Welkom gast
Verhaal door Monique

Waarom Mantra’s zingen helend werkt

1

Tijdens yoga worden mantra’s gezongen. Dit zijn woorden uit het Sanskriet. Deze eigenlijke trillingen van klanken hebben een helend effect. Bij het vormen van een klank gebruiken we de tong en gehemelte, waardoor punten in het gehemelte gestimuleerd worden die de hersenen in balans brengen.

Het zingen van mantra’s is goed voor de ademhaling
We weten allemaal dat een goede ademhaling nodig is om te kunnen zingen, want we kunnen niet zingen als je niet eerst heel goed inademt om vervolgens met de uitademing de klank of trilling naar buiten te laten komen. Het mantra’s zingen heeft dus een positieve uitwerking op de ademhaling. Waardoor er meer adem (leven) door het lichaam stroomt. Ook raken we teveel verbruikte lucht goed kwijt tijdens zingen of chanten (zo noemen we dat als je mantra’s zingt). 

Geluid heeft invloed op onze stemming en ons gevoel
We weten dat geluid invloed heeft op onze stemming en ons gevoel kan beïnvloeden. Zing maar eens een heel lange Aaaaaaaaaaaaa, of een hele lange Iiiiiiiiiiiiiiii, of en hele lange Onggggg. Terwijl je dit doet voel dan eens hoe verschillend de klanken aanvoelen in je lichaam als je ze maakt. En welke emoties worden hierdoor aangeraakt. Mantra’s kun je gebruiken om uitdrukking te geven aan je emoties.

| Ken je dat, vrolijk worden of juist je verdriet laten gaan door bepaalde muziek of gezang?  

De bron van klank heeft invloed op jou als mens
Daar waar de klanken vandaan komen in je lichaam, dat heeft ook invloed op jouw als mens. Zeg maar eens een keer heel boos: BAH! Waar komt dat geluid vandaan en waar ervaar je die klank in je lichaam? De intentie komt uit van je buikgebied, daar waar je kracht zit.

Har, Har, Har mantra
In de yoga gebruiken we de mantra Har, Har, Har. Als je Har met kracht zegt, gebeurt er wat in je buikgebied, dat heeft invloed op je kracht en je energie. Dus als je weinig energie hebt dan kun je deze mantra heel goed een paar keer met kracht herhalen om meer energie te krijgen, en je hierdoor krachtiger voelen.  

Als je een belangrijk gesprek moet voeren en je bent emotioneel, dan zit je energie/intentie vaak meer bij je keel en spreek je geëmotioneerd, waardoor de bedoeling van jouw gesprek misschien verkeerd overkomt. Als je je met kracht wilt uitdrukken, dan kan het helpen om bewust je aandacht naar je krachtcentrum, je buik/navel, te brengen en van hieruit te gaan praten. Probeer het maar eens uit.

Oefen met de hum-klank als je boos bent
Als je veel boosheid in je hebt kan een Hum klank helpen om te beoefenen, dan verbind je je buikgebied of kracht met je hart en breng je een boodschap met meer liefde. Zo werken mantra’s genezend op de gekwetste delen in jezelf.

Herhaal voor intentie
Als je een woord/mantra of een aantal woorden achter elkaar herhaald dan versterk je de intentie. Als je elke keer herhaald: ik kan het niet, dan breng je jezelf in een neerwaartse spiraal, en versterk je jezelf alleen maar in het niet kunnen.

Met een mantra kun je jezelf opbeuren
Je kunt ook gebruik maken van het jezelf optillen door te herhalen. Omdat mantra’s altijd een verheffende of optillende betekenis hebben, kun je jezelf door het herhalen van een mantra opbeuren of verheffen.

Een mantra geeft richting
Als je heel druk bent in je hoofd en de neiging hebt om maar door te malen, dan kan een mantra richting geven aan je gedachten. Man betekent geest en tra betekent richting. Je leert dat jij jouw gedachten een richting kunt geven en dus niet achter je gedachten aanhobbelt.

                     “Je gedachten kunnen komen en gaan, maar nodig ze niet uit op de thee ”

De Saa, Taa, Naa, Maa mantra: voor richting aan je gedachten als je je zorgen maakt
Stel je voor dat er iemand is om wie jij je veel zorgen maakt, en het maalt maar door, je kunt niet slapen. Als je dan een mantra gaat herhalen dan blijven die gedachten wel komen en gaan, maar je gaat er geen verbinding mee aan. Doordat je de mantra herhaalt geeft deze richting aan je gedachten. 

Je kunt dan de mantra: Saa, Taa, Naa, Maa  gebruiken. Hierbij  breng je de duimtop op de top van de wijsvinger terwijl je Saa zegt, dan de duimtop verbinden met de top van middelvinger waarbij je Taa herhaalt, de duimtop verbindt met de ringvinger waarbij je Naa zegt en de duimtop verbindt met de top van je pink waarbij je Maa herhaalt. Doe dat met beide handen tegelijk. De mantra kan hardop, zachtjes of in gedachten herhaald worden. Probeer maar uit welk verschil je zelf ervaart. 

De Sa Ta Na Ma mantra betekent: Sa geboorte of begin, Ta leven, Na dood en Ma opnieuw geboren worden, tezamen vormt dit de kringloop van de natuur. Denk maar eens aan een sneeuwklokje die in de lente bloeit, leeft, afsterft en het volgende seizoen weer opnieuw bloeit. 

Luisteren naar mantra’s
Het luisteren naar mantra’s heeft ook een helend effect, dus ook als iemand niet in staat is om te zingen, kan luisteren helend werken.

| Hoe gebruik jij klank of mantra om jezelf op te beuren of rustiger te worden?

 

Heb je vragen of wil je meer informatie, kijk dan op: www.yoganamo.nl (yoga voor mantelzorgers) 

Foto door: Marjo Goris

 

reacties

jojo56
Communities: Mantelzorg Enschede

Hallo Monique, 

Dank voor je verhaal en je uitvoerige uitleg.

Ik ben er zeer blij mee.

Ik zelf zal ik het zeker gaan beoefenen en sta er ook open voor.

Ik hoop dat ik het ook zo beleef zoals jij het omschrijft?

Groet Josefa

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.