1. Home
 2. Geldzaken
 3. Wonen & geld
 4. Huis kopen in 2022 of wachten?

Huis kopen in 2022 of wachten?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Huis kopen in 2022 of wachten?
 • 1 reacties
 • 1 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 6 oktober 2022
Een huis kopen of toch nog even wachten in 2022? Ben jij ook zo aan het dubben? Niet gek. Want de woningmarkt verandert razendsnel! Gingen huizen begin dit jaar nog als zoete broodjes over de toonbank, zo staan ze nu ineens langer te koop en zijn de prijzen flink gedaald. Tegelijkertijd stijgt de hypotheekrente, de energieprijzen zijn torenhoog en de economische onzekerheid groeit. Wat moet je dan doen? Nu een huis kopen of wachten? Wij verzamelden 8 redenen waarom een huis kopen in 2022 interessant kan zijn.

1. De hypotheekrente heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt

Ja. De hypotheekrente stijgt, maar heeft waarschijnlijk zijn hoogtepunt nog niet bereikt. Bekijk dus of het voor jouw situatie slim is om in deze tijd toch te kiezen voor verhuizen.

2. Je kan een huis kopen dat energiezuinig is

Kun je een huis kopen dat veel energiezuiniger is dan het huis waar je nu in woont? Bekijk dan of het financieel gezien interessant is om te verhuizen. Maak bijvoorbeeld samen met een financieel adviseur een berekening, zodat je duidelijk weet wat het je onder aan de streep oplevert.

3. De huizenprijzen dalen én er wordt iets minder overboden

De stijgende hypotheekrente, de hoge energieprijzen en de economische onzekerheid zorgen ervoor dat minder mensen een huis willen kopen. Dit heeft er het afgelopen kwartaal voor gezorgd dat de huizenprijzen daalden met 5.8%. Nog nooit was de daling in 1 kwartaal zo groot. Er wordt ook iets minder overboden.

4. Huizen staan langer te koop

Stond je begin dit jaar te dringen bij de voordeur als er een nieuw huis op Funda verscheen, zo heb je nu wat meer tijd om na te denken voordat je overgaat tot kopen. Huizen staan dus iets langer te koop. Dat kan in je voordeel werken.

Nu een huis kopen of wachten? Bereken je hypotheek!

Zeg eens eerlijk … Heb jij wel eens gegoogeld: huis kopen hypotheek berekenen? Je bent niet de enige 😉. Logisch dat je graag wil weten wat voor hypotheek je kunt krijgen als je twijfelt over de vraag: Nu een huis kopen of toch wachten? Vooral in deze gekke tijd. Bereken daarom vandaag nog snel jouw maximale hypotheek via Attens: de hypotheek speciaal voor Zorg en Welzijn.

Bereken nu mijn hypotheek

5. Belastingvrij schenken om een huis te kopen? Dat kan nu nog. Maar straks niet meer

In 2022 mag iedereen nog belastingvrij een schenking aan je doen van maximaal € 106.671,- om een eigen woning te kopen. Maar let op! Vanaf 1 januari 2023 wordt de vrijstelling flink lager. En vanaf 1 januari 2024 schaft het Kabinet de vrijstelling helemaal af.

Voor de schenking hoef je trouwens geen familie van elkaar te zijn. En de vrijstelling geldt alleen als de ontvanger op het moment van schenken tussen de 18 en 40 jaar oud is of een partner heeft van die leeftijd.

6. Huur is duur

Soms is huren ideaal, bijvoorbeeld als je ergens tijdelijk woont. Maar meestal ben je met huren duurder uit en op de lange termijn bouw je geen eigen vermogen op. Dat doe je wel als je een huis koopt, omdat je elke maand een bedrag van je hypotheek afbetaalt. Bovendien blijven de huurprijzen stijgen en heb je minder invloed op de duurzaamheid van je woning. En dat heeft gevolgen voor je energierekening én dus je maandlasten.

7. Ook zonder vast contract kun je een hypotheek afsluiten

Het was jarenlang een enorm frustratiepunt voor zzp’ers en flexwerkers; een hypotheek afsluiten was voor hen bijna niet te doen. Maar dat is veranderd. Flexwerkers komen nu met een perspectiefverklaring van hun uitzend-of detacheringsbureau bij sommige geldverstrekkers wél in aanmerking voor een hypotheek. Of er wordt gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen drie jaar aan inkomsten.

Zzp’ers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar zelfstandige zijn een hypotheek met NHG afsluiten, in plaats van na 3 jaar. Sommige geldverstrekkers kijken nu zelfs naar het groeipotentieel van je bedrijf in plaats van naar het gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar.

8. Je komt in aanmerking voor een startersvrijstelling als je tussen de 18 en 35 jaar bent

Sinds 1 januari 2021 kun je gebruik maken van de startersvrijstelling. Je hoeft dan eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen als je gaat verhuizen. Dat kan flink wat geld schelen. Je komt in aanmerking als:

 • Je zelf in het huis gaat wonen.
 • Je tussen de 18 en 35 jaar oud bent.
 • De woning die je koopt maximaal € 400.000,- kost.
 • Je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling.

Koop je het huis samen met iemand? Dan moet je allebei aan deze voorwaarden voldoen. Voldoet een van jullie niet aan de voorwaarden? Dan geldt de vrijstelling alleen voor de persoon die daar wel aan voldoet.

Conclusie: of het slim is om een huis te kopen hangt helemaal af van jouw situatie. Maar er zijn genoeg redenen waarom het wel loont om juist nu een huis te kopen.

Dus. Nu een huis kopen of wachten? Wij kunnen je natuurlijk niet vertellen of het voor jou slim is om in 2022 een huis te kopen. Dat hangt namelijk helemaal af van jouw situatie. Bespreek jouw mogelijkheden daarom altijd eerst met een financieel adviseur. 

Denk jij erover na een huis te kopen in 2022?

Bronnen: kvk, belastingdienst, rijksoverheid, Attens, NVM.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Scheldepolder 14
  https://www.funda.nl/koop/houten/huis-42814793-scheldepolder-14/