1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. Huis & hypotheek
  5. Je hypotheek oversluiten in coronatijd. Wel of niet doen?

Je hypotheek oversluiten in coronatijd. Wel of niet doen?

6 6 minuten lezen
Overzicht
Man met rekenmachine om voordelen te berekenen hypotheek oversluiten
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 30 september 2020
In het tweede kwartaal van 2020 vroegen 145.940 mensen een hypotheek aan. Dat is het hoogste aantal sinds 2008. En 40% meer dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Een groot deel van die aanvragen komt van mensen die hun hypotheek willen *oversluiten. Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn als je daardoor elke maand wat meer overhoudt in je portemonnee. Maar past oversluiten bij jouw situatie? En is het wel slim om tijdens de coronacrisis je hypotheek over te sluiten?

Het is slim om rekening te houden met de veranderingen in de huizenmarkt als je je hypotheek over wilt sluiten

De huizenmarkt kan zomaar veranderen. Bijvoorbeeld door de coronacrisis. Het is slim om daar rekening mee te houden als je nadenkt over oversluiten. Zo vragen veel mensen zich af hoe lang de rente nog laag blijft. Dat is lastig om echt te voorspellen. De verwachting is nu dat de huizenmarkt in 2021-2022 een dip krijgt omdat de werkeloosheid dan toeneemt. Tegelijkertijd is de verwachting dat de markt voor oversluiters voorlopig niet heel erg verandert.

Wat de reden ook is om je hypotheek over te sluiten: Een hypotheekadviseur kan je goed helpen om een keuze te maken die bij je past

Denk na over je eigen toekomstplannen als je je hypotheek wilt oversluiten of verhogen

Je kunt je hypotheek verhogen als je je woning wilt verduurzamen of verbouwen. Je kunt dan ook kiezen voor een andere geldverstrekker. Dan sluit je je hypotheek over. Bijvoorbeeld omdat daar de rente lager is. Of omdat de voorwaarden beter bij jouw situatie passen. Het is in ieder geval altijd goed om na te denken over je toekomstplannen. Gaan je kinderen nog studeren? Dan is de kans groot dat je maandlasten omhoog gaan. En dan is het maar de vraag of het verhogen en/of oversluiten van je hypotheek nog steeds zo’n goed idee is. 

Neem de tijd om een keuze te maken als je je hypotheek wilt oversluiten

Dus moet je nou wel of niet je hypotheek oversluiten in coronatijd? … Díe keuze is aan jou. Past oversluiten bij jouw persoonlijke situatie? Daar moet je achter zien te komen. Geef jezelf daarom de tijd om een keuze te maken. En laat je niet gek maken door de lage rentes en de verwachte dip in de huizenmarkt. Zorg ervoor dat je eerst alle informatie krijgt die je nodig hebt om een keuze te maken die helemaal bij jou past.

*Oversluiten betekent dat je de hypotheek die je nu hebt laat aanpassen. Bijvoorbeeld naar een andere hypotheekvorm. Of je kiest voor een andere rentevaste periode. Maar oversluiten kan ook bij een andere geldverstrekker omdat je daar voorwaarden krijgt die beter bij je passen.

 

Bronnen: HDN Kwartaalcijfers, HDN hypotheekaanvragen stijgen door coronacrisis, Kwartaalbericht Woningmarkt Rabobank

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.