1. Home
  2. Corona verhalen
  3. Het verhaal van Rebecca: Wij zitten thuis in een coronabubbel

Het verhaal van Rebecca: Wij zitten thuis in een coronabubbel

10 10 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 75 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 30 april 2020
De coronacrisis zorgt ervoor dat het dagelijks leven van medewerkers in zorg en welzijn er anders uitziet. Ook bij het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie verandert er van alles.  Ik ben Amy en ik werk op de redactie bij PGGM&CO. Deze week sprak ik met Rebecca. Ze is als applicatiespecialist gespecialiseerd in software die gebruikt wordt voor chemokuren. Ze werkt in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Ook is ze moeder van 3 kinderen, waarvan er 2 ook werken in de zorg.

Ik werkte echt op een spookafdeling

Kun je uitleggen hoe jouw werk veranderd is? “Als collega’s thuis kunnen werken, doen ze dat ook. Een aantal werkzaamheden kon ik in het begin nog niet vanuit huis doen. Ik was dus nog wel in het ziekenhuis aanwezig. Het leek de eerste weken wel op een spookafdeling. Het was voor mij best druk doordat er aanpassingen in de software gedaan moesten worden. En we moesten allemaal wennen aan thuiswerken. Inmiddels is dat gelukt en werk ik ook al twee weken thuis.”

Het elektronisch patiëntendossier kende corona nog niet

“Niemand wist welke gevolgen corona voor onze patiënten zou hebben. Dus er werden allerlei mogelijke gevolgen besproken. Als applicatiespecialist ben ik dan nodig om eventueel aanpassingen te maken in de software. Uiteindelijk vielen de aanpassingen die ik daarin moest maken best mee. Ik moest er bijvoorbeeld voor zorgen dat het elektronisch patiëntendossier (EPD) de diagnose corona kende. Als corona dan wordt ontdekt bij een patiënt kunnen we dat nu ook vastleggen in hun EPD.”

In het ziekenhuis volgden we speciale looproutes

In het ziekenhuis gaat de zorg eigenlijk gewoon door. We hebben heel veel maatregelen genomen om de patiënten te beschermen. Zo volgden we speciale looproutes en bleven we weg van zorgafdelingen en restaurants. Het ziekenhuis werd heel erg stil.”

We leven echt in een coronabubbel en vinden steun aan elkaar

Je bent ook moeder. Jouw dochters werken allebei, net als jij, in de zorg. Hoe is dat thuis? “Wij leven echt in een soort coronabubbel. Alles thuis gaat over corona. Elke dag komen we thuis en dan luisteren we naar elkaars verhalen.”


Mijn dochter moest opeens hele andere zorg geven

Een van mijn dochters werkt op de spoedeisende hulp. Zij werkt 6 dagen in de week. Een dienst van 8 uur verandert soms naar een dienst van 12 uur. Dat is dan best pittig voor haar. En mijn andere dochter moest opeens op een hele andere manier zorg verlenen. Zij werkt in de geestelijke gezondheidszorg. Bij haar op de afdeling kreeg iemand corona. Die moesten ze verzorgen en klaarmaken voor transport naar een corona-afdeling. Kort daarna is die cliënt overleden. Samen praten we hierover. En dat helpt.”

We doen dit echt samen

Misschien een beetje een gekke vraag in deze tijd. Maar welke mooie dingen zie jij gebeuren om je heen? “We doen dit echt samen. Mensen die niet in de zorg werken zoeken manieren om ons te helpen of een hart onder de riem te steken. Zo werden er laatst heel veel bloemen klaargezet bij ons in het ziekenhuis. En die waren echt voor iedereen: zorgmedewerkers, maar ook staf en voor ouders. Dat vind ik mooi om te zien.”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.