1. Home
  2. Corona verhalen
  3. Het verhaal van Menno: ‘’Thuiswerken met drie kinderen is wel een uitdaging’’

Het verhaal van Menno: ‘’Thuiswerken met drie kinderen is wel een uitdaging’’

7 7 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 7 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 8 april 2020
De coronacrisis zorgt ervoor dat het dagelijks leven van zorgmedewerkers er anders uitziet. Wat gebeurt er nu bij Sanquin*? Ik ben Susannah en werk op de redactie van PGGM&CO. Ik sprak met Menno, kwaliteitsmanager bij Sanquin. Door het coronavirus werkt hij nu vanuit huis. In een gesprek vertelt hij hoe het coronavirus verder van invloed is op zijn dagelijkse werkzaamheden.

Ik zorg dat de wet- en regelgeving klopt

“Ik ben net intern gewisseld van baan”, vertelt Menno. “Ik werkte eerst als researchspecialist en sinds januari als kwaliteitsmanager. In mijn functie kijk ik naar het hele kwaliteitssysteem binnen Sanquin. Ik zorg dat de wet -en regelgeving klopt. Zo krijgen we betrouwbare resultaten binnen de diagnostiek. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat we werken met producten die zorgen voor betrouwbare resultaten.”

We hadden net op tijd geregeld dat iedereen thuis kan werken

Ik vraag Menno hoe zijn werk is veranderd door de coronacrisis. “In mijn nieuwe functie ben ik nog veel aan het leren van collega’s. Maar omdat ik nu niet op kantoor aanwezig kan zijn, is dat wat lastig. Gelukkig hadden we net op tijd geregeld dat iedereen thuis kan werken. En dat iedereen thuis ook bij al zijn bestanden en systemen kan. Documenten aanpassen kan prima op afstand. Maar een controle op locatie is nu onmogelijk. We kijken nu hoe we deze op een ander moment kunnen uitvoeren. Ook zijn er labs die nu overuren draaien. Dus ook daar kijken we wat een geschikt moment is.”

Een student promoveert nu via Skype

En wat merk je verder binnen de organisatie? “Sanquin is een grote organisatie dus ik krijg niet alles mee. Maar ik heb op verschillende afdelingen gewerkt dus hoor zeker verhalen van collega’s. Op de afdeling diagnostiek waar ik hiervoor werkte, lopen zaken gewoon door. Zij draaien bijvoorbeeld speciale diensten voor matching van orgaantransplantatie. Dat kan niet zomaar stilliggen. Maar voor studenten die werken aan een onderzoek ligt er veel stil. Voor hun eigen veiligheid zijn ook zij thuis. Zo heb ik samengewerkt met een research student die gaat promoveren. Dat kan wel doorgaan, maar via skype.”

Thuiswerken met drie kinderen is wel een uitdaging

Hoe ga je met de situatie om? “We passen ons aan op de situatie. Zo zijn er ook trainingen die nu juist wel doorgaan. Bijvoorbeeld medewerkers die worden ingewerkt om nieuwe tests uit te voeren. Dat doen we nu per telefoon of met videobellen. En op kantoor kijken we wie er nu echt aanwezig moet zijn. Voor mij is dit nu niet nodig omdat ik nog zaken aan het leren ben. Ik vind dat soms wel lastig want werken op kantoor is wel makkelijker. Ik werk nu in ons appartement met drie kinderen en dat is wel een uitdaging. Helemaal omdat mijn vrouw net een maand geleden is bevallen van de jongste. Niet ideaal, maar het is roeien met de riemen die je hebt.” 

*Sanquin is een not-for-profit organisatie, die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten maakt Sanquin bloedgroep- en immuunreagentia, verricht diagnostisch onderzoek voor ziekenhuizen, doet wetenschappelijk onderzoek en verzorgt onderwijs, opleidingen en nascholing.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.