1. Home
  2. Corona verhalen
  3. Nummer 1 op de agenda: De fitheid van onze medewerkers

Nummer 1 op de agenda: De fitheid van onze medewerkers

7 7 minuten lezen
Overzicht
Bert - Gelre Ziekenhuizen
  • 0 reacties
  • 21 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 10 augustus 2020
COVID-19 zorgde voor veel uitdaging binnen onze sector. Wat hebben collega’s allemaal meegemaakt? En hoe zien zij komende tijd voor zich? Deze week sprak ik met Bert. Hij is manager mens, cultuur en leiderschap bij Gelre Ziekenhuizen. Hij vertelt wat er nu bij hen op de agenda staat.

We zitten nu in een volgende fase: reguliere zorg start weer op

Het gaat nu goed. We hebben veel van onze medewerkers gevraagd de afgelopen tijd. Maar we zijn er goed doorheen gekomen. En we zitten nu eigenlijk in een volgende fase waarin we de reguliere zorg weer opstarten. Door COVID-19 is namelijk veel van die zorg stopgezet. De focus moest echt op het bestrijden van het virus. Gelukkig is het aantal coronapatiënten bij ons nu heel klein en kunnen we ook andere zorg weer oppakken.

Sommige medewerkers zijn blij en opgelucht. Anderen hebben behoefte aan wat rust.

Ik merk aan collega’s dat ze verschillende behoeftes hebben nu. Aan de ene kant zijn ze heel blij dat het ‘gewone werk’ weer opgepakt kan worden. En dat ze weer gewoon kunnen werken. Collega’s die op de polikliniek werkten, hebben vooral thuis gezeten. Dus die staan te springen om weer aan de slag te gaan! Maar er is ook een groep die zo hard heeft gewerkt de afgelopen tijd dat ze het nu echt wat rustiger aan willen doen. En dat is heel begrijpelijk. Dus daar proberen we echt rekening mee te houden.

Waar ik het meest trots op ben? Ik vind het heel moeilijk om maar 1 ding te kiezen!

Er is zoveel om trots op te zijn. Ik kan heel moeilijk maar 1 ding noemen. Daarom  noem ik er een paar. Ik heb versteld gestaan van de eindeloze energie van collega’s. De bereidheid om bij te springen en samen hun schouders onder deze crisis te zetten. Het gemak waarmee medewerkers nieuwe samenwerkingen zijn aangegaan toen ze opeens in een ander team terecht kwamen is nog zoiets waar ik écht trots op ben.

En er is een andere groep waar ik trots op ben: mijn collega’s die van de een op andere dag wel thuis kwamen te zitten. Denk aan medewerkers in een polikliniek. Ik vind het heel bijzonder dat ze bereid waren om dat te doen én tegelijkertijd betrokken bleven bij wat er in het ziekenhuis gebeurde.

Met stip op nr. 1 staat nu de mentale fitheid van onze medewerkers

Het allerbelangrijkste vinden we nu de mentale fitheid van onze medewerkers. Daarom zijn we nu heel veel bezig met nazorg. Die kregen collega’s natuurlijk ook tijdens de uitbraak, maar ook nu is dat nog steeds nodig. Veel collega’s hebben in situaties gewerkt die ze echt niet elke dag meemaakten. Daarom helpt het enorm om te praten over wat er gebeurd is. Zo staat er een psychosociaal team klaar om met collega’s in gesprek te gaan.

Bert - Gelre Ziekenhuizen

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.