Welkom gast
Verhaal door Monique

Yoga voor mantelzorgers: Communicatie en ontzorgen

1

Tijdens de lessen Yoga voor mantelzorgers die ik geef, besteed ik ook aandacht aan communicatie. Mantelzorgers vertellen me namelijk dat ze het soms lastig vinden om hun behoeften goed aan te geven. Het kan zijn dat ze te verlegen zijn, of dat ze zich niet zo duidelijk kunnen uitdrukken. Je kunt door middel van yoga hier gericht wat aan doen. Yoga helpt je om jezelf sterker te maken, zodat je je eigen podium durft te nemen. Het helpt ook om helderder te krijgen wat je nodig hebt en hier uiting aan te geven.

In de communicatie tussen mantelzorger en omgeving is een goede communicatie heel belangrijk; hierdoor kunnen misverstanden of wrijvingen worden opgelost, wat ontzorgd. Na een les die bedoeld was voor communicatie, zei een dame: ‘Hé, ik vond deze les heerlijk om te doen: ik was zo intensief met de lichamelijke oefeningen bezig dat ik helemaal niet meer nadacht.’ Ze was erachter gekomen dat stevige lichamelijke actie haar helpt om uit haar hoofd te komen. Ze voelde zich meer ontspannen na de les. Een andere dame gaf aan dat juist de meditatie haar hielp om meer helderheid te krijgen.

Natuurlijk is het niet zo dat na één les alles is opgelost. Mantelzorgers kunnen thuis bewust aan de slag. Ze kunnen dan kiezen voor een serie yogaoefeningen die meer lichamelijke activiteit stimuleert of juist een meditatie die meer helderheid geeft en deze voor een langere periode elke dag beoefenen.

Wat doe jij om uit je hoofd te komen? Of om meer helderheid te krijgen? Wat helpt jou?

http://www.yoganamo.nl/yoga-voor-mantelzorgers/

reacties

Judith Eekhout
Communities: Algemeen

Hai Monique, interessant hoor!

Het is van nature meestal vrij helder in mijn hoofd. Ik doe wel eens yoga-oefeningen om leniger te worden en minder last te hebben van nek of rug. Dat helpt absoluut!

Ik ben er nog niet minder verlegen door geworden, maar dat is een goed streven laughing

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.