1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Mijn kennismaking met meneer Alzheimer deel 3

Mijn kennismaking met meneer Alzheimer deel 3

Het verhaal van Marie-Jose
Overzicht
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks

Zoals ik in de laatste blog schreef was Eed op de dagbesteding. Helaas ging het daar ook niet meer. Zij konden Eed de hulp die hij nodig had niet meer bieden. Na een aantal gesprekken is besloten om naar ander dagbesteding te zoeken, waar hij kon blijven tot een eventuele opname.

Meneer Alzheimer liet ons niet met rust

Doordat Meneer Alzheimer ons niet met rust liet, hebben we die aanvraag dan ook ingediend. Nu zal je denken, waarom is hij niet meer te handhaven thuis? Helaas liet mijn gezondheid me ook in de steek. Ik had hartklachten en wist al enige tijd dat ik geopereerd moest worden. Tijdens de laatste controle in februari besloot de vaatchirurg dat de operatie nu toch moest gaan plaatsvinden.

Na het gesprek met hem over Eed, kreeg ik een half jaar de tijd om een plek te zoeken voor hem. Bij thuiskomst heb ik gelijk onze casemanager ingelicht en de indicatie aangevraagd. Het proces verliep vrij vlug en al snel was er de andere dagbesteding. Eed ging van 3 dagen naar 4 dagen. Ik had wat meer rust. Hij had het goed daar. Fijne chauffeurs, fijne leiding. Kort gezegd; hij vond het heel prettig daar.

De opname ...

Maar de opname kwam ook dichterbij. Ik heb de moed gehad ‘urgent wachtend’ op de wachtlijst laten zetten. Dit betekent dat hij op een willekeurige plek kon worden opgenomen waar als eerste en plekje vrijkwam. En ja hoor, de woensdag voor Pinksteren kwam het telefoontje. Er was een kamer vrij in een verzorgingstehuis in Herte. Dit was de plek die we zelf graag wilde. Oei, wat moet ik nou? Mijn casemanager met wie ik dit kon overleggen was op vakantie. Ondanks dat ik dat normaal niet snel doe, heb ik haar toch gemaild. Nog geen week later was de opname een feit. ‘s Middags zijn de casemanager en ik naar de dagbesteding gegaan om het Eed te vertellen. Hij nam het redelijk positief op. ‘’Als het moet voor Marie-Jose, dan doe ik het.’’

29 mei was de dag van de opname. Eed was vrolijk. Hij had wel veel vragen. ‘’Moet ik daar nu blijven tot jij geopereerd bent? Mag ik dan weer naar huis?’’ Het gesprek met de arts ging goed. De arts zei zelfs: ‘als het hier niet zwart op wit stond, zou je niet geloven dat hij Alzheimer en vasculaire dementie heeft.’

Ik ben hier lang genoeg geweest!

Maar met de opname begonnen ook de kleine drama's. ‘’Kom we gaan, ik ben hier lang genoeg geweest.’’ Vaak kwam ik aan, en had hij de kledingkast helemaal leeggehaald en zijn kleding ingepakt. Ik moest alles weer inruimen. Moedeloos werd ik ervan.
Uiteindelijk ging het langzaam de goede kant op. Tot hij kort geleden te horen kreeg dat hij nu definitief daar woonde. Dat kwam hard aan. Dit waren ook voor mij moeilijke weken, maar ik moest aan mezelf denken en hem niet meer op de eerste plaatst zetten.

Na vorige week nog een gesprek te hebben gehad, krijgt hij nu een vaste vrijwilliger voor hem alleen. Ik ben erg benieuwd hoe hij dit vindt.

Lyan, onze casemanager heeft ons tot op de dag van de opname ontzettend geholpen. Hier zijn we zeer dankbaar voor. Toen de opname daar was, heeft ze ons moeten loslaten. Dit was voor mij erg lastig. De zorgen en mijn taak als mantelzorger blijven, of Eed nou thuis zit of in een verzorgingstehuis. Ik wil er dan ook voor vechten om casemanagers betrokken te laten zijn bij de mantelzorger, ook als de zorgvrager in een tehuis wordt opgenomen.

Dit is mijn verhaal over mijn kennismaking met Meneer Alzheimer. Ik heb me vaak afgevraagd: Alzheimer, wie ben jij? Had ik je maar nooit leren kennen!
Gelukkig is het niet alleen maar negatief en beleven we ook nog steeds hele leuke momenten!

Lees ook deel 1 en deel 2 van mijn verhaal over mijn kennismaking met meneer Alzheimer.

Mocht je naar aanleiding van mijn verhaal vragen hebben, voel je dan vrij deze te stellen.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.