1. Home
 2. Geldzaken
 3. Wonen & geld
 4. Huis & hypotheek
 5. Huis & overwaarde
 6. Wat is overwaarde en wat kun je ermee?

Wat is overwaarde en wat kun je ermee?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Houten huisjes en muntgeld
 • 1 reacties
 • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 19 augustus 2019
Als huiseigenaar weet je waarschijnlijk wat je huis (ongeveer) waard is. Is dit meer dan je openstaande hypotheekschuld? Dan heb je een overwaarde op je woning. Dit betekent dat je geld overhoudt als jij je huis verkoopt. Dat is mooi meegenomen. Maar wat als je geen verhuisplannen hebt? Ook dan zijn er genoeg manieren om je overwaarde te gebruiken. Bijvoorbeeld om je inkomen aan te vullen en zo minder te werken. Of je huis te verbouwen. Wij vertellen je er meer over.

Verlaag je maandlasten met rentekorting

Zelfs als je niet verhuist kun je met de overwaarde je maandlasten verlagen. En dat is fijn als je graag minder wilt werken. Bijvoorbeeld omdat je mantelzorger bent. Of gewoon van je vrije tijd wilt genieten. Veel banken geven rentekorting op je hypotheek als je een flinke overwaarde hebt. Hun risico is namelijk kleiner geworden omdat de waarde van je huis hoger is dan je hypotheekschuld. Neem contact met je bank als je hier meer over wilt weten.

Geld lenen voor een verbouwing wordt makkelijker

Wil je jouw woning een opfrisbeurt geven? Dankzij je overwaarde krijg je vaak makkelijker een lening voor een verbouwing. Zeker als je woning door de verbouwing woning nog meer waard wordt. Deze 5 verbeteringen aan je huis leveren het meeste op:

 1. Achterstallig onderhoud wegwerken
 2. Dubbelglas plaatsen
 3. De woning isoleren
 4. De zolder bewoonbaar maken (bijvoorbeeld door een dakkapel)
 5. Je woning uitbreiden (bijvoorbeeld door een uitbouw)

Maak extra geld vrij door je overwaarde te verzilveren

Heb je geen behoefte aan verhuizen of verbouwen? Maar wil je wel je overwaarde gebruiken? Dat kan met een overwaarde hypotheek. Hiermee gebruik je jouw overwaarde terwijl je gewoon in je huis blijft wonen. Met het extra geld dat vrijkomt help je bijvoorbeeld je (klein)kinderen, vul je jouw pensioen aan, ga je minder werken of lekker op reis.

Zet je overwaarde in om zorg in te kopen als je mantelzorger bent

Ben je mantelzorger? Dan kun je overwaarde ook gebruiken om vaste of tijdelijke hulp in te kopen. Zo houd je als mantelzorger ook tijd over om gewoon leuke dingen te doen met je naaste. Of je hebt zelf tijd om er even tussenuit te gaan. Bijvoorbeeld met je kinderen of kleinkinderen. 

De overwaarde van je woning berekenen is makkelijk

Het is heel eenvoudig om erachter te komen hoe hoog jouw overwaarde is. Heb je een hypotheekschuld van € 200.000,- en is jouw woning € 350.000,- waard? Dan heb je een overwaarde van € 150.000,- (€ 350.000,- - € 200.000,- = € 150.000,-).

 

Bron: Wegwijs. Beeld: GettyImages

Ben je benieuwd hoe de overwaarde van je woning jou kan helpen?

Wist je dat je de overwaarde van je huis voor meerdere dingen kunt gebruiken? Speciaal voor jou hebben we een gratis infographic met 3 handige manieren om je overwaarde in te zetten.

Download de infographic
FinancieelVerzilverenInfographicOverwaarde

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Jetty davis
  Ik krijgt minder pensioen . Kan ik nog een Huis Kopen ? Goed koper Huis ? Ik wilde ook mijn eigen geld in zetten . Is het mogelijk