Ik ben nu vooral heel veel aan het bellen
Hoe verandert jouw dagelijks werk door de coronacrisis? “Voor de coronacrisis zag ik 5 patiënten per dag. Nu zie ik 3 – soms 4 – patiënten per week”, zegt ze. “Ik ben vooral veel aan de telefoon. Ik gebruik videobellen als het lukt. Sommige patiënten vinden dat lastig en dan werkt bellen ook heel goed. Ik heb nu ook meer contact via de mail.”
Zelfs in een telefoongesprek merk ik hoe het met een patiënt gaat
Hoe is dat voor jou? Dat je nu vooral belt met patiënten? “Ik verbaas me dus steeds dat het op deze manier zo goed lukt. Lichaamstaal is belangrijk in mijn beroep. In gesprekken kijk ik altijd naar hoe iemand erbij zit. Hoe iemand kijkt en zich beweegt. Maar zelfs in telefoongesprekken kan ik aan de manier waarop patiënten reageren heel erg veel merken. Dus dat gaat goed.”
Kwetsbare patiënten vinden het lastiger om een nieuw ritme te vinden
Ik kan me voorstellen dat bellen niet in alle situaties kan. Hoe ga je daarmee om? “Bellen gaat inderdaad vooral goed als patiënten wat gezonder zijn. Wij kunnen hen telefonisch heel goed helpen om een nieuw ritme te vinden. Maar we hebben ook patiënten die kwetsbaarder zijn. Hen moeten we wel echt beter in de gaten houden. Voor hen valt er veel weg. Zo hebben zij nu geen dagbesteding en vinden ze het veel lastiger om structuur aan te brengen. Met hen bellen we veel meer. En sommige patiënten kunnen we echt niet helpen over de telefoon. Dus daar gaan we wel langs. We houden dan zoveel mogelijk afstand.”
Ik maak me zorgen over hoelang dit nog gaat duren
Maak je je zorgen? “Ik maak me vooral zorgen over hoelang dit gaat duren. En wat voor gevolgen dat heeft voor onze patiënten. Nu gaat het nog wel. Maar ik maak me bijvoorbeeld zorgen over een patiënt die eigenlijk zo snel mogelijk elektroshocktherapie nodig heeft. Zij zit in een zware depressie en is ernstig ziek. Voor die therapie is nogal wat nodig. Denk aan een anesthesist en beademingsapparatuur. Door corona kan die behandeling nu niet doorgaan.”
Het is goed voor ons als gezin. Je brengt veel meer tijd met elkaar door.
Wat helpt jou in deze tijd? “Ik accepteer dat de situatie nu zo is”, vertelt ze. “Dat helpt wel. En natuurlijk is het wennen: Het hele gezin is thuis en iedereen heeft een eigen werkplek. Het is wel heel goed voor de verbinding in ons gezin. Je brengt veel meer tijd met elkaar door. Al zorgt het ook voor uitdagingen hoor. De dochter van mijn vriend is 11. En ik vind het steeds lastiger om haar structuur te bewaken nu ze niet naar school gaat. Ik zal vast niet de enige zijn!”
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie