1. Home
 2. Geldzaken
 3. Besparen
 4. 5 tips: geld besparen met de belastingaangifte 2021

5 tips: geld besparen met de belastingaangifte 2021

5 5 minuten lezen
Overzicht
 • 2 reacties
 • 29 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 12 april 2022
Heb jij je belastingaangifte 2021 nog niet gedaan? Geen zorgen, je hebt nog tot 1 mei de tijd. Ga er rustig voor zitten, maar vergeet niet eerst onderstaande tips te lezen. Mogelijk bespaar je geld door bepaalde aftrekposten slim te gebruiken. En elke euro is er één, toch?

1. Vraag middeling aan als je een wisselend inkomen hebt

Verdien je het ene jaar flink meer of minder dan het andere jaar? Bijvoorbeeld omdat je freelancer bent of een tijdje minder hebt gewerkt? Vraag dan middeling aan. Hierbij maakt de Belastingdienst een gelijke verdeling van je inkomen over de afgelopen 3 jaar. Blijkt uit deze berekening dat je belastingteruggave hebt? Dan krijg je het verschil min de eerste € 545,- van dit verschil terug. En heb je in 1 van de jaren van het middelingstijdvak de AOW-leeftijd bereikt? Voer dan een correctie uit voor je de teruggaaf berekent. De Belastingdienst legt uit hoe je dit doet.

2. Bekijk de door jou gemaakte reiskosten

Reis je meer dan 10 kilometer naar je werk met het openbaar vervoer? En worden je reiskosten niet helemaal vergoed door je werkgever? Dan mag je deze kosten onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen. Je moet dan wel een ov-verklaring (via de vervoerder) of reisverklaring (van je werkgever) hebben. Je hoeft geen verklaring aan te vragen als je gebruik maakt van een:

 • NS-jaartrajectkaart
 • NS-jaarkaart
 • OV-jaarkaart

3. Trek bijzondere zorgkosten af in je aangifte 2021

Bijzondere zorgkosten mag je meestal aftrekken van de belasting. De belastingdienst geeft een overzicht voor welke zorgkosten dit het geval is. Dit geldt alleen voor de kosten die je gemaakt én betaald hebt in het jaar dat je ziek was. Was je in 2021 ziek en heb je de zorgverlener in hetzelfde jaar betaald? Dan mag je dit gebruiken als aftrekpost. En alleen dat deel waarover je geen vergoeding krijgt van de zorgverzekering of de bijzondere bijstand. Mogelijk vraagt de Belastingdienst om te bewijzen dat je deze zorgkosten ook echt hebt gemaakt. Bewaar daarom alle rekeningen, bankafschriften en overzichten van de zorgverzekeraar.

Let op: soms mag je ook zorgkosten aftrekken die je voor een ander hebt gemaakt. Bijvoorbeeld voor je kind, broer of ouder. De persoon moet dan wel afhankelijk zijn van jouw zorg en bij jou in huis wonen. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over zorgkosten van anderen.

4. Geef studiekosten boven de € 250,- aan

Ben je in 2021 met je neus in de studieboeken gedoken? En heb je zelf een opleiding, cursus, of EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties) betaald die je gebruikt voor je werk? Dan mag je alle kosten boven de € 250,- aftrekken van de inkomstenbelasting. Daarvan krijg je weer een deel terug van de Belastingdienst. De eerste € 250,- zijn voor je eigen rekening. Een cursus macrameeën om bloempothangers te maken voor de kantine is geen aftrekpost.

5. Denk aan donaties en vrijwilligerswerk

Heb je in 2021 gedoneerd aan een vereniging of een goed doel met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)? Dan mag je deze soms aftrekken van je inkomen. Geef je regelmatig aan goede doelen? Dan kan het slimmer zijn om te kiezen voor een periodieke gift. In dat geval mag je het hele bedrag aftrekken. Er moet dan wel een schenkingsverplichting zijn om minimaal 5 jaar een schenking te doen. Je mag zelf bepalen of je het jaarlijkse bedrag opsplitst in meerdere bedragen of dat je het in 1 keer betaalt. Maar je moet dus minstens 1 keer per jaar een bedrag overmaken naar de (culturele) ANBI of vereniging. Is er geen schenkingsverplichting? Dan geldt er een minimumdrempel en een maximum aftrekbaar bedrag.

Heb je in 2021 vrijwilligerswerk gedaan en heb je daarvoor een vergoeding gekregen? Misschien hoef je over deze vergoeding geen belasting te betalen. Op de site van de Belastingdienst lees je de voorwaarden. Wilde je juist geen vergoeding krijgen voor je vrijwilligerswerk? Dan heb je mogelijk recht op een giftenaftrek.

Extra tip: gebruik het verdeelscherm bij de belastingaangifte 2021

Doe je aangifte met je fiscaal partner? Maak dan gebruik van het verdeelscherm in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Het verdeelscherm berekent hoe je zo min mogelijk belasting betaalt. Het is wel de bedoeling dat je zelf met de posten schuift. Een kwestie van proberen dus!

Bron: Belastingdienst, Consumentenbond

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Oswald
  Wjoah kan nou niet zeggen dat dit nu iets nieuws is. Het zijn de geijkte aftrek posten. Kan me niet voorstellen dat men dit niet weet.
  • Sarah
   Beste Oswald, Bedankt voor je reactie. We hopen hiermee vooral geldzaken weer onder de aandacht te brengen. Hierbij noemen we de belangrijkste tips voor een zo breed mogelijke groep lezers. Met de directe links in het artikel is er meer en uitgebreidere informatie te vinden.