1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Mantelzorg, vakantie en corona: hoe is het mogelijk?

Mantelzorg, vakantie en corona: hoe is het mogelijk?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Vrouw op het strand
  • 2 reacties
  • 14 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 17 juni 2020
Door alle maatregelen en onzekerheden rondom het coronavirus is een vakantie boeken extra spannend dit jaar. Blijf je in Nederland of kies je toch voor een vakantie buiten onze grenzen? En hoe regel je vervangende zorg voor je naaste? In dit artikel geven we antwoord op vijf relevante vragen voor mantelzorgers die deze zomer tóch op vakantie willen.

Is vakantie in eigen land een goede optie?

Het ziet er dit jaar natuurlijk allemaal wat anders uit. Door de maatregelen rondom reizen is de voorspelling dat veel mensen in eigen land blijven. De vraag is: Kan dit? Volgens een artikel van de NOS wordt het pas lastig als de grenzen met buurtlanden als België en Duitsland gesloten blijven. Dan komt alles aan op spreiden: wie gaat er wanneer waar naartoe? Heb jij al een plekje in gedachten? Informeer dan snel en wacht niet te lang met boeken.

Kan ik naar het buitenland op vakantie?

Ja, gelukkig zijn veel grenzen weer open en is het mogelijk om vanaf 16 juni op vakantie te gaan naar veel landen in de Europese Unie of de Schengenzone. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht waar je wel of niet op vakantie kunt. Wel blijft het een persoonlijke afweging en raden we je aan om goed de reisadviezen en coronamaatregelen van het land in de gaten te houden.

Ik ben mantelzorger en de coronacrisis zorgt thuis en op het werk voor extra druk. Kan ik deze zomer toch op vakantie?

Het korte antwoord is: Ja, dat kan. Mantelzorg combineren met je werk is al een uitdaging op zich. En met de coronacrisis er nog bij kunnen we ons voorstellen dat je in deze tijd extra druk ervaart. Er even tussenuit gaan is dan juist zo goed voor je. Vraag daarom vervangende zorg voor je naaste, ook wel respijtzorg, aan. Waar je respijtzorg aanvraagt hangt af van de wet waar de zorg voor jouw naaste onder valt (Wmo, Wlz, Jeugdzorgwet). Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om rechtstreeks respijtzorg te regelen bij een organisatie. Dit kan bijvoorbeeld bij Senior Service. Zij kunnen je ook helpen het financiële regelwerk om de vervangende zorg (deels) vergoed te krijgen.

Waar kan ik als mantelzorger nog meer terecht voor tijdelijke of vaste ondersteuning?

Vaak zoek je eerst in je eigen omgeving naar iemand die jou kan helpen met mantelzorgtaken. Bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw, andere familieleden of een vrijwilligersorganisatie. Helaas is deze hulp, zeker nu, niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig heeft elke gemeente een Wmo-loket waar je als mantelzorger terecht kunt voor extra hulp. Daarnaast kun je ook in deze tijd via Senior Service een vaste of tijdelijk hulp inhuren. Denk hierbij aan een stukje gezelschap, begeleid vervoer, samen boodschappen doen, koken en eten of gewoon even een rondje wandelen.

Hoe zorg ik dat ik het mantelzorgen ook echt loslaat als ik op vakantie ga?

Allereerst: besef dat jij deze vakantie nodig hebt. Want zo heb jij straks weer energie om te zorgen voor de ander. Voel je dus niet schuldig. Daarnaast komt degene die de zorg tijdelijk overneemt natuurlijk eerst even langs voordat jij op vakantie gaat. Spreek samen af hoe jij tijdens je vakantie op de hoogte gehouden wilt worden van hoe het gaat. Zo kun jij met een gerust hart van je welverdiende vakantie genieten en is er altijd iemand in de buurt bij je naaste.

Ontvang als lid van PGGM&CO een gratis lidmaatschap bij Senior Service

Heb jij ook behoefte aan extra ondersteuning voor je naaste zodat jij op vakantie kan? Als lid van PGGM&CO ontvang je nu een gratis lidmaatschap bij Senior Service t.w.v. € 9,95,- per maand. Hiermee huur je snel en gemakkelijk extra hulp in zodra jij hier behoefte aan hebt.

Jonge vrouw en vrouw in rolstoel lachen naar elkaar en houden elkaars hand vast

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • john
    Mijne heren, Mijn mantelzorger (al 7 jaar officieel) heeft een nieuwe knie gekregen en is daarom enkele maanden niet inzetbaar. Dit is voor mij een ramp. Ik ben even als mijn mantelzorger extra verzekerd hoogste graad., maar als ik aanklop bij mijn verzekering krijg ik te horen dat mijn mantelzorger zich bij zijn verzekering moet melden en die zegt weer dat ik mij moet aanmelden. Dus niks, wat is dan die zgnmd. paragraaf mantelzorg in onze polis. Ik smagt naar hulp, ik heb niemand, graag hulp. Mvg john van oijen
    • LotteK
      Beste John, Wat een moeilijke situatie. We raden aan om om hulp te vragen bij de Mantelzorglijn. Dat kan via telefoonnummer: 030 - 760 60 55. Veel sterkte gewenst! Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)