Welkom gast
Verhaal door Gretha

Kerstboom met theekopjes

1

Fietsend door een mistig Enschede had ik er zin in. Ons kleine lustrum van Wij Mantelzorgers Enschede. Want vandaag was het de vijfde keer dat wij, Wij Mantelzorgers Enschede, elkaar weer real life ontmoeten. Bij theehuis Sprakel in het Bos met een ontspannend thema, wat ook dat is belangrijk naast de serieuzere aspecten van het mantelzorgen.

Terwijl ik de fiets parkeerde zag ik Frank achter het raam al genieten van een lekker drankje. Ik was niet de enige die erg op tijd was en zin had ;-)Verzamelen in de serre van het theehuis, ontmoeten, bijkletsen en verwonderen over theekopjes als kerstballen, in een omgekeerde kerstboom aan het plafond. Kom er maar op.

Wandeling
Toen de groep compleet was werd de pas erin gezet. Fred en Frank waren leading, hadden samen eerder deze maand een wandeling uitgezet. Lief! Beiden hebben voetstappen liggen in het gebied ‘Zuidkamp’ vanuit hun werk, Fred bij de marechaussee en Frank bij de landmacht.

Fred vertelde geanimeerd over verschillende gebouwen onderweg. Hotel voor officieren, keuken voor kolonels, ziekenboegen en sportaccommodaties. Enkel en alleen destijds voor mensen werkzaam op de Zuidkamp. Als we denken onze tijd vooruit te zijn met onze mantelzorg community… in Enschede was die er lang geleden al. Gelukkig bij ons geen strakke hiërarchie. Naast historische gebouwen van defensie hebben we ons ook vergaapt aan mooie villa’s en fantaseerden we over respijtvoorzieningen voor mantelzorgers op vrije kavels.

De inwendige mens
Terug bij Sprakel in het bos kon het feest echt beginnen. Heerlijke thee, scones, lemon cheesecake, de inwendige mens werd verwend. Binnen de kortste keren namen de decibels toe, konden we elkaar bijna niet meer verstaan. Als mantelzorgers hebben we veel te delen en te bespreken!

Waardering
Kris, mantelzorger en beleidsmedewerker bij de gemeente Enschede, zette haar werk pet even op. Was benieuwd naar ervaringen van mantelzorgers over de mantelzorgwaardering. De meningen zijn verdeeld. Positief en ook negatief. De één geeft aan ‘ik zorg graag voor mijn liefste, daar hoef ik geen waardering hoe dan ook voor’. Anderen ervaren een drempel voor het aanvragen van de waardering, maar genieten van het vooruitzicht van een sauna bezoek.

Informatie over de mantelzorgwaardering in Enschede.

2017
Het jaar 2017 staat voor de deur, een nieuw schoon jaar met nieuwe thema’s. Een bezoek en rondleiding aan de Twentse Zorgacademie in Enschede, gelanceerd door Marjo, werd met applaus ontvangen. Dat staat op de agenda voor de volgende bijeenkomst 25 januari a.s., 14.00 – 16.00 uur.

Frank trakteerde ons op een quiz met plaatsnamen en een kruiswoordpuzzel over Twente. Deel hieronder de oplossing van de kruiswoordpuzzel! Marietje voorzag ons van een mooi gedicht over kijken in de spiegel. 

Als passende afsluiting heeft Marjo met ons een toost uitgebracht op ons mantelzorgers en een mooi hoopvol nieuwjaar, vergezeld met een prachtige kerstkaart voor iedereen.

Hebben jullie zaken te delen naar aanleiding van onze bijeenkomst bij Sprakel in het Bos? Schrijf het hieronder van je af, altijd leuk om van elkaar te lezen!

reacties

FAJM Thuijs
Communities: Mantelzorg

De antwoorden cq plaatsnamen welke gezocht moesten worden mbt de kruiswoorpuzzel over Twente zijn:

 1. Lattrop
 2. Weerselo
 3. Usselo
 4. hengelo
 5. tubbergen
 6. almelo
 7. delden
 8. gelselaar
 9. vasse
 10. hertme
 11. goor
 12. enschede
 13. boekelo
 14. markelo
 15. diepenheim
 16. vriezenveen
 17. bentelo
 18. zenderen
 19. losser
 20. overdinkel
 21. wierden
 22. geesteren
 23. de lutte
 24. enter
 25. denekamp
 26. buurse
 27. maria parochie
 28. oldenzaal
 29. deurningen
 30. hellendoorn
 31. lonneker
 32. holten
 33. beckum
 34. enschede
 35. fleringen
 36. ootmarsum

De uiteindelijk zin (tussen haakjes zwart gedrukt had moeten luiden):

 

Twente de streek die zoveel te bieden heeft

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.