1. Home
  2. Geldzaken
  3. Hulp bij geldzorgen
  4. Praten over geld: ongemakkelijk of juist niet?

Praten over geld: ongemakkelijk of juist niet?

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 8 maart 2023
Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun financiële situatie. Bij medewerkers in zorg en welzijn is dat maar liefst bij 8 op de 10 blijkt uit onderzoek. Toch is praten over geld helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vooral als het financieel even wat minder gaat, zijn we ineens een stuk minder open. Lees waarom dat zo is.

Praten over geld, financiële problemen of twijfels over je financiële situatie voelen (heel) ongemakkelijk. Hoe komt dat toch? Want we kloppen wel aan bij een vriend(in) of collega bij twijfels en problemen over opvoeding, werk en gevoelens. Toch is ongemak bij praten over geld niet zo gek als we kijken naar het verleden. Zo werd je in de Griekse en Romeinse tijd flink gestraft als je je financiële verplichtingen niet nakwam. En kon je in de Middeleeuwen zelfs de doodstraf krijgen bij schulden.

In de huidige tijd is praten over geldzaken nog steeds vaak een taboe. Mensen met geldproblemen zijn vaak bang om veroordeeld te worden. Maar ook als je veel geld hebt, is het lastig om hierover te praten: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Schaamte speelt dan ook een belangrijke rol in de openheid van mensen naar anderen over hun geldzaken.

Hoe denk jij over geld?

Wil je graag meer financiële vrijheid om minder te gaan werken? Of heb je altijd last van geldstress? De antwoorden op deze vragen zeggen iets over wat voor geldtype je bent. Handig om te weten! Hierdoor kun je jouw relatie met geld beter begrijpen en bewuster keuzes maken. 

Iedereen heeft acht geldtypes in zich. Ja, echt acht! Je hebt de Struisvogel, de Held, het Slachtoffer, de Waaghals, de Sint-Bernhard, de Creatieveling, de Controlfreak en de Magiër. Welk geldtype bij jou aan het stuur zit bepaalt voor een groot deel hoeveel geld je op je rekening hebt staan (en gaat krijgen). Het goede nieuws is dat je van geldtype kunt veranderen. Meer weten hierover? Kijk dan het webinar terug met Eef van Osdorp en psycholoog Simone das Dores.

Tips voor een goed gesprek over geld

Zowel in goede als in mindere tijden is het dus fijn en verstandig om te praten over geld. Heb je zorgen? Vraag dan om hulp. Omdat we weten en snappen dat dit lastig kan zijn hebben we een aantal tips voor je uitgewerkt waarmee je een gesprek kan voorbereiden:  

  • Kies een fijne omgeving
  • Kies het juiste moment
  • Weet wat je wilt vragen
  • Plan nog een gesprek
  • Luister en begrijp elkaar
  • Bedenk samen een oplossing

Luisteren goed naar elkaar

Een gesprek voeren, betekent ook luisteren naar elkaar. Nu je toch over je geldzaken bent begonnen, voel jij of de ander zich misschien ook vrijer om zijn of haar verhaal te doen. Hoor het aan, toon begrip, oordeel niet en bied je hulp aan, want dat zou jij toch ook doen? 

Hebben jullie nog vragen, weet dan dat er verschillende instanties zijn die kunnen helpen met geldproblemen. Gratis en anoniem, persoonlijk of digitaal: voor kleine of grote zorgen.

 

Bronnen: 
Rabobank - praten over geld challenge
Nationale Nederlanden - Praten over geld

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.