Welkom gast
Workshops van Marie Anne en Therese

Omgaan met stress en kernkwaliteiten

0

Het was een hele mooie en openhartige middag. Marie Anne en Therese hebben ons de volle drie uur geboeid en bezig gehouden. Marie Anne trapte af met een presentatie over kernwaliteiten en kernkwadranten. Naast een kernkwaliteit is er altijd een valkuil, het risico om in je kwaliteit te overdrijven. En vanuit de kwaliteit is er ook altijd een tegenpool, een allergie. En die houdt op zijn beurt weer een uitdaging in voor ons, daar moeten we wat mee.

Pietluttig
Zo vertelde Marie Anne dat ze van nature heel enthousiast is en het leuk vindt om ergens vol voor te gaan. Dan kan ze zich behoorlijk ergeren aan mensen die pietluttig zijn, terwijl die mensen eigenlijk juist de kwaliteit van de dingen goed inschatten en vooraf regelen mee brengen. Voor Marie Anne is het dus een uitdaging om juist onder die pietlut het belang van nauwkeurigheid te zien en te waarderen en die kwaliteit aan te leren, dan wel in weten te zetten in haar plannen.

Mantelzorg en kernkwaliteiten
Na de theorie mochten we met elkaar aan de slag in twee groepen om onze eigen kwaliteiten, valkuilen, allergieen en uitdagingen in kaart te brengen. Het leidde tot hele geanimeerde gesprekken en ook heel veel herkenning. Het bleek dat er juist in de mantelzorgsituatie hele specifieke kwaliteiten en allergieën spelen. Zo kun je (te)optimistisch zijn over het verloop van een ziekte en je ergeren aan artsen die zeggen dat een ziekte chronisch is. Dan is belangrijk om de uitdaging aan te gaan en in je optimisme ook realistisch te blijven. Deze en andere voorbeelden vlogen over tafel en de tijd vloog voorbij, zodannig dat Marie Anne moest ingrijpen omdat er nog een presentatie op het programma stond. Namelijk een workshop over het leren hanteren van stress door Therese.

Stress
Na een kopje thee leidde Therese ons aan de hand van haar persoonlijke ervaring door haar verhaal over het omgaan met stress. Zelf heeft ze op dat vlak erg veel ervaring opgedaan omdat er in haar leven twee momenten zijn geweest waarin zij genoodzaakt werd het rustiger aan te doen. Een burn out was de diagnose.

Obstakel
Van meer sporten, tot gebalanceerd eten, gesprekken aan de fysiotherapeut, de osteopaat, de psycholoog en een cursus mindfulness, alles kwam voorbij. Uiteindelijk is de conclusie van Therese dat de omgeving wel kan zorgen dat het leven zwaarder wordt. maar dat jouw persoonlijke beleving bepaalt of je daar ook onder gebukt gaat. Zoals Therese het verwoordde: In de weg naar geluk ben je zelf meestal het grootste obstakel.

Wat je aandacht geeft wordt groter
Leer jezelf dus goed kennen (de kernkwadranten van Marie Anne kunnen daar goed bij helpen), en leef bewust en doelgericht. Zorg ook dat de ander, je naaste ook, deel uitmaakt van je doelen, zodat je in balans blijft met je omgeving en het mantelzorgen leuk blijft. Zorg dat na inspanning altijd ontspanning(ontspannen omdat het moet!) volgt en onthoudt: Wat je aandacht geeft wordt groter. Dat geldt voor positieve, maar ook voor negatieve ervaringen...

En zo waren er nog veel meer wijze woorden, ook vanuit de groep in reactie op de workshop van Therese. Meer volgt vrijdag in de video van de bijeenkomst. Intussen is iedereen die er vandaag bij was natuurlijk welkom om zijn of haar leermomenten en observaties hieronder nu al te delen.

Nogmaals bedankt voor een inspirerende middag Marie Anne en Therese!

Groet!

Arjen

reacties

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.