1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Werk & relatie
 4. Mijn reis van mantelzorger naar levensverhaalschrijver

Mijn reis van mantelzorger naar levensverhaalschrijver

3 3 minuten lezen
Overzicht
 • 4 reacties
 • 4 vind ik leuks
Ik ben Resi Veldhoven en vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, verschijnt mijn boek 'de Rouwcamper'. Ik blik terug op ruim 10 jaar als mantelzorger voor mijn moeder en mijn man met Alzheimer. Tijdens deze ingrijpende periode in mijn leven bezoek ik de Mantelzorgbijeenkomsten van PGGM&CO. Hier ervaar ik steun. Na het overlijden van zowel mijn moeder als mijn man, reis ik alleen in een rode camper naar Frankrijk. Ik ben weer op zoek naar mijzelf. De Rouwcamper gaat over deze reis. Hieronder vertel ik over mijn boek en mijn ervaringen van mantelzorger naar levensverhaalschrijver.

Ik werkte, zorgde en overleefde

Van 2005 tot 2017 was ik mantelzorger voor mijn moeder en man met alzheimer. Heftige jaren waren dat. Ik had eigenlijk niet in de gaten dat ik mantelzorger was geworden. Ik werkte, zorgde en overleefde. Het was afschuwelijk mijn twee meest geliefde mensen met hun ziekte te zien worstelen. Door mijn zorg voor hen vergat ik goed voor mezelf te zorgen. Via een vriendin, wiens vader bij mijn moeder op de afdeling van het zorgcentrum woonde, kwam ik in contact met de website van PGGM&CO.

Bij PGGM leerde ik weer een beetje voor mezelf te zorgen

Ik meldde me aan via de website voor de mantelzorggroep in 2015 en kwam regelmatig naar de bijeenkomsten. Wat was het fijn om daar herkenning en erkenning te vinden. Ik had er niet voor gekozen om mantelzorger te worden; ik was het vanzelf geworden.

Ik voelde me in het dagelijks leven vaak onbegrepen omdat het altijd over mijn zieke moeder en man ging terwijl mijn leven ook volkomen op zijn kop stond. Bij PGGM leerde ik weer een beetje voor mezelf te zorgen, kon ik uitspreken hoe ik me voelde en vond ik fijne mensen waar ik nu nog steeds contact mee heb.

PGGM vroeg me naar het Alzheimercongres te gaan, in ruil daarvoor schreef ik over dit congres. Zo werd ik blogger over mijn mantelzorgen. Deze blogs werden in de nieuwsbrieven van PGGM&CO geplaatst.

Ik wilde weer grip op mijn leven

In 2016 overleed mijn man, in 2017 mijn moeder. Twee jaar geleden besloot ik om een boek te gaan schrijven over mijn mantelzorgperiode. Mijn boek 'De Rouwcamper' beschrijft mijn camperreis naar Frankrijk in 2018. Deze reis maakte ik in mijn eentje om mezelf na zo'n lange periode van zorg én rouw weer terug te kunnen vinden.

Ik huurde een rode camper en ging op weg. Om weer grip op mijn leven te krijgen ging ik alleen op reis, zonder plan. Een kwestie van instappen, schakelen en wegrijden. Onderweg bleek de werkelijkheid toch weerbarstiger, dan ik me had voorgesteld.

Ik probeerde in mijn geliefde Frankrijk mijn herinneringen te verenigen met mooie nieuwe ervaringen. Zo probeerde ik mijn teruggekregen vrijheden te omarmen. Maar wist ik na een periode van verzorgen en rouw nog wel wat vrijheid was? Wist ik hoe voelde het om weer voor jezelf te mogen kiezen? Kon ik dat nog? 

Mijn dank is groot

Vandaag verschijnt mijn boek. Zonder PGGM&CO zou ik nooit zo ver gekomen zijn. Mijn dank is dan ook heel groot. 

'De Rouwcamper' verschijnt 21 september in de winkels en online.

Lees mijn blogs 

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Cristina Paula
  Ik ben 4 jaar lang afgewezen door mijn man en het doet zoveel pijn om de hele tijd te worden verwaarloosd. Ik confronteerde mijn man en hij zei dat het niet werkt en een scheiding nodig heeft. Ik voelde me depressief en had een oplossing nodig omdat ik zoveel van hem hou. Ik ging online voor een oplossing of advies en stuitte op een testimonial-pagina van mensen met een soortgelijk probleem als het mijne. Ik had het geluk dat een dame een e-mail achterliet waarmee ik contact kon opnemen, ik nam een moedige stap omdat ik zo depressief was en het gevoel had dood te gaan. Ik nam contact op met dr. Ilekhojie die een verzoeningsspreuk voor me uitsprak en mijn man kwam thuis en smeekte om mijn vergeving. Het zijn onze 3 maanden samen vandaag nadat de verzoeningsspreuk was voltooid en mijn man is nooit veranderd om van mij te houden. Neem vandaag nog contact op met dr. Ilekhojie via e-mail: gethelp05@gmail.com of WhatsApp/bel dit nummer +2348147400259
 • nira shalom
  Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, Nadat het was gedaan, In de volgende 2 dagen, Mijn liefde belde me op en zei sorry dat ik voor nu en ook in de volgende week nadat mijn liefde me had geroepen om te zijn smeken om vergeving, ik werd opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later
 • Trees60
  Wat leuk! Ik heb het boek nog niet gelezen maar je verhaal spreekt mij aan. Ik was ook mantelzorger en ging afgelopen zomer 4 maanden alleen met mijn camper op pad. Wat heb ik daarvan genoten! Vandaar dat jouw intro mij aanspreekt. Ook als mijn verhaal waarschijnlijk heel anders is dan de jouwe.
 • Anita
  Dankjewel Resi! Zoveel herkenning. Ik ga zeker jouw boek aanschaffen. Jezelf weer opnieuw uitvinden vind ik bepaald geen sinecure. In 2 jaar tijd verloor ik mijn vader, mijn moeder en mijn broer. Alle drie hadden ieder hun eigen specifieke, slopende proces daar voorafgaande. Als enig overgebleven gezinslid kan je dan zomaar, onbewust, heel wat jaren in de functie van mantelzorger rollen. Ook in combinatie met een neurologische handicap. Nu, een jaar later, komt het besef van wat er allemaal gebeurt is. En mijzelf herpakken en weer overnieuw beginnen. Ik denk dat jouw boek daarbij wel een goede aanvulling is. Dankjewel Resi.