1. Home
 2. Geldzaken
 3. Wonen & geld
 4. Huis & hypotheek
 5. 5 tips om je maandelijkse woonlasten te verlagen

5 tips om je maandelijkse woonlasten te verlagen

6 6 minuten lezen
Overzicht
rekenmachine op tafel om maandelijkse woonlasten te berekenen
 • 10 reacties
 • 234 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 4 augustus 2020
Heb jij aan het einde van je salaris ook altijd een stukje maand over? Of wil je niet onnodig veel betalen voor dingen die gewoon echt goedkoper kunnen? Gelukkig zijn er verschillende manieren om je maandelijkse woonlasten te verlagen. Lees onze 5 tips en ga er meteen mee aan de slag! Overleg wel altijd je plannen met een financieel- of hypotheekadviseur. Zij weten precies hoe je zo veel mogelijk voordeel uit jouw persoonlijke situatie haalt.

1. Verlaag je risico-opslag

Je betaalt vaak risico-opslag als je een hypotheek hebt. Risico-opslag betekent dat je aan de geldverstrekker (bijvoorbeeld de bank) een hogere rente betaalt omdat je hypotheeklening (bijna) net zo hoog is als de waarde van je huis.

De rente-opslag kan dalen als je meer aflost of als je woning meer waard wordt. De waarde van je huis is dan namelijk hoger ten opzichte van je rest van je hypotheek. Je valt dan in een lagere risicoklasse. Vraag dit na bij je geldverstrekker. Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie hebben bijna nooit risico-opslag.

2. Los extra af op je hypotheek

Heb je maandelijks geld over? Of heb je een erfenis gekregen? Kijk dan eens of je de hypotheek versneld kan aflossen. Hiermee verlaag je het openstaande bedrag waardoor de rente die je betaalt minder wordt. Vaak kun je ook kiezen om de looptijd van je hypotheek te verkorten. Dan ben je eerder klaar met de afbetaling van je woning. Controleer wel bij je geldverstrekker hoeveel je extra mag aflossen zonder een boete te betalen. Ga ook eens in gesprek met een hypotheekadviseur om te kijken of extra aflossen in jouw geval een goede optie is.

3. Verlaag je energierekening door je woning te verduurzamen

In veel woningen valt veel winst te behalen als het op verduurzamen aankomt. Hiermee verlaag je niet alleen je maandelijkse energierekening, maar verhoog je ook je woongenot. Het verduurzamen van je huis vraagt wel om een investering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de verbeteringen aan je woning te betalen. Denk bijvoorbeeld aan subsidies of leningen van de overheid of je gemeente. Kijk voor meer ideeën eens op: iedereendoetwat.nl. Een website van de overheid met allerlei manieren om je leven en je woning duurzamer te maken.

4. Sluit je hypotheek over

Wist je dat je niet hoeft te verhuizen om je hypotheek over te sluiten? Dit kan namelijk op meerdere momenten. Bijvoorbeeld aan het einde van een rentevaste periode. Maar het is ook mogelijk om dit tussentijds te doen. Het levert soms veel voordeel op als de nieuwe rente lager is dan de rente die je nu betaalt. Vraag bij je adviseur hoe hoog de boeterente en bijkomende kosten zijn voordat je oversluit. En of het gevolgen heeft voor je hypotheekvorm.

5. Verlaag je woonlasten door rentemiddeling

Een andere manier om je maandelijkse woonlasten te verlagen is rentemiddeling. Je spreekt dan een nieuw rentetarief af en een nieuwe rentevaste periode. Net als bij oversluiten betaal je waarschijnlijk een boete. Alleen betaal je die nu niet in een keer, maar wordt het verspreid over je maandelijkse betalingen. Rentemiddeling is niet bij elke geldverstrekker mogelijk. Vraag dit dus eerst even na bij jouw geldverstrekker.

Extra tip: kijk eens goed naar je andere uitgaven

Soms heb je geen flauw idee waar je geld naartoe gaat. Zeker wanneer rekeningen automatisch worden afgeschreven. Heb jij een abonnement op een tijdschrift of krant? Maar heb je eigenlijk helemaal geen tijd om ze te lezen? Of een reisverzekering met werelddekking terwijl je altijd binnen Europa blijft? Je bespaart kosten door goed (en streng!) naar je uitgaven te kijken. Een middagje door je rekeningoverzichten en polisbladen neuzen leidt soms tot verrassende resultaten. Je kunt ook het persoonlijk budgetadvies bij Nibud doen. Je krijgt dan een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. En je krijgt tips die passen bij jouw situatie. Gratis en anoniem. 

 

Bronnen: Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond

Alsjeblieft! Download jouw infographic over oversluiten vandaag nog

Denk jij na over het oversluiten van je hypotheek? En ben je benieuwd wat de voor- en nadelen hiervan zijn? Download dan nu onze infographic en ontdek het vandaag nog.

Download de infographic

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Yvonne limmen
  Lees altijd alle tips vanuit de nieuwsbrieven echter mis ik nu de tips voor als je een huis huurt ipv een hypotheek hebt. is voor mijn nml niet mogelijk om te kopen ivm salaris dat niet toereikend is, ook al werk ik 32 uur.
  • AmyN
   Hi Yvonne, Dankjewel voor je reactie! Ik kan me voorstellen dat je dat mist. We zijn bezig met een artikel vol met tips om woonlasten te verlagen voor als je huurt. Ik hoop dat je daar wat aan hebt.
 • Johanna
  Niet. Iedereen heeft eigen huis
  • AmyN
   Hi Johanna, Je hebt helemaal gelijk. Daarom zijn we bezig met een artikel met tips om je woonlasten te verlagen voor als je een huurhuis hebt.
 • MikeUyl
  Fijn dat jullie zoveel aandacht besteden aan het verlagen van woonlasten van huiseigenaren. Naar mijn mening zijn de huiseigenaren nu niet de groep die het zo geweldig slecht hebben, met alle regelingen die er zijn zoals hypitheekaftrek enz. Wat nu als je een verpleegkunde bent met een huurhuis maar ook zonder dingen als huursubsidie enz.Lat daar eens jullie licht over schijnen. Met mijn groet, gepensiooneerd verpleegkundig met 43 dienstjaren en wonende in een huurhuis, Mike Uyl.
  • AmyN
   Hi Mike, Dankjewel voor je reactie. We zijn bezig met een artikel met tips voor als je een huurhuis hebt.
 • Lau
  Bedankt voor de tips. Maar als huurder kunnen we daar niks mee. Wat wél kan is; ANWB lidmaatschap opzeggen. ( als de nood aan de man is kan je ter plekke lid worden en krijg je gewoon hulp) Verzekeringen langs lopen, wat kan anders? Ik had bv een all risk verzekering voor mn 11 jaar oude auto. Energie per maand verlagen door vastzetten maandbedrag. Vam.bv 70 naar 50 euro pmmd. ( kreeg steeds terug dus waarom dan teveel blijven betalen?) In Jan zwitzen van zorgverzekering. Kan veel geld schelen. Wees zuinig met water oa. Ik gebruij het afwaswater om.erna vloer te dweilen of kattebak te soppen. Trek niet bij elk klein plasje door, scheelt 9 ltr Hou je vriezer of vriesvak goed ijsvrij. Scheeltnheel veel energie.Is je deurtje kapot? Die kan je beter laten vernieuwen als je het geld hebt dan met plakband de boel willen verhelpen.
 • Sander Smits
  Goeiemorgen Echt een goede tip : als je aan het eind van de maand geld tekort komt, los dan extra af op je hypotheek. Waarvan dan?
  • Susannah
   Beste Sander, In het artikel noemen we dit alleen als je geld over hebt. Of bedoel je iets anders? Groet Susannah PGGM&CO
 • Tjik
  Hoe bespaar je met een huurhuis?