Welkom gast
Advies van Margriet

Recht op vergoeding en PGB

3

Beste allemaal,

Ik werkte vroeger als leidinggevende bij Z.I.N. Ik greeg daar altijd al mee dat we moesten luisteren naar de (zorg)vrager of diens belangenbehartiger. Vanuit dat luisteren is twintig jaar geleden het Persoonsgebonden budget (PGB) ontstaan. Dat hebben we toen gevierd nog met Erika Terpstra. Mijn directeur was hier zeer nauw bij betrokken en zo ook wij.

Regelmatig hadden we bijeenkomsten met de directeur van Per Saldo, de organisatie van het PGB. Toen ik bijna met pensioen ging zocht Per Saldo een lid voor de klankbord groep en daar ben ik toen lid van geworden. Voor mijn man heb ik vijf jaar geleden een indicatie aan gevraagd, en direct aangegeven dat ik een PGB wilde ontvangen. Door de thuisadministratie die ik als vrijwilliger doe voor een organisatie kom ik ook vele vragen tegen, begeleiding, verzorging of huishoudelijke hulp. Dan probeer ik deze mensen ook te helpen met hun indicatie aanvraag soms in PGB, maar ook wel in ZIN (Zorg in Natura). Het zorgkantoor heeft vele trainingen aangeboden waar ik ook naar toe ging. Ook geeft Per Saldo informatie door het hele land waar ik regelmatig naar toe ga, er verandert veel.

Omdat ik intussen behoorlijk veel af weet van alles dat met indicaties en PGB's van doen heeft, leg ik jullie graag uit hoe het werkt.

Eerst een indicatie
Om in aanmerking te komen voor een PGB, is er natuurlijk eerst een indicatie nodig. Tegenwoordig noemt de gemeente dat een beschikking voor de inzet van huishoudelijke,hulp, begeleiding, individueel of groep, jeugd en hulpmiddelen. De wijkverpleegkundigen indiceren de verzorging en de verpleging.

PGB of zorg in natura
Het budget komt van de gemeente, de zorgverzekeraar, of het zorgkantoor. Bij het indiceren ben je verplicht om aan te geven waar voor je kiest: Persoonsgebonden Budget of Zorg in Natura.

Regie behouden
Als je een P.G.B. kiest, dan moet je allereerst goed uitleggen waarom je daar voor kiest. Het beste antwoord is dat je zelf de regie wilt houden, dat je voor je eigen identiteit kiest. Dus je wil zelf bepalen wie welke dagbesteding wordt gekozen, wie jouw naaste of kind begeleid, verzorgt, verpleegt of je huis schoonmaakt.

Niet inplanbaar
Het is ook goed om aan te geven dat de begeleiding en verzorging die nodig is niet in te plannen is, omdat het steeds om wisselende tijden gaat. Ook kan het zijn dat de door jouw gekozen hulp niet is gecontracteerd door het zorgkantoor, de gemeente of de zorgverzekering

Budgethouder
Het PGB wordt niet meer op de eigen bankrekening gestort, maar komt terecht bij de Sociale Verzekeringsbank, of de zorgverzekering. Jij bent wel de budgethouder en maakt afspraken met de zorgverlener. De contracten worden door de budgethouder getekend, bij minderjarige kinderen zijn dat de ouders. Alle formulieren die voor de aanmelding nodig zijn vind je bij de Sociale Verzekeringsbank.

Uurloon voor mantelzorg
Het uurloon dat je als mantelzorger in rekening kunt brengen, als je voor je familielid eerste graad zorgt, dan is dat 20 euro per uur. Je kunt niet meer dan 40 uur per week in rekening brengen. Voor families is er ook een apart contract waarmee de beloning en de onderlinge verdeling onder de familieleden afgesproken wordt. Zo'n contact heet een zorgovereenkomst met een partner of familie(lid).

Uren bijhouden
In de zorg voor kinderen is het goed om zelf bij te houden hoeveel uren je bezig bent. Dat wordt dan weer gebruikt om tot een indicatie te komen. De gebruikelijke, gewone zorg voor een kind wordt daar dan van afgetrokken. Hierin telt de leeftijd van het kind mee. Een jonger kind heeft meer gebruikelijke zorg nodig dan een ouder kind. De indicatie bepaald het budget en niet je inkomen. Het C.A.K. bepaalt bij meerderjarigheid je eigen bijdrage. Dit is afhankelijk van je inkomen. Als je een hoog inkomen hebt is je eigen bijdrage vanzelfsprekend ook hoger en is het soms beter om zelf zorg in te kopen. Op de website van Per Saldo kun je zien hoe de eigen bijdrage berekend wordt

Gebruik maken van voorzieningen
Ik geef jullie deze tips en uitleg over P.G.B. omdat ik het belangrijk vind dat mantelzorgers weten wat er op dit gebied allemaal mogelijk is en er gebruikt wordt gemaakt van de voorzieningen die hiervoor door de samenleving in het leven geroepen zijn. Naast de indiceerbare zorg is er nog genoeg (onbetaald) mantelzorgwerk over. Maak dus gebruik van wat er wel is!

Nog vragen?
Als jullie met vragen zitten over PGB, indicaties, het invullen van formulieren, informatie nodig hebben van Per Saldo ,dan help ik jullie graag op weg. Jullie weten mij te vinden, hier op het forum.

reacties

martenj
Communities: Mantelzorg

wat is het PGB uurloon van een mantelzorger als het een goede vriendin betreft en wat is het max uren per week?

ik verleen gemiddeld 60 uur zorg omdat ik voor zowel moeder als 2 zorgkinderen zorg.

Vanaf het opstaan om 6 uur medicatie klaarleggen tot naar bed begelijden van de moeder rond 23.00 uur

dan ga ik naar huis soms wordt ik wel snachts gebeld als er paniek is aldaar.

 

Margriet van Eck
Communities: Mantelzorg

Goede avond Martenj.

Het P.G.B.uurloon is als je  fam.bent van de hulp vrager 23 euro bruto per uur,sinds 1 jan.2016.Als het om verzorging of begeleiding gaat.Huishoudelijke hulp is het uurloon lager dat is per Gemeente verschillend. De max uren zijn per week 40.

Om te beginnen moet er wel eerst een indicatie zijn.

Kom gerust met vragen je mag me ook bellen,06-10309017.

Groet Margriet.

 

 

 

fantje
Communities: Algemeen

bestaat er ook een verhuisvergoeding voor een mantelzorger? ik zorg nu voor iemand in Scheveningen en reis daar voor enkele keren per week van Rotterdam naar Scheveningen met het OV maar er is niets wat mij in Rotterdam bind dus eigenlijk zou ik graag die kant op verhuizen sta er ook voor ingeschreven maar de verhuiskosten houden mij nog tegen

 

met vriendelijke groet

Irene Jeurink

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.