitaal beroep. Hoe is dat voor jullie? “Ook dat is wel gek. Het is heel erg rustig. Ik werk nu veel met collega’s van andere locaties. En er komen natuurlijk weinig kinderen. We maken er echt het beste van samen. Het klinkt misschien gek. Maar we proberen ook echt lol te hebben Humor maakt de situatie wat luchtiger. Dat hebben we wel nodig merk ik.”

Andere kinderen zijn thuis bij papa en mama. Zij zijn bij ons

Ik vraag haar wat er voor de kinderen verandert. “Voor hen voelt het een beetje onzeker. Zij hebben ouders die werken in een vitaal beroep. Dat is al gek. Andere kinderen zijn thuis bij papa en mama. Maar zij zijn bij ons. Op het kinderdagverblijf zien ze nu andere kinderen dan normaal. En andere leidsters. En het leeftijdsverschil tussen de kinderen is echt veel groter. De oudere kinderen moeten we ook wat meer helpen om zich te vermaken. Vooral zij missen hun vriendjes en vriendinnetjes.”

Ouders kennen ons vaak niet

Hoe voelen de ouders zich in deze situatie? Heel even is het stil … “Onwennig. Denk ik”, zegt ze. “Niet alle locaties zijn open. Dus hun kinderen brengen ze naar een andere locatie. Normaal gesproken staat daar alles klaar in een persoonlijk mandje. Nu moeten ze zelf alles meenemen naar het kinderdagverblijf. Dus af en toe vergeten ze wat. Dat is helemaal niet erg. We regelen dan dat er alsnog spulletjes komen. Ouders kennen ons vaak niet. Dus ja. Het voelt onwennig denk ik.”

We nemen filmpjes op voor de kinderen die nu thuis zijn

Wat doen jullie voor de kinderen die nu thuis zijn? “We nemen filmpjes voor ze op. Met ideeën voor knutselwerkjes, opdrachten. Soms lezen we een boek voor. Dat plaatsen we dan op onze Facebookpagina. En we sturen het naar de ouders via Connect. Het platform waarmee we contact houden met ouders.” Hoe reageren de kinderen hier op? “Enthousiast! Ze vinden het leuk om ons zo nog even te zien. Vooral ouders zijn er erg blij mee. Die krijgen zo ideeën voor activiteiten met de kinderen thuis.”

Ik maak het zo gezellig mogelijk

Wat helpt jou in deze periode? “Ik ben veel in en om het huis bezig. Af en toe loop ik een rondje met onze hond en haal ik een frisse neus. En ik heb nu veel tijd voor mijn hobby: diamond painting. Ik probeer vooral veel bezig te blijven als ik niet werk. Ik maak het zo gezellig mogelijk.”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.