1. Home
  2. Corona verhalen
  3. In een bijzondere tijd gaat het gewone leven bij Elver door

In een bijzondere tijd gaat het gewone leven bij Elver door

7 7 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 2 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 20 mei 2020
Elver is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de bewoners, deelnemers en medewerkers is sinds de uitbraak van corona niets meer hetzelfde. “Het normale partroon valt weg. Dagbesteding, logeren en de activiteiten van vrije tijd, hebben we allemaal stopgezet” vertellen persoonlijk begeleider Anke en cohort-begeleider Jeannette in hun verhaal.

Ze waren op de Medische Dienst heel blij met een kar vol spullen

“Ik denk nog weleens terug aan de eerste dagen waarin het besluit kwam dat de dagbesteding moest sluiten”, vertelt persoonlijk begeleider Anke. “Die eerste dagen heb ik vanalles gedaan. Onder andere het verzamelen van alcohol, desinfectans en persoonlijke beschermingsmiddelen uit het dagbestedingsgebouw. Ze waren bij de medische dienst heel erg blij met de kar vol spullen die ze van ons kregen. Want er leek in eerste instantie een groot tekort te zijn. Ik  heb me laten vertellen dat er op dit moment gelukkig voldoende voorraad beschikbaar is. Dit tegen alle berichten van de media in, want je ziet zulke schrijnende beelden.”

Alles voor goede zorg, structuur en stabiliteit

Cohort-begeleider Jeanette: “Net als bij vele andere organisaties hebben we ook bij Elver in sneltreinvaart een crisisteam samengesteld. De collega’s van de dagbesteding bieden nu ondersteuning bij een woongroep omdat hun deelnemers nu 24/7 thuis zijn.Dit betekende dat ze in rap tempo een nieuw team moesten vormen en dat ze elkaar en bewoners moesten leren kennen. Ook onze roosters moesten we aanpassen. We wilden er alles voor doen om  bewoners goede zorg, structuur en stabiliteit te blijven geven.

Een mobiele groepstelefoon om te bellen met familie

“Helaas mocht er op een gegeven moment ook geen bezoek meer komen. Onze collega’s zochten daarom een manier om bewoners, familie en vrienden toch met elkaar in contact te houden. Een mobiele groepstelefoon was de oplossing!”

Ook wij kregen te maken met coronabesmettingen

Persoonlijk begeleider Anke: “Uiteindelijk kregen we ook bij Elver te maken met besmettingen. Gelukkig waren we hier goed op voorbereid. Op onze locatie in Nieuw-Wehl hadden we al een quarantaine-afdeling opgezet en een speciaal team samengesteld. In samenwerkeing met onze eigen Medische Dienst konden we zo de zorg in een veilige omgeving voortzetten.”

Ik vind het wonderlijk en mooi dat dit vanuit niets zo perfect draait

Cohort-begeleider Jeanette: “Ik kijk regelmatig terug op afgelopen weken. Ik vind het bijzonder en mooi dat dit vanuit niets zo perfect draait. Ineens vorm je een team met mensen die je niet kent. Je maakt samen een hele afdeling klaar die er daarvoor nog niet was. We krijgen  prettige coaching van onze teamcoach en procesregisseur. Ze staan voor ons klaar en regelen van alles, ook na 17.00 uur. Maar ze zijn er ook zodat wij even stoom af kunnen blazen als het soms even teveel is Ik heb echt fantastische collega’s en allemaal hebben we hetzelfde doel: goede zorg geven aan  de bewoners.”

Gewoon om even te laten weten dat we aan ze denken

Persoonlijk begeleider Anke: “Niemand weet waar we goed aan doen en niemand weet hoelang welke maatregelen nodig zijn. Maar met elkaar doen we het toch maar mooi. En er ontstaan zoveel creatieve ideeën. Samen met mijn collega’s van de dagbesteding hebben we besloten om elke week post te sturen naar onze deelnemers. We sturen dan meestal iets wat goed bij een deelnemer past. Dat kan van alles zijn: een tijdschrift, een puzzel, een balletje, wat lekkers, wat fleurigs. Gewoon om even te laten weten dat we aan ze denken. Ik vind het bijzonder dat we in moeilijke tijden hen toch blij kunnen maken  met zoiets simpels als post.”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.