Welkom gast
Verhaal door Janny

Bienvenu en France: Ochtendwandeling

2

Een ochtendwandeling is een zegen voor de hele dag.’ - Henry David Thoreau


Terwijl ik mijn gedachten liet gaan over de volgende blog in deze serie, kreeg ik bovenstaande tekst onder ogen. Sinds ik zelf op Lengrau ben komen wonen, heb ik mezelf die gewoonte aangeleerd en ken ik dus nu inderdaad die zegen.

Elke dag trek ik erop uit met mijn trouwe viervoeter Boef. Meestal leidt onze tocht langs het hek van Charly, een gezellige ezelin die met haar bel om de nek komt aanhollen om haar sneetjes brood en suikerklontjes te verorberen. Soms is een blij gebalk mijn deel. ‘Waar werd oprechter trouw bewezen’, om Vondel er maar even bij te betrekken. Vijfhonderd meter verder wacht dan de uit de kluiten gewassen Belgische knol die ik Hugogo genoemd heb en die al even vrolijk met grote zware stappen komt aansjokken om zijn boterhammetjes te verorberen.


Nu ik toch op de literaire toer ben, schreef niet Gorter: ‘Een nieuwe lente, een nieuw begin’? Afgelopen week staken de eerste wilde narcissen al parmantig hun kopjes boven de winterse, natte grond. Momenteel zitten ze weer verstopt onder een laag sneeuw. Hun winterjas. Maar straks komt zomaar ineens die lente eraan. Met inderdaad dat nieuwe begin. Niet alleen in de natuur om mij heen, ook in mijn leven is er weer een nieuwe start. Met en voor jullie collega-mantelzorgers.


Vorige week was ik in Zwitserland om er een directieteam te scholen in goede zorg voor dementiepatiënten en hun partners of begeleiders. Het werd een week vol passie en de oprechte wil om in Lausanne en omgeving een hecht zorgteam op te zetten dat allerlei zaken gaat organiseren om het die groep wat makkelijker te maken in het leven van alledag mét dementie. Ik mag daaraan mijn steentje blijven bijdragen als adviseur.


Wat ben ik dan blij dat ik mij daarbij kan baseren op de ideeën van Nederlandse kanjers als Professor Anne-Mei The en al die anderen die zo hard bezig zijn om het sociale aspect van dementie meer voor het voetlicht te brengen. Vlak voordat ik afreisde, kreeg ik haar boek 'Dagelijks leven met dementie, Een blik achter de voordeur’ in handen. Een oprechte aanrader voor iedereen die met dementie te maken heeft. Ik gebruikte het dan ook onmiddellijk in mijn lessen. Zo mooi, zo ontroerend maar ook zo stimulerend om met elkaar te gaan proberen om dementie beter te integreren in ons familieleven en onze maatschappij.


Een nieuw begin? Ja, want vanaf april kunt u hier terecht voor een of twee weekjes bijkomen van alle zorgtaken die u al een tijdje vervult. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de website en de folders gaan de komende week in druk. Daarin kunt u alle details lezen over deze plek, de workshops, data en reserveringen.


Ondertussen wandel ik verder over de vele paden om mij heen. Dan kan ik straks ten minste ook een beetje als gids fungeren en houden we zo samen onze conditie op peil. Ik hoop dat Ria en Amy dat ook een goed idee zullen vinden?

reacties

titia2
Communities: Mantelzorg

Hallo Janny,

Wat fijn dat je weer verder gaat met je toekomst.

Wens je veel succes.

Vr.Gr.Titia.

P.s. Wie weet kom ik nogeens een weekje logeren.

janny
Communities: Mantelzorg

Welkom Titia en dank voor je aanmoediging.

De folders zijn in de maak en binnenkort kunnen jullie de website bezoeken.

 

Au Revoir.

 

Janny

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.