1. Home
  2. Corona verhalen
  3. Het verhaal van Rebecca: In het begin kon ik echt niets loslaten

Het verhaal van Rebecca: In het begin kon ik echt niets loslaten

7 7 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 92 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 30 april 2020
De coronacrisis zorgt ervoor dat het dagelijks leven van medewerkers in zorg en welzijn er anders uitziet. Ook bij huisartsenpraktijken verandert er veel.  Ik ben Amy en ik werk op de redactie bij PGGM&CO. Deze week spreek ik met Rebecca. Zij heeft 2 banen in de zorg, waarvan 1 als praktijkmanager van een coöperatie van 5 huisartsenpraktijken. In dit artikel vertelt ze welke gevolgen de crisis daar heeft.

Toen corona hier uitbrak kon ik echt niets loslaten

Ik geef leiding aan praktijkondersteuners van de huisartsencoöperatie. Zij ondersteunen de huisartsen. Ik heb officieel een contract van 8 uur per week. Maar werkte toen corona uitbrak zo’n 16- 20 uur. En dat naast mijn fulltime baan in het ziekenhuis. Dat was best pittig. Vooral omdat ik echt niets kon loslaten”, vertelt ze. Dat klinkt heftig! Waarom was het zo lastig om iets los te laten? Ze antwoordt: “Vanuit verschillende organisaties kreeg ik dagelijks updates per mail. Ik wilde alle informatie heel goed bijhouden want zo kon ik snel schakelen.

Afspraken met patiënten doen we zoveel mogelijk over de telefoon

Kun je een voorbeeld geven van wat je moest regelen? “In het ziekenhuis bij ons in de buurt werd de huisartsenpost uitgebreid en ingericht voor coronapatiënten. Onze huisartsen gingen daar ook aan de slag. En gaven alleen nog reguliere zorg bij spoedgevallen. De praktijkondersteuners geven vooral chronische zorg en dat is geen spoed. Onze afspraken gingen zoveel mogelijk door, maar dan wel via de telefoon. We deden ook geen visites meer. Dat is een hele andere manier van werken.”

Met muziek kom ik tot rust

Zijn er dingen die jou nu helpen? “Het bos begint ongeveer in mijn achtertuin. Dus daar loop ik af en toe een rondje. Ik zet dan wat muziek op en zo kom ik tot rust. Ik ben enorm dankbaar dat ik nog naar buiten kan. Want ik weet dat dit niet voor iedereen geldt.”

We denken weer na over hoe we de reguliere zorg kunnen oppakken 

“We hebben best wat zieken bij ons in de praktijk. Sommigen met corona, anderen met een griepje. Dat vraagt ook best wat van collega’s. Ze moeten veel werk van elkaar overnemen. Langzaam wordt het werk voor mij nu wat rustiger. De huisartsenpost draait en we wennen aan een nieuw normaal. We krijgen nu 2 keer per week updates vanuit de regionale huisartsengroep. We kunnen ook al een beetje nadenken over hoe we de reguliere zorg weer gaan oppakken.”

Kijk hoe je elkaar kunt helpen om dit vol te houden

Welke tip zou je collega’s in de sector willen geven? “Leg je werk even neer als het kan. En kijk hoe je elkaar helpt dit vol te houden. Zie je aan je collega dat hij wat rust nodig heeft? Misschien kan je hem helpen door wat werk over te nemen. En wees eerlijk over wat je zelf kunt doen. Blijf zoeken naar waar je ontspanning kunt vinden.”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • a. rutten
    Mevr. maakt overspannen indruk.