1. Home
  2. Geldzaken
  3. Geld besparen
  4. ‘’Ik krijg nu al stress van de Apk-keuring’’

‘’Ik krijg nu al stress van de Apk-keuring’’

Wietske over de prijsstijgingen
Overzicht
Wietske over prijsstijgingen
  • 0 reacties
  • 2 vind ik leuks
Steeds meer zorgprofessionals maken zich zorgen over hun financiële situatie door de hoge prijsstijgingen. Dat blijkt uit ons laatste onderzoek. Ook Wietske (26), verpleegkundige in de GGZ en ambulanceverpleegkundige op evenementen, voelt de prijsstijgingen in haar portemonnee. Een eigen woning kopen zat er sowieso al niet in, maar haar spaarrekening begint nu ook steeds meer te krimpen. Onverwachtse kosten voor een kapotte telefoon of Apk-keuring geven haar veel stress.

Brandstofkosten: ik heb niet de keuze om thuis te werken

Ik merkte de prijsstijgingen de afgelopen tijd heel sterk in benzinekosten. Ik werk fulltime en rijd dagelijks zo’n 25 kilometer naar mijn werk op en neer. Ik kom lang niet uit met de reiskostenvergoeding. Anderen kiezen er dan misschien voor om wat vaker thuis te werken. Maar met een baan in de zorg gaat dat niet. Ik moet gewoon die kosten maken.    

Supermarkt schappen aan het einde van de dag

Ook worden de dagelijkse boodschappen duurder. Door mijn onregelmatige diensten, kan ik soms pas aan het einde van de dag boodschappen doen. Heel vaak zijn bijna alle schappen dan al leeg. En liggen er alleen nog biologische producten. Dat is al helemáál duur. Hoe goed ik biologisch ook vind.

Vroeger weinig geld: geleerd om te sparen

Ik heb van huis uit wel meegekregen om op mijn geld te letten. Toen ik jonger was hebben wij het als gezin een tijdje krap gehad. Daar ging mijn moeder altijd heel creatief mee om. In de vakantie pasten wij op het huis van een ander. En mijn moeder scoorde voor ons de leukste kleren bij de kringloop. Ook hadden we een oude snoeppot. Als we dan ergens waren geweest waar we een snoepje kregen, deden we die daarin. Aan het einde van de week zette we samen een film op en kwam de snoeppot op tafel, zodat we er onbeperkt van konden eten. Hierdoor heb ik ook echt geleerd om te sparen en niet alles meteen uit te geven.

Lees hier wat de prijsstijgingen met moeder Ellyn doen

Veel minder geld naar mijn spaarrekening

Maar dat sparen wordt nu dus wel steeds meer een uitdaging. Waar ik hiervoor altijd een vast bedrag naar mijn spaarrekening overmaakte, is dat nu aanzienlijk minder geworden. Dat geeft wel stress, want ik wil graag van mijn studieschuld af. Ook was laatst mijn telefoon kapot. Gelukkig had mijn oma net haar huis verkocht en kwam er een bedrag vrij waarvan een deel aan mijn moeder geschonken werd. Mijn moeder heeft hiervan een deel naar ons als kinderen overgemaakt, waardoor ik mijn telefoon direct kon afbetalen. Maar zelf lukt dit niet zomaar zonder bkr registratie. Ook krijg ik stress van de APK van mijn auto. Die is al wat ouder en krijgt kuren. Het liefst zou ik een betere auto kopen die langer meegaat. Maar daar is wel spaargeld voor nodig.

Met mijn salaris kan ik amper een studentenkamer krijgen

Een eigen huis kopen zit er voorlopig al helemaal niet in. Ik ben sinds mijn 18e ingeschreven bij Woningnet en heb nu een vast contract. En toch kan ik met mijn salaris amper een studentenkamer krijgen voor heel veel geld. Dat voelt frustrerend. Juist omdat ik de afgelopen tijd door corona zoveel overuren heb gemaakt en de werkdruk nog steeds hoog is. 

Wat kun je zélf doen? En praat over je financiële zorgen 

In dit soort situaties is het denk ik vooral belangrijk om niet af te wachten en te kijken wat je zélf kunt doen. En erover te praten als je financiële zorgen hebt. Want door mijn werk en de ervaringen met mijn moeder heb ik ontdekt dat die instanties er niet voor zijn gemaakt om het alleen af te kunnen. Daar heb je hulp bij nodig. Dat zou ik anderen ook echt willen meegeven. En natuurlijk hoop ik ook dat de overheid meer financiële ondersteuning kan geven voor mensen zoals ik die in zorg en welzijn werken. Zodat we ons werk met plezier kunnen blijven doen.

Bekijk de uitkomsten van het onderzoek >

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.