1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. Huis & hypotheek
  5. Een huis kopen in coronatijd. Wel of niet doen?

Een huis kopen in coronatijd. Wel of niet doen?

7 7 minuten lezen
Overzicht
Jong stel voor hun nieuw gekochte huis
  • 0 reacties
  • 19 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 29 oktober 2020
In het derde kwartaal van 2020 steeg het aantal hypotheekaanvragen opnieuw. Maar de stijging was minder dan het kwartaal daarvoor. Wat betekent dit als je tijdens de coronacrisis – misschien wel voor het eerst – een huis wilt kopen? Moet je dat nou wel of niet doen?

Het is slim om rekening te houden met veranderingen in de huizenmarkt. Bijvoorbeeld door de coronacrisis.

Je kunt in deze periode gewoon een huis kopen als je dat graag wilt. Het is wel altijd slim om rekening te houden met veranderingen in de huizenmarkt. De huizenprijzen zijn soms onzeker. En we weten niet hoe lang de rente nog zo laag blijft. Of wat de coronacrisis voor invloed gaat hebben op de huizenmarkt.

Je kunt je rente voor langere tijd vastzetten omdat die nu zo laag is

Door de coronacrisis is er veel onzeker. Ook de huizenprijzen kunnen schommelen door de onzekere economie. De rente is nu heel laag, maar we weten niet hoe lang dat nog zo is. Je haalt wat onzekerheid weg door je rente voor langere tijd vast te zetten. Dan weet je in ieder geval wat je maandlasten zijn voor de komende 20 tot 30 jaar. Het belangrijkste is dat je je goed laat adviseren door een hypotheekadviseur.

Denk goed na over je toekomstplannen als je erover denkt om een huis te kopen 

Denk goed na over je toekomstplannen. Hoe zie jij je leven voor je over 5 jaar? En wat betekent dit voor de keuze die je nu maakt over een huis? Misschien ben je nu alleen of samen met een partner op zoek naar een huis. Maar, wie weet willen jullie over een tijdje wel kinderen. Dan hebben jullie wat extra ruimte nodig. En die extra ruimte kan nu ook al handig zijn! Bijvoorbeeld als je nu vaker thuiswerkt.

Je kunt natuurlijk nooit precies weten hoe jouw leven er over 5 jaar uitziet. Maar denk er wel alvast over na. Want het kan gevolgen hebben voor de keuze die je nu maakt.

Laat je niet gek maken door lage rentes en de drukte op de huizenmarkt. Neem de tijd om een keuze te maken. Ook nu.

Een huis kopen is een van de grootste beslissingen die je maakt in je leven. Neem daarom goed de tijd. Laat je niet gek maken door de lage rentes en de grote vraag op de huizenmarkt. Vraag altijd advies aan een hypotheekadviseur. Begrijp de feiten en fabels over de koop van een huis. En zorg ervoor dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt om een keuze te maken. Verzamel bijvoorbeeld informatie over de buurt door:

  • aan de gemeente te vragen welke plannen er zijn voor de omgeving;
  • op verschillende momenten door de buurt te rijden;
  • iemand uit de buurt te vragen hoe het is om daar te wonen.

Een huis kopen tijdens de coronacrisis: jij beslist.

Wij kunnen je niet vertellen of je wel of niet een huis moet kopen. Het is belangrijk om naar je eigen situatie te kijken. En wat daar het beste bij past. Dat is voor iedereen anders.

Bronnen: Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, HDN

Wil jij een huis kopen? Welke vragen heb jij daarover?

Download nu de gratis checklist: in 4 stappen naar je eerste koophuis

Als je een huis wilt kopen is een goede voorbereiding het halve werk. In deze checklist vertellen wij je hoe je dit het beste aan kunt pakken. Download de checklist vandaag nog en doe er je voordeel mee!

Download hier de gratis checklist
Starters checklist

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.