1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. Huis kopen of wachten? 8 redenen waarom verhuizen in deze tijd een slimme keuze kan zijn

Huis kopen of wachten? 8 redenen waarom verhuizen in deze tijd een slimme keuze kan zijn

6 6 minuten lezen
Overzicht
jong stel laat sleutels zien van hun gekochte huis
  • 1 reacties
  • 4 vind ik leuks
Geplaatst door Lotte op 1 juli 2021
De woningmarkt verbreekt dit jaar record na record. In januari 2021 waren huizen 9,3% duurder dan een jaar daarvoor. Er is een historisch laag aanbod van woningen en de concurrentie om een eigen huis te kopen is hoog. Je zou dus denken dat je nog beter even kunt wachten met de zoektocht naar een nieuwe woning. Toch kan verhuizen in deze tijd ook juist een slimme keuze zijn. Wij leggen uit waarom.

De woningmarkt verbreekt dit jaar record na record. In januari 2021 waren huizen 9,3% duurder dan een jaar daarvoor. Er is een historisch laag aanbod van woningen en de concurrentie om een eigen huis te kopen is hoog. Je zou dus denken dat je nog beter even kunt wachten met de zoektocht naar een nieuwe woning. Toch kan verhuizen in deze tijd ook juist een slimme keuze zijn. Wij leggen uit waarom.

1. De hypotheekrente is historisch laag

….maar de kans op een rentestijging neemt volgens een aantal geldverstrekkers dit jaar toe. Als je nu een huis koopt, kun je nog profiteren van de lage hypotheekrente en meestal is de hypotheekrente aftrekbaar van de belasting. Je kunt kiezen voor een hypotheek met een verhuisregeling. Daarmee kun je de lage rente van je lopende hypotheek meenemen bij een verhuizing. Je sluit dan voor je nieuwe woning een nieuwe hypotheek af en neemt de rente en rentevast-periode van je oude hypotheek mee.

2. Huur is duur

Soms is huren ideaal, bijvoorbeeld als je ergens tijdelijk woont. Maar over het algemeen ben je met huren duurder uit. Hypotheken zijn de laatste jaren goedkoper geworden, terwijl de huurprijzen ook in 2021 weer zijn gestegen. En de komende jaren zullen de huurprijzen waarschijnlijk blijven stijgen. Sinds 2013 mag de huur harder stijgen dan de inflatie. In dertig jaar tijd, kan de huurprijs door de jaarlijkse verhogingen verdubbeld zijn. Een nadeel van huren is dat je geen eigen vermogen opbouwt met je huurhuis.  Met een annuïtaire of lineaire hypotheek los je de hypotheekschuld in dertig jaar af en bouw je zo eigen vermogen op.

3. Belastingvrij schenken om een huis te kopen

In 2021 mag iedereen belastingvrij een schenking aan je doen van maximaal €105.302,- om een eigen woning te kopen. Je hoeft hiervoor geen familie van elkaar te zijn. Deze vrijstelling geldt alleen als de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is of een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.

Download de gratis infographic: 'Koop je een nieuw huis? Let dan extra goed op deze 3 dingen.'

Als je een huis koopt komt er heel veel op je af. Je moet aan allemaal verschillende dingen denken. Hiervan liggen sommigen voor de hand, andere zaken moet je maar net even weten. Vergeet je deze drie belangrijke punten niet? 

Download hier de gratis infographic

4. Je kunt ook zonder vast contract een hypotheek afsluiten

Het was jarenlang een enorm frustratie punt voor zzp’ers en flexwerkers; een hypotheek afsluiten was voor hen bijna niet te doen. Maar dat is veranderd. Flexwerkers komen nu met een perspectiefverklaring van hun uitzend-of detacheringsbureau bij sommige geldverstrekkers wél in aanmerking voor een hypotheek. Of er wordt gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen drie jaar aan inkomsten. Zzp’ers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar zelfstandige zijn een hypotheek met NHG afsluiten, in plaats van na 3 jaar. 

5. Geen overdrachtsbelasting als je nu een huis koopt 

De overdrachtsbelasting is vervallen voor mensen tussen de 18 en 35 jaar en voor bedragen tot € 400.000. Dat betekent dat je, als je op of na 1 januari 2021 een huis koopt, waarin je zelf gaat wonen geen overdrachtsbelasting betaalt. Dit voordeel is wel eenmalig. Is je woning duurder dan € 400.000, dan betaal je een overdrachtsbelasting van 2%. 

6. Een hypotheek oversluiten kost geld

 ‘Oversluiten’ betekent een nieuwe hypotheek afsluiten om je oude hypotheek mee af te lossen, omdat je bij een andere geldverstrekker een lagere rente of betere voorwaarden kunt krijgen. De vergoeding die je hiervoor betaalt, kan best hoog zijn. Als je verhuist, kun je een nieuwe hypotheek tegen de huidige, lage rente afsluiten zonder deze vergoeding. .

7. De huizenprijzen blijven stijgen

De verwachting is dat de huizenprijzen voorlopig niet dalen. In die zin is het duur om te wachten met het kopen van een huis en kun je beter snel je slag slaan. 

8. Het woningtekort neemt toe

Er is een woningtekort in Nederland; er zijn niet voldoende huizen. De bouw van nieuwbouwhuizen gaat niet snel genoeg om de vraag aan te kunnen. De verwachting is dat het woningtekort verder toe gaat nemen de komende jaren. 

Bronnen: Een Vandaag, CBS, NHG, De Hypotheker, Fx.nlWijzeringeldzakenMakelaarsland

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • FransHendrik
    Waar is de mening op gebaseerd dat de huizenprijzen voorlopig niet dalen?. Mijn mening is dat de prijzen al dalen. Makelaars nemen huizen nu al voor lagere prijzen in de verkoop dan een half jaar geleden en waarschuwen verkopers dat de markt veranderd is.