1. Home
  2. Geldzaken
  3. Besparen
  4. 3 manieren om onverwachte kosten te betalen

3 manieren om onverwachte kosten te betalen

5 5 minuten lezen
Overzicht
Vrouw zit op de grond met papieren in hand en om zich heen
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 14 oktober 2019
Oei, die zag je niet aankomen ... Een kapotte wasmachine, een blauwe brief op de mat of een lekkage in huis. Onverwachte kosten zijn nooit fijn en komen vaak op de meest onhandige momenten. Hoe los je dit op zonder de rest van de maand alleen nog droog brood te eten? We geven je 3 tips om onverwachte kosten met een gerust hart te betalen.

1. Verlaag je vaste lasten

Krijg je een rekening die je niet had verwacht? En schrikt je bankrekening er ook van? Dan is dit een goed moment om eens te duiken in je vaste lasten. Betaal je niet te veel voor gas en elektra? Kan de telefoonrekening nog voordeliger en is er een manier om te bezuinigen op de wekelijkse boodschappen? Door je vaste lasten te verlagen houd je meer geld over om onverwachte kosten te betalen.

2. Betaal onverwachte kosten met de overwaarde van je huis

Kom je in de knoop om onverwachte kosten te betalen? Maar heb je al wel (bijna) je huis afbetaald? Dan is de kans groot dat je een overwaarde op je huis hebt. Het is mogelijk deze om te zetten in geld met een zogenaamde verzilverhypotheek. Deze hypotheek is speciaal bedoeld voor mensen die de AOW-leeftijd bereikt hebben en de waarde van hun woning willen omzetten in geld. Je kunt het geld in 1 keer op je rekening krijgen en sparen als buffer voor onverwachte kosten. Maar je kunt ook maandelijks een bedrag ontvangen. Zo heb je elke maand meer ruimte om onverwachte kosten te betalen.

3. Maak verschillende spaarpotjes aan

Technisch gezien maakt het niks uit of je jouw geld op 1 grote hoop hebt of verdeelt over meerdere spaarpotjes. Toch voelt het wel zo. Verschillende spaarpotjes geven namelijk een goed overzicht op wat je nog te besteden hebt. Maak een apart potje voor ‘onverwachte kosten’ en zet hier maandelijks een vast bedrag voor opzij. Zo ben je niet plotseling een groot bedrag kwijt. Is het bedrag dat je moet betalen meer dan je in het daarvoor bedoelde potje hebt? Gebruik dan geld uit een andere (minder dringende) pot. Dat spaardoel zal dan even moeten wachten.

 

Beeld: GettyImages

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.