1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. Verhuizen binnen Nederland: dít zijn de meest populaire plekken

Verhuizen binnen Nederland: dít zijn de meest populaire plekken

5 5 minuten lezen
Overzicht
Groen landschap Nederland
  • 0 reacties
  • 3 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 3 mei 2021
Het zal je vast niet verbazen, maar het is flink druk op de woningmarkt. Van april t/m december 2020 verhuisden 1,15 miljoen mensen. 6% meer dan in diezelfde periode in 2019. Maar waar verhuist iedereen naartoe? Wat zijn op dit moment de meest populaire dorpen en steden? En welke huizen zijn het meest geliefd? We zetten het hieronder voor je op een rij.

Verhuizen door lage rentes en overwaarde

Het is niet gek dat er zoveel wordt verhuisd. De rentes zijn nog steeds laag en veel mensen hebben een flinke overwaarde op hun huis. Hiermee kun je een hogere hypotheek krijgen op een volgende woning. Daarnaast hoef je sinds kort geen overdrachtsbelasting te betalen als je onder de 35 jaar bent en een huis onder de €400.000 koopt.

Gelderland, Drenthe en Limburg meest populair

Maar waar verhuizen we dan allemaal naartoe? Het afgelopen jaar groeiden het aantal inwoners vooral in de regio’s Gelderland, Drenthe en Limburg. De Veluwe kreeg er in 2020 door verhuizingen binnen Nederland de meeste inwoners bij: ruim 2000. Niet zo gek ook, met de prachtige natuur in je achtertuin.

Meer uit de randstad dan er naartoe

Van de randstad nemen we juist steeds meer afscheid. In 2020 verhuisden er zo’n 10.000 mensen meer uit de Randstad dan ernaartoe. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan 30 verruilen hun woning in de randstad voor een plekje daarbuiten. Toch is het ondanks deze verandering nog steeds erg moeilijk om een huis in de randstad te bemachtigen. Dit komt vooral door het grote tekort aan woningen.

Door corona nóg meer mensen de stad uit

De trek uit de randstad neemt de laatste jaren al toe. Toch heeft de coronacrisis het wel in een stroomversnelling gebracht. Thuiswerken wordt voor steeds meer mensen de norm. En daarmee komen de muren van hun huidige woning soms behoorlijk hun af. Meer ruimte en een groenere omgeving worden belangrijker. En dat vind je natuurlijk vooral buiten de stad.

Steeds meer mensen kiezen voor nieuwbouw

In 2020 steeg het aantal verkochte nieuwbouwhuizen met wel 53,5%. Daarmee zijn deze huizen op dit moment razend populair. Ze zijn vaak een stuk duurzamer dan bestaande woningen. Daarnaast bepaal je met een nieuwbouwwoning helemaal zelf hoe je huis er van binnen uit komt te zien.

Ook verhuizen? Weet wat jouw mogelijkheden zijn

Denk jij er ook over om te verhuizen? Dan is het belangrijk om te weten wat jouw mogelijkheden zijn. Bereken hier direct jouw maximale hypotheek. En houd hierbij rekening met de eventuele overwaarde op je huidige huis. Je hebt een overwaarde als je hypotheekschuld lager is dan de waarde van je woning. Dit verschil in bedrag kun je vervolgens rechtstreeks in je nieuwe woning steken.

Bronnen: CBS

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.