1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Hulp & advies
 4. Achteraf weet ik wat ik had kunnen doen

Achteraf weet ik wat ik had kunnen doen

Het verhaal van Carrien
Overzicht
Vrouw met pen in hand schrijft in notitieboek
 • 1 reacties
 • 0 vind ik leuks
Toen ik de oproep bekeek om verhalen te delen met betrekking tot hulp vragen, herkende ik mij direct in de uitspraak ‘’ik heb het al zo druk dat ik niet eens weet waar ik hulp bij kan gebruiken.’’

Een aantal jaar geleden ben ik zelf mantelzorger geweest. Ik had het erg druk en deed alles zelf. Achteraf weet ik wat ik had kunnen doen. Hier wil ik andere mantelzorgers mee helpen. Ik gebruik deze ervaring dan ook als coördinator bij het steunpunt mantelzorg in Soest.

Wat had mij geholpen destijds?

 • Iemand die een half uur met mij was gaan zitten om een lijst te maken van de dingen die ik deed elke dag weer (om gek van te worden zoveel taken). Dit geeft structuur. 

 • Iemand die mij inzicht had gegeven in het nut van taken opschrijven in een groepsapp met het verzoek wie daarin iets kan betekenen (taken zoals koken, wekelijkse boodschappen, een middagje respijt, stofzuigen, de hond uitlaten etc.)

 • Iemand die ongevraagd, elke week op dezelfde dag, een ovenschotel brengt. Dan scheelt een keer koken per week.

 • Mijn huisarts die aan mij vraagt ‘hoe houd jij het vol’? En mij op het spoor zet van een Steunpunt mantelzorg of maatschappelijk werk en mijn niet de vraag stelt ’Hoe gaat het met je?’. Daar kan ik niks mee.

 • Iemand die mij had verteld dat het oké is dat ik niet altijd de steunpilaar of sterke vrouw hoef uit te hangen.

Zelf een mantelzorger helpen?

Als je zelf een mantelzorger zou willen helpen, wil ik je op basis van mijn ervaring het volgende meegeven:
Mantelzorgers hebben baat bij een concreet en praktisch aanbod van vrienden/familie. Dus niet de vraag ‘‘Wat kan ik voor je doen?’’ want tijd voor reflectie heb je als mantelzorger vaak niet. Ik stond destijds in de stand ‘Ik kan het net zo snel zelf doen’.

Tips voor mantelzorgers

Als je zelf mantelzorger bent, en eigenlijk wel hulp zou kunnen gebruiken, wil ik je op basis van mijn ervaring de volgende 3 tips meegeven:

 1. Maak (samen met iemand) een lijst van de dingen die je elke dag moet doen. Dit geeft inzicht in de taken die je eventueel aan iemand anders zou kunnen overdragen.

 2. Maak een whatsappgroep aan met vrienden/familie/mensen die eens hebben gezegd dat ze je wel ergens mee willen helpen. Laat in de whatsappgroep weten waar je die week hulp bij kan gebruiken en vraag wie daarin iets kan betekenen.

 3. Neem het initiatief om professionele hulp in te schakelen. Destijds had ik de kennis niet van wat er allemaal mogelijk is, en dat is vaak zoveel meer dan je in eerste instantie denkt. Neem contact op met de gemeente of je huisarts en geef aan dat je behoefte hebt aan ondersteuning in je mantelzorgtaken.

Ik hoop dat jullie dit herkennen en er misschien iets aan hebben.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Ria
  Super Carrien!