1. Home
 2. Geldzaken
 3. Wonen & geld
 4. Huis & hypotheek
 5. Huis & overwaarde
 6. Wat betekent verzilveren van de overwaarde?

Wat betekent verzilveren van de overwaarde?

4 4 minuten lezen
Overzicht
Rood huisje met muntgeld
 • 2 reacties
 • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 19 augustus 2019
Steeds meer mensen hebben een overwaarde op hun woning. Dit betekent dat de waarde van de woning hoger is dan de hypotheekschuld. Er zijn verschillende manieren om deze overwaarde te gebruiken. Bijvoorbeeld voor een lagere lening bij de koop van een nieuw huis. Of om extra geld te lenen voor een verbouwing. Maar wist je dat het ook mogelijk is om de overwaarde te verzilveren? Wij leggen uit wat dit betekent.

Verzilveren is het opnemen van de waarde van je woning

Wil je jouw overwaarde verzilveren? Dat kan met een speciale hypotheek. Dit wordt ook wel een overwaarde hypotheek of verzilverhypotheek genoemd. En is speciaal bedoeld voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt en de waarde van hun woning in geld willen omzetten. Het is mogelijk om de overwaarde in 1 keer te ontvangen. Maar je kunt deze ook maandelijks laten uitkeren. Hiermee kun je bijvoorbeeld:

Hoe ouder je bent, hoe meer overwaarde je kunt verzilveren

Banken kijken bij de aanvraag voor een verzilverhypotheek niet naar je inkomen. Het bedrag dat je kunt opnemen hangt namelijk af van de overwaarde van je woning en je leeftijd. Hiervoor geldt: hoe ouder je bent, hoe meer je kunt opnemen. Je betaalt rente over het bedrag dat je verzilvert. Deze wordt opgeteld bij de totale hypotheekschuld. Hierdoor heb je geen extra maandlasten. Je lost de totale schuld met de opbrengst van de verkoop van je huis. Bijvoorbeeld als je verhuist. Of als jij en of de langstlevende partner overlijdt.

Het is mogelijk je te beschermen tegen restschuld

De rente die je betaalt over een verzilverhypotheek wordt opgeteld bij de totale hypotheekschuld. Het voordeel is dat je daardoor geen hogere maandlasten hebt. Het nadeel is dat de schuld soms hoger is dan de waarde van de woning. Bijvoorbeeld als je heel oud wordt en lang in het huis blijft wonen. Er ontstaat dan een restschuld. Dit is heel vervelend voor je naasten die achterblijven. Want zij moeten deze schuld dan afbetalen. Sommige aanbieders bieden een garantie die de restschuld kwijtscheldt. Een onafhankelijk taxateur moet dan wel hebben bepaald hoeveel jouw woning bij verkoop waard is vóórdat je de overwaarde verzilvert.

 

Ontdek de mogelijkheden om zelf een Overwaarde Hypotheek af te sluiten

Ben je benieuwd naar nóg meer manieren om je overwaarde te gebruiken?

Speciaal voor jou hebben we een gratis infographic met 3 extra manieren om je overwaarde in geld om te zetten.

Download de infographic
FinancieelVerzilverenInfographicOverwaarde

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Wolbert
  De term 'verzilveren' is misleidend, pas bij verkoop van het huis is er sprake van verziveren en heb je de beschikking over de overwaarde (opbrengst van de verkoop minus de aflossing van de hypothecaire lening). Als je blijft wonen is er sprake van een verhoging van de hypothecaire lening (pas op geld lenen kost geld). Op moment van verkopen (in de toekomst) weet je pas wat de werkelijke overwaarde is. Door de huidige prijsstijging van woningen is die veel hoger dan enkele jaren geleden. Maar dat is slecht een papieren (geen zilveren) winst. Die kan zo maar weer (deels) verdwijnen door een negatieve prijsbeweging op de huizenmarkt. Het zou u sieren om dit risico en de hogere rente lasten te noemen en niet te spreken van 'verzilveren' maar van leningverhoging (= schuldvermeerdering). Van verzilveren zou je ook kunnen spreken als je het huis kan verkopen maar er mag blijven wonen. De vraag is alleen of daar aanbieders voor zijn. De koopprijs van het huis moet dan verlaagd worden met de contante waarde van de door de aanbieder gewenste huuropbrengst. Biedt PGGM zoiets aan?
 • Emmelie
  Beste Wolbert, Bedankt voor uw reactie op dit artikel over verzilveren. Ik kan me voorstellen dat zo'n artikel inderdaad een aantal vragen bij u oproept. Er zijn aanbieders die het risico van restschuld (waarde van huis is minder dan hypotheek) afdekken bij het aangaan van een overwaarde hypotheek. Voorbeelden hiervan zijn ABN AMRO en Florius. Daarnaast hebben wij inderdaad gekeken naar de risico's van dit product als het gaat om schulvermeerdering. Dit hebben wij benoemd en uitgelegd in een speciale Wegwijzer Verzilveren van overwaarde. Hierin is ook een rekenvoorbeeld terug te vinden om dit visueel te maken. Tot slot om antwoord te geven op uw laatste vraag, dit is de zogenaamde sell en lease back optie. Die bieden wij niet, PGGM&CO biedt uberhaupt nu geen specifieke oplossing, omdat we vanuit ledenonderzoek hier weining behoefte in terug zagen. Men wil liever eigenaar blijven van de woning. Via de tool van Vereniging Eigen Huis zijn alle opties, waaronder Sell en Lease back te bekijken. Ik hoop u hiermee voldoende antwoord te hebben gegeven op uw vragen. Met vriendelijke groet, Emmelie Munneke PGGM&CO