1. Home
 2. Geldzaken
 3. Besparen
 4. Yvonne over geldzorgen: ‘Ook tijdens mijn werk houden geldzorgen mij bezig.'

Yvonne over geldzorgen: ‘Ook tijdens mijn werk houden geldzorgen mij bezig.'

6 6 minuten lezen
Overzicht
 • 5 reacties
 • 7 vind ik leuks
Geplaatst door Sarah op 14 juni 2022
De prijsstijgingen van onder andere energie, benzine en boodschappen, trekken een flinke wissel op het financiële welzijn van zorg- en welzijnsmedewerkers. Dat blijkt uit ons onderzoek in april onder bijna 1000 zorgprofessionals. Over deze resultaten sprak ik met trajectbegeleider Yvonne. In haar persoonlijke vlogs vertelt ze over het taboe rondom geldzorgen.

 

Ik ben Sarah, contentspecialist bij PGGM&CO. Ik ging in gesprek over geldzorgen met Yvonne (39); trajectbegeleider voor cliënten met een verstandelijke beperking. Zij werkt deels met cliënten met een langdurige zorgvraag (WLZ) en deels in de forensische zorg.  Aan de hand van 3 stellingen deelt Yvonne haar ervaringen en haar beste tips. Ook hield zij een week lang een vlog bij over geldzorgen.

In de zorg heerst een gevoel van schouders eronder. Daarom is praten over geldzorgen nog lastiger. 

“Ik herken dit helemaal bij mijzelf en zie het ook duidelijk terug bij collega’s. Vaak doen we het af met een grapje: ‘De maand is weer net een week te lang’, zeggen we dan. Als we er wel over praten, gaat het in de loop van het gesprek weer over cliënten. Want voor hen is het pas echt zwaar. Dat zien we echt zo.”

Mijn geldzorgen beïnvloeden mijn dagelijks leven en daarom ook mijn werk. 

“Ja, dat is zeker zo. Eerst dacht ik; als ik werk is er geen tijd om over geldzorgen na te denken. Dat blijkt niet zo. Ik ben nu veel alerter. Een voorbeeld was met Koningsdag; we dronken wat met cliënten op de vrijmarkt. Nu denk ik: ‘Ik moet dit gauw declareren'. Dat is ook zo met het voorschieten van parkeerkosten bij het ziekenhuis. Of geld voor de Lief & Leed Pot. Vanwege de vele zieke collega’s de laatste tijd is de pot snel leeg. Het telt allemaal op.”

“Gelukkig heeft het geen invloed op mijn werkplezier. Collega’s zijn wel op zoek vanwege een hoger salaris ergens anders. Er is overal tekort dus ze kunnen zo aan de slag.”

“De ontwikkelingen in de maatschappij in de loop der jaren en de waardering die we daar nu voor krijgen in geld, sluiten niet meer op elkaar aan. Daar wringt het soms wel voor mij. Mijn vak is veranderd; je staat nu naast je cliënt. Zo zorg je er steeds voor dat ze zelf die volgende stap zetten. Daarnaast is ook de samenleving verhard. Er is meer agressie in mijn werk. De waardering die we nu krijgen in geld past daar niet helemaal meer bij. Soms vraag ik me daardoor wel af of mensen doorhebben wat voor werk ik doe. Het is zwaar en belangrijk voor de samenleving maar voelt onzichtbaar.”

De gevolgen van de huidige prijsstijgingen voel ik als een extra mentale druk.

“Ja, dat herken ik zeker. Ons vak is mooi maar mentaal is het zeker zwaar. Geldzorgen komen daar nog bovenop. Thuis maken we echt striktere keuzes. Dat doet ook wel wat met me. Dit jaar gaan we in de zomer 4 dagen weg. Dan denk ik wel: ‘Kunnen we dan eigenlijk wel genoeg bijkomen? Je bent nog maar net op de camping of het is weer voorbij.”

“Afgelopen 2 jaar konden we niet op vakantie. Ik houd wel in de gaten dat ontspanning toch lukt. Nu plannen we wat dagjes weg. Het liefst had ik 2 weken gehad om tot rust te komen als gezin. Dat kan niet omdat we de zolder isoleren vanwege de stijgende energieprijzen. Beiden kan niet. Daar pieker ik wel over.”

Wat zijn je beste tips?

“Stel de cv-ketel lager in. De ketel staat standaard op 80 graden. Dat kan in deze tijd van het jaar lager en dat scheelt een hoop.”

“Ik houd ook een kasboek bij.  Alleen voor het grote overzicht. Ik let dus wel op mijn uitgaven maar niet constant. Neem ook afstand van je kasboek. Het gaat niet om alle kleine uitgaven. Dan ben je er teveel mee bezig.”

“Ik schrijf mijn zorgen van me af. Dat helpt ook. Daarnaast deel ik mijn zorgen met mijn man en mijn beste vriendin. Zonder dat zij meteen oplossingen bieden. Als familie helpen we elkaar. Onderling is er geen schaamte. Naar buiten toe kregen we als gezin mee: praat er niet over. Dat zorgde juist voor stress. Daarom is dat nu juist mijn belangrijkste advies: praat erover! Als er hulp is, aanvaard het. Daarom deel ik nu hier ook mijn ervaringen. Openheid is nodig."

Praat ook mee:  Spelen geldzorgen ook bij jou? Deel je ervaringen en tips met je collega's in de reacties hieronder:

Heb jij inzicht in jouw geldzaken?

Met dit e-book helpen we je om jouw financiën goed op orde te krijgen. Hierin geeft ook geldexpert Paulien van Gurp haar advies.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Lydia
  taboe over financiën te praten is overal maar zit voornamelijk in de mens. Yvonne en haar partner werken maar ervaren blijkbaar wel geldstress. Hoe openhartig ook, het artikel en filmpje geven niets inhoudelijks waardoor yvonne geldzorgen heeft. Zijn het de energiekosten, gebrek aan inzicht, koopgedrag.. 🤷‍♀️ Wat ze benoemd mbt de boodschap die van huis uit mee heeft gekregen en daardoor de relatie tot geld, is in veel situaties de grondlegger ervan.
 • Linda
  Heel herkenbaar, In de tijd dat mijn kinderen jong waren en ik als alleen staande ouder als leidinggevende in de psychiatrie werkte schaamde ik me (op mijn werk in mijn functie) om het over deze problemen te hebben.Immers daar moest ik laten zien hoe goed ik met de financiën van het bedrijf kon omgaan. Wat ook prima ging. Het was soms zo erg dat ik geen abonnement voor het ov kon bekostigen en de losse kaartjes te duur voor mij waren en ik niet altijd mee kon carpoolen zodat ik als enige oplossing me af en toe ziek meldde. Vreselijke tijden erg ondermijnend. Mijn oplossing lag toch vooral in het zoeken naar een beter betaalde baan.
 • Heleen
  Niet veel aan. Twee inkomens, twee keer vakantiegeld en dan niet op vakantie kunnen??? Voor vierhonderd euro kun je een week op vakantie in Nederland.
 • Hanneke
  Het lijkt net of geldzorgen nu meer zijn maar toen ik met mijn man, die met verstandelijk beperkte autisten werkte, begon met ons gezin,wisten we dat we of het ene of het andere konden doen. We zijn jaren niet op vakantie geweest. Maar knapte ons huis op met het geld . Of betaalde rekeningen. We zeiden altijd. Dat is nou eenmaal als je in de zorg werkt! Er is dus niet veel veranderd. Helaas.
 • Anita
  Hoi ik ben anita. Ik werk zelf in de zorg En de werkdruk is ook enorm Maar toch doe ik het niet alleen voor het geld Ik heb hart voor de zorg Maar soms zou je wel beter gehoord willen worden en je verhaal kwijt kunnen