1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Werk & relatie
  4. Mijn reis van mantelzorger naar levensverhaalschrijver

Mijn reis van mantelzorger naar levensverhaalschrijver

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 3 vind ik leuks
Ik ben Resi Veldhoven en vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, verschijnt mijn boek 'de Rouwcamper'. Ik blik terug op ruim 10 jaar als mantelzorger voor mijn moeder en mijn man met Alzheimer. Tijdens deze ingrijpende periode in mijn leven bezoek ik de Mantelzorgbijeenkomsten van PGGM&CO. Hier ervaar ik steun. Na het overlijden van zowel mijn moeder als mijn man, reis ik alleen in een rode camper naar Frankrijk. Ik ben weer op zoek naar mijzelf. De Rouwcamper gaat over deze reis. Hieronder vertel ik over mijn boek en mijn ervaringen van mantelzorger naar levensverhaalschrijver.

Ik werkte, zorgde en overleefde

Van 2005 tot 2017 was ik mantelzorger voor mijn moeder en man met alzheimer. Heftige jaren waren dat. Ik had eigenlijk niet in de gaten dat ik mantelzorger was geworden. Ik werkte, zorgde en overleefde. Het was afschuwelijk mijn twee meest geliefde mensen met hun ziekte te zien worstelen. Door mijn zorg voor hen vergat ik goed voor mezelf te zorgen. Via een vriendin, wiens vader bij mijn moeder op de afdeling van het zorgcentrum woonde, kwam ik in contact met de website van PGGM&CO.

Bij PGGM leerde ik weer een beetje voor mezelf te zorgen

Ik meldde me aan via de website voor de mantelzorggroep in 2015 en kwam regelmatig naar de bijeenkomsten. Wat was het fijn om daar herkenning en erkenning te vinden. Ik had er niet voor gekozen om mantelzorger te worden; ik was het vanzelf geworden.

Ik voelde me in het dagelijks leven vaak onbegrepen omdat het altijd over mijn zieke moeder en man ging terwijl mijn leven ook volkomen op zijn kop stond. Bij PGGM leerde ik weer een beetje voor mezelf te zorgen, kon ik uitspreken hoe ik me voelde en vond ik fijne mensen waar ik nu nog steeds contact mee heb.

PGGM vroeg me naar het Alzheimercongres te gaan, in ruil daarvoor schreef ik over dit congres. Zo werd ik blogger over mijn mantelzorgen. Deze blogs werden in de nieuwsbrieven van PGGM&CO geplaatst.

Ik wilde weer grip op mijn leven

In 2016 overleed mijn man, in 2017 mijn moeder. Twee jaar geleden besloot ik om een boek te gaan schrijven over mijn mantelzorgperiode. Mijn boek 'De Rouwcamper' beschrijft mijn camperreis naar Frankrijk in 2018. Deze reis maakte ik in mijn eentje om mezelf na zo'n lange periode van zorg én rouw weer terug te kunnen vinden.

Ik huurde een rode camper en ging op weg. Om weer grip op mijn leven te krijgen ging ik alleen op reis, zonder plan. Een kwestie van instappen, schakelen en wegrijden. Onderweg bleek de werkelijkheid toch weerbarstiger, dan ik me had voorgesteld.

Ik probeerde in mijn geliefde Frankrijk mijn herinneringen te verenigen met mooie nieuwe ervaringen. Zo probeerde ik mijn teruggekregen vrijheden te omarmen. Maar wist ik na een periode van verzorgen en rouw nog wel wat vrijheid was? Wist ik hoe voelde het om weer voor jezelf te mogen kiezen? Kon ik dat nog? 

Mijn dank is groot

Vandaag verschijnt mijn boek. Zonder PGGM&CO zou ik nooit zo ver gekomen zijn. Mijn dank is dan ook heel groot. 

'De Rouwcamper' verschijnt 21 september in de winkels en online.

Lees mijn blogs 

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Anita
    Dankjewel Resi! Zoveel herkenning. Ik ga zeker jouw boek aanschaffen. Jezelf weer opnieuw uitvinden vind ik bepaald geen sinecure. In 2 jaar tijd verloor ik mijn vader, mijn moeder en mijn broer. Alle drie hadden ieder hun eigen specifieke, slopende proces daar voorafgaande. Als enig overgebleven gezinslid kan je dan zomaar, onbewust, heel wat jaren in de functie van mantelzorger rollen. Ook in combinatie met een neurologische handicap. Nu, een jaar later, komt het besef van wat er allemaal gebeurt is. En mijzelf herpakken en weer overnieuw beginnen. Ik denk dat jouw boek daarbij wel een goede aanvulling is. Dankjewel Resi.