Welkom gast
Tips van Gerda

Drie tips voor mantelzorgers GGZ

0

Als iemand kampt met psychische problemen of een verslaving legt dat zonder twijfel een enorme druk op de naasten. Het liefst wil je de ander helpen of veranderen, zodat de problematiek verdwijnt. In mijn eigen leven heb ik ervaren dat dit niet altijd de goede weg is. Je gaat zorgen voor, neemt dingen over en gaat daarbij over ieders grenzen - ook die van jouzelf.

Het heeft mij heel erg geholpen om de problematiek bespreekbaar te maken en een cursus psycho-educatie (bij een GGZ-instelling) te volgen. Hierdoor kreeg ik inzicht in de verschillende ziektebeelden en mijn eigen (zorg)patroon.

Tijdens een coachingstraject (bij IVT in Neede) heb ik leren kijken naar mijn eigen pijn. Daardoor kwam er ruimte voor mijn verdriet en kreeg ik handvatten om liefdevoller met mijzelf om te gaan. Ik heb geleerd om de schuldgevoelens die ik had los te laten en in liefde te kijken naar de situatie van mijn dochter en pleegdochter. Ik hoefde niet langer te voldoen aan alle eisen die ik aan mijzelf stelde. Zo ontstond er ruimte voor acceptatie.

In het bovenstaande filmpje geef ik een aantal tips door die voor mij heel waardevol zijn geweest. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben.

reacties

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.