1. Home
  2. Geldzaken
  3. Besparen
  4. Yvonne over geldzorgen: "Ook tijdens mijn werk houden geldzorgen mij bezig."

Yvonne over geldzorgen: "Ook tijdens mijn werk houden geldzorgen mij bezig."

5 5 minuten lezen
Overzicht
  • 11 reacties
  • 12 vind ik leuks
Geplaatst door Sarah op 14 juni 2022
De prijsstijgingen van onder andere energie, benzine en boodschappen, trekken een flinke wissel op het financiële welzijn van zorg- en welzijnsmedewerkers. Dat blijkt uit ons onderzoek in april onder bijna 1000 zorgprofessionals. Over deze resultaten sprak ik met trajectbegeleider Yvonne. In haar persoonlijke vlogs vertelt ze over het taboe rondom geldzorgen.

Ik ben Sarah, contentspecialist bij PGGM&CO. Ik ging in gesprek over geldzorgen met Yvonne (39); trajectbegeleider voor cliënten met een verstandelijke beperking. Zij werkt deels met cliënten met een langdurige zorgvraag (WLZ) en deels in de forensische zorg. Aan de hand van 3 stellingen deelt Yvonne haar ervaringen en haar beste tips. Ook hield zij een week lang vlogs bij over geldzorgen.

In de zorg heerst een gevoel van schouders eronder. Daarom is praten over geldzorgen nog lastiger. 

“Ik herken dit helemaal bij mijzelf en zie het ook duidelijk terug bij collega’s. Vaak doen we het af met een grapje: ‘De maand is weer net een week te lang’, zeggen we dan. Als we er wel over praten, gaat het in de loop van het gesprek weer over cliënten. Want voor hen is het pas echt zwaar. Dat zien we echt zo.”

Mijn geldzorgen beïnvloeden mijn dagelijks leven en daarom ook mijn werk. 

“Ja, dat is zeker zo. Eerst dacht ik; als ik werk is er geen tijd om over geldzorgen na te denken. Dat blijkt niet zo. Ik ben nu veel alerter. Een voorbeeld was met Koningsdag; we dronken wat met cliënten op de vrijmarkt. Achteraf wil ik dat zo snel mogelijk declareren. Dat is ook zo met het voorschieten van parkeerkosten bij het ziekenhuis. Of geld voor de 'Lief en Leed Pot'. Vanwege de vele zieke collega’s de laatste tijd is de pot snel leeg. Het telt allemaal op.”

“Gelukkig heeft het geen invloed op mijn werkplezier. Collega’s zijn wel op zoek naar een andere baan vanwege een hoger salaris ergens anders. Er is overal tekort dus ze kunnen zo aan de slag.”

"Mijn vak is veranderd; je staat nu naast je cliënt. Zo zorg je er steeds voor dat ze zelf die volgende stap zetten. Dat vraagt veel van je als begeleider. Daarnaast is ook de samenleving verhard. Er is meer agressie in mijn werk. Al deze ontwikkelingen in de loop der jaren en de waardering die we daar nu voor krijgen in geld, sluiten niet meer op elkaar aan. Daar wringt het soms wel voor mij. Soms vraag ik me daardoor wel af of mensen doorhebben wat voor werk ik doe. Het is zwaar en belangrijk voor de samenleving maar voelt onzichtbaar."

De gevolgen van de huidige prijsstijgingen voel ik als een extra mentale druk.

“Ja, dat herken ik zeker. Ons vak is mooi maar mentaal is het zeker zwaar. Geldzorgen komen daar nog bovenop. Thuis maken we echt striktere keuzes. Dat doet ook wel wat met me. Dit jaar gaan we in de zomer 4 dagen weg. Dan denk ik wel: ‘Kunnen we dan eigenlijk wel genoeg bijkomen?' Je bent nog maar net op de camping of het is weer voorbij.”

“Afgelopen 2 jaar konden we niet op vakantie. Ik houd wel in de gaten dat ontspanning toch lukt. Nu plannen we wat dagjes weg. Het liefst had ik 2 weken gehad om tot rust te komen als gezin. Dat kan niet omdat we de zolder isoleren vanwege de stijgende energieprijzen. Beiden kan niet. Daar pieker ik wel over.”

Wat zijn je beste tips?

“Stel de cv-ketel lager in. De ketel staat standaard op 80 graden. Dat kan in deze tijd van het jaar lager en dat scheelt een hoop.”

“Ik houd ook een kasboek bij.  Alleen voor het grote overzicht. Ik let dus wel op mijn uitgaven maar niet constant. Neem ook afstand van je kasboek. Het gaat niet om alle kleine uitgaven. Dan ben je er teveel mee bezig.”

“Ik schrijf mijn zorgen van me af. Dat helpt ook. Daarnaast deel ik mijn zorgen met mijn man en mijn beste vriendin. Als familie helpen we elkaar. Onderling is er geen schaamte. Naar buiten toe kregen we als gezin mee: praat er niet over. Dat zorgde juist voor stress. Daarom is dat nu juist mijn belangrijkste advies: praat erover! Als er hulp in je omgeving is, neem het dan aan. Openheid is nodig."

Praat ook mee: spelen geldzorgen ook bij jou? Deel je ervaringen en tips met je collega's in de reacties hieronder:

Heb jij inzicht in jouw geldzaken?

Met dit e-book helpen we je om jouw financiën goed op orde te krijgen. Hierin geeft ook geldexpert Paulien van Gurp haar advies.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Tammie
    Als alleenstaande moeder, was mijn salaris in de GHZ ook altijd elk dubbeltje 3 x omdraaien. Sommige cliënten, die bv op de sociale werkplaats werkte, hadden meer vrij te besteden per maand dan ik. Ik viel vaak in bij ziekte, om net wat extra’s te hebben met de feestdagen of vakantie. Op een gegeven moment werd ik persoonlijk begeleider en ging 2 schalen omhoog, om aan het eind vh jaar, bijna een maandinkomen aan huur- en zorgtoeslag terug te moeten betalen. Stom dat ik daar zelf niet aan had gedacht. Plus doordat ik dat kwijtraakte, ging mijn huur en zorgverzekering maandelijks flink omhoog. Was net een grens over gegaan door die €100 netto meer. Schoot er uiteindelijk niets mee op, leverde er zelf wat op in, want ook mijn ORT werd een stuk lager. Maar goed, was wel in de avonden en met de feestdagen meer thuis bij mijn kinderen. Nu Oa door de vele agressie op de werkvloer (PTSS) thuis in de WIA. Is nu helemaal elk dubbeltje omdraaien. Maar nu praat ik er soms wel over met vriendinnen en dat deed ik toen niet.
    • Emmelie
      Hoi Tammie, Bedankt voor je reactie en het delen van je verhaal. Het klinkt alsof je hard geknokt hebt voor je gezin om de boel financieel draaiende te houden. Wat vervelend dat het achteraf financieel niet goed uitpakte toen je de nieuwe functie kreeg en 2 schalen omhoog ging. Ik kan me voorstellen dat je dat van tevoren niet bedenkt. En ik kan me voorstellen dat je huidige situatie ook niet altijd even makkelijk is. Fijn om te lezen dat je er wel met vriendinnen over kunt praten. Ik denk dat het heel belangrijk en goed is om je (geld)zorgen te kunnen delen met anderen. Je bent nooit alleen. Ik wens je veel sterkte toe voor jouw situatie. Groetjes, Emmelie - PGGM&CO
  • Lydia
    taboe over financiën te praten is overal maar zit voornamelijk in de mens. Yvonne en haar partner werken maar ervaren blijkbaar wel geldstress. Hoe openhartig ook, het artikel en filmpje geven niets inhoudelijks waardoor yvonne geldzorgen heeft. Zijn het de energiekosten, gebrek aan inzicht, koopgedrag.. 🤷‍♀️ Wat ze benoemd mbt de boodschap die van huis uit mee heeft gekregen en daardoor de relatie tot geld, is in veel situaties de grondlegger ervan.
  • Linda
    Heel herkenbaar, In de tijd dat mijn kinderen jong waren en ik als alleen staande ouder als leidinggevende in de psychiatrie werkte schaamde ik me (op mijn werk in mijn functie) om het over deze problemen te hebben.Immers daar moest ik laten zien hoe goed ik met de financiën van het bedrijf kon omgaan. Wat ook prima ging. Het was soms zo erg dat ik geen abonnement voor het ov kon bekostigen en de losse kaartjes te duur voor mij waren en ik niet altijd mee kon carpoolen zodat ik als enige oplossing me af en toe ziek meldde. Vreselijke tijden erg ondermijnend. Mijn oplossing lag toch vooral in het zoeken naar een beter betaalde baan.
    • Emmelie
      Hoi Linda, Bedankt voor je reactie. En wat zal dat pittig zijn geweest om in zo'n situatie te zitten. Lastig om dat dan voor je gevoel ook niet met mensen te kunnen bespreken. Fijn om te horen dat je er uiteindelijk wel uit bent gekomen door over te stappen naar een beter betaalde baan. Groetjes, Emmelie PGGM&CO
  • Heleen
    Niet veel aan. Twee inkomens, twee keer vakantiegeld en dan niet op vakantie kunnen??? Voor vierhonderd euro kun je een week op vakantie in Nederland.
    • Tammie
      Ze gaan de zolder isoleren ivm de stijgende energiekosten!
  • Hanneke
    Het lijkt net of geldzorgen nu meer zijn maar toen ik met mijn man, die met verstandelijk beperkte autisten werkte, begon met ons gezin,wisten we dat we of het ene of het andere konden doen. We zijn jaren niet op vakantie geweest. Maar knapte ons huis op met het geld . Of betaalde rekeningen. We zeiden altijd. Dat is nou eenmaal als je in de zorg werkt! Er is dus niet veel veranderd. Helaas.
    • Emmelie
      Hoi Hanneke, Bedankt voor je reactie. Goed dat je dit benoemt. Geldzorgen kunnen inderdaad altijd spelen. Ik kan me wel voorstellen dat het dit jaar wel extra zichtbaar en voelbaar is geworden voor een grotere groep mensen. Groetjes, Emmelie PGGM&CO
  • Anita
    Hoi ik ben anita. Ik werk zelf in de zorg En de werkdruk is ook enorm Maar toch doe ik het niet alleen voor het geld Ik heb hart voor de zorg Maar soms zou je wel beter gehoord willen worden en je verhaal kwijt kunnen
    • Emmelie
      Hoi Anita, Bedankt voor je reactie. Goed dat je dit hier deelt. Het is natuurlijk mooi en bijzonder dat je zo'n hart voor de zorg hebt en dit vanuit een passie kunt doen. Maar ik kan me zeker voorstellen dat de werkdruk enorm is en dat je dan beter gehoord wil worden en je verhaal kwijt kunt. Ik hoop dat je hier op de werkvloer het gesprek met elkaar over kunt aangaan. En als ledenorganisatie willen wij professionals én werkgevers hier ook graag in helpen en ondersteunen waar mogelijk. Groetjes, Emmelie PGGM&CO