1. Home
  2. Geldzaken
  3. Geld besparen
  4. 5 bespaartips: in gesprek met het Nibud

5 bespaartips: in gesprek met het Nibud

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 35 vind ik leuks
Geplaatst door Sarah op 2 september 2022
Alles wordt duurder en duurder. Hoe houd je overzicht over je geldzaken met een drukke baan in zorg en welzijn. En waar kun je nu direct op besparen? Sarah, contentspecialist bij PGGM&CO, sprak met Gabriëlla Bettonville over hoe je nu de eerste stap zet naar meer overzicht over je geldzaken. Gabriëlla is strategisch adviseur bij het Nibud.

Hoe zet je met een drukke baan die eerste stap naar meer overzicht? 

“Iedereen zal de gevolgen van de prijsstijgingen op dit moment merken in zijn portemonnee. Voor meer overzicht zul je opnieuw moeten bekijken of je nog uitkomt met je geld. Dat kun je makkelijk doen met de online tool van het Nibud; het Persoonlijk Budgetadvies. Deze tool neemt je stap voor stap mee in je inkomsten en uitgaven. Zo weet je uiteindelijk: waar blijft mijn geld? Dat is belangrijk om te kunnen bezuinigen.”

Vervolgens wil je ook weten of er nog ruimte is voor verbetering. Hoe pak je dat aan?

“Door het invullen van het ‘Persoonlijk Budgetadvies’, zie je uiteindelijk ook hoeveel je uitgeeft, bijvoorbeeld in de supermarkt. Je ziet zo ook meteen de vergelijking met de uitgaven van anderen met hetzelfde inkomen en huishouden als jij. Dat geeft je een richtbedrag en zo zie je: hier kan ik misschien op bezuinigen.”

Zijn er specifieke toeslagen voor medewerkers in zorg en welzijn?

“Medewerkers in zorg en welzijn krijgen dezelfde toeslagen als iedereen. Met een wisselend inkomen is het wel goed om regelmatig te checken: klopt het bedrag nog wat ik krijg aan toeslagen? Zo voorkom je dat je op het einde van het jaar moet terugbetalen.”

En hoe weet je of je het op de lange termijn ook echt redt met je geld?

“Belangrijke signalen zijn of je wat vaker in het rood staat. Maar let ook op hoe vaak je geld terugstort van je spaarrekening naar je doorlopende rekening. Als je echt zeker wilt weten of je later goed uitkomt, raden we je aan om een jaarbegroting te maken. Met zo’n jaarbegroting vul je alle inkomsten en uitgaven in en zie je of je aan het einde van het jaar in de min komt. Zo weet of je iets moet doen aan je uitgaven om het op de lange termijn ook nog te redden.”

Waar kun je nu het beste terecht als je nog meer vragen hebt over geldzaken?

“Het beste kun je het terecht bij de gemeente. Iedere gemeente is verplicht je te helpen. Zij kijken meteen mee naar welke mogelijkheden er voor je zijn.”

Hopelijk maken we het aanpakken van geldzaken hiermee iets overzichtelijker voor jou. In de comments hieronder kun je eigen ervaringen en tips delen met je collega’s in zorg en welzijn.

Voor meer vragen over geldzaken kijk je ook op Geldfit.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.