Welkom gast

10 tips voor een fijne pensioentijd

4

Als je werkt, is het de normaalste zaak van de wereld: “En wat doe jij? ‘Ik ben... verpleegkundige, jeugdhulpverlener of pedagogisch medewerker’”. Als je stopt met werken verandert ‘Ik ben’ in ‘Ik was’. Werk bepaalt een groot deel van onze identiteit. Als je met pensioen bent, moet je jezelf vaak opnieuw uitvinden en nadenken over wie je bent en wat je wilt doen.

Deze 10 tips helpen je om deze nieuwe levensfase prettig te laten verlopen.

1. Houd je aan de pensioendatum

Als je weet dat je rond een bepaalde periode met pensioen gaat, stel de datum dan lang van tevoren vast en verander die niet meer. Zo heb je voldoende tijd om je in te stellen op je afscheid.

Lente
Als je zelf kunt kiezen wanneer je met pensioen gaat, kies dan voor de lente. In de lente starten er buitenactiviteiten, festivals en is het een goede tijd om te klussen in het huis of te tuinieren. Jezelf opladen na een intensieve periode van werk gaat vaak beter als je veel buiten bent, de zon schijnt en het langer licht is. 

2. Bouw je werk geleidelijk af

Als je zelf de regie kunt voeren over je laatste werkjaren, kun je ervoor kiezen om niet abrupt te stoppen. Misschien kun je de laatste jaren in deeltijd werken. Of je vakantiedagen verspreid opnemen. Zo kun je langzaam je nieuwe leven opbouwen en meer tijd besteden aan hobby’s en investeren in sociale contacten.

Wist je dat 59%van de mensen die doorwerken na hun 65e gemiddeld meer dan 12 uur per week werkt (bron: CBS)?   

3. Vind jezelf opnieuw uit

Je gaat een nieuwe levensfase in. Goed om jezelf de vraag te stellen wat je graag wilt doen.  

  • Wat vind je echt belangrijk?
  • Wat wil je nog bereiken?
  • Welke mogelijkheden heb je (lichamelijk, financieel, hoeveel tijd wil je besteden)?
  • Wil je vaardigheden en kwaliteiten vanuit je werk inzetten (start met vrijwilligerswerk)?
  • Waaraan wil je tijd besteden en hoeveel (familie/ (klein)kinderen, vrijwilligerswerk, je partner, jezelf)? 
  • Wil je iets leren, een studie, een cursus of een sport?
  • Wil je een of meerdere grote reizen maken?
  • Wil je (een deel van het jaar) in het buitenland wonen?

4. Kies een project

Als je weet waar je energie van krijgt en waaraan je graag tijd besteed, kun je er gefocust mee aan de slag. Dat kan van alles zijn: een grote reis voorbereiden en maken, je levensverhaal schrijven, vrijwilliger worden in een buurthuis of lesgeven. Als je er 100 procent achter staat, geeft het weer een nieuwe invulling aan deze levensfase. 

5. Houd regie op je agenda

Ben je een heel erg zorgend type? Bewaak dan extra goed je eigen tijd en zet ook ‘ik-tijd’ vast in je agenda. Voor je het weet zit je agenda vol met zorgtaken voor de kleinkinderen of anderen die een beroep op je doen. Wissel activiteiten af en zorg ervoor dat je ook ruimte houdt voor spontane momenten die zich aandienen.

Let op!
Pas op voor de pensioenburnout. Als je je agenda na je pensioen volstort met activiteiten en daar nooit bij hebt stilgestaan, ontstaat na twee tot drie jaar vaak de vraag: wat nu? Dan heb je kans op een terugslag of zelfs een 'pensioenburn-out'.

6. Stem verwachtingen af 

Als jij of je partner eerder stopt met werken, doorbreekt dat een patroon dat vaak al lang bestaat. De verhoudingen worden anders. Een van de twee heeft meer tijd. Misschien verwacht je dat de ander boodschappen doet, kookt, of eindelijk tijd besteedt aan klussen in huis. Stem die verwachtingen goed af, dat voorkomt teleurstellingen of irritaties.

Stop je tegelijk met werken? Dan kun je er samen een periode ‘uitgaan’ door een langere tijd op reis te gaan of intensief tijd te besteden aan een gezamenlijke hobby. Als je opeens samen meer tijd hebt, wordt het ritme voor beiden anders. Praten helpt. Het geeft meer begrip en je kunt verwachtingen beter op elkaar afstemmen.  

7. Houd je eigen tijdsbesteding

Woon je samen, zorg dan dat je naast tijd voor elkaar, ook een deel van je eigen tijdsbesteding behoudt. Ga je op woensdag bij de buurvrouw op de koffie? Kun je de krant lezen wanneer jij dat wilt? Bespreek je wensen en behoud een belangrijk deel van je eigen tijd. 

8. Onderhoud je sociale contacten

Je hebt meer tijd, dus je kunt bestaande sociale contacten weer aanhalen. Ben je samen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook gezamenlijke vrienden. Maar onderhoud ook je eigen kennissen en vrienden. Ben je alleenstaand? Zorg dan dat je nog meer grip hebt op het organiseren van afspraken. Spreek bijvoorbeeld af om elke week met iemand te eten of een activiteit te ondernemen. Dat zorgt voor een ritme in de week. 

9. Laat je hersenen werken

Blijf leren en ga op zoek naar nieuwe dingen. Zo prikkel je zowel je linker- als je rechter hersenhelft. Opnieuw studeren? Tango leren dansen? Een onderwerp volgen op internet, meebloggen (op onze communities bijvoorbeeld) of gastcolleges geven? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt ook je geheugen trainen met kruiswoordpuzzels, Sudoku en andere spelletjes. 

10. Beweeg en blijf actief

Door te bewegen, blijf je mentaal fit en slaap je beter. Je bouwt weerstand op. Het is dus belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Een half uurtje beweging per dag is al voldoende. Geef beweging een plaats in je dagelijks leven. Bekijk ook onze tips om meer te bewegen

Tip
Bekijk op de website van het Voedingscentrum meer tips om op een gezond gewicht te blijven.

Wat doe jij om je pensioentijd op een prettige manier door te brengen? 

reacties

E.T. de Jonge
Communities: Algemeen

Leuk om te zeggen stop in het voorjaar. Mijn pensioendatum is door de overheid vastgesteld simpelweg omdat ik financieel niet eerder kan stoppen.

Maret
Communities: Algemeen

Dankjewel voor deze tips! Ze zijn voor mij net even een bevestiging dat ik, als prille pensionada, goed bezig ben. Als 11e regel zou ik er nog aan toe willen voegen: Geniet!

Tijdens mijn werkzame leven werden mijn dagen toch bepaald door het werk en, hoe leuk het ook was, op de achtergrond speelde altijd iets van heilig moeten: inkomen was nodig voor levensonderhoud, hypotheek, kind, vakanties en andere leuke dingen. En nu, met mijn pensioen en aow ben ik iedere maand gewoon verzekerd van een inkomen, ik hoef daar helemaal niets meer voor te doen. Ik krijg een bericht: volgende week staat uw pensioen op uw rekening. En, ja hoor, daar staat het, vaak nog een dagje eerder dan beloofd. Daar ben ik enorm dankbaar voor. Natuurlijk, ik heb er zelf ook mijn bijdrage aan geleverd, maar dat maakt het nog extra leuk! Ha, ha, ik heb er zelf naar gewerkt. 

Vandaar de toevoeging: Geniet!

wilfred2
Communities: Algemeen

 

-------------- Op 29 september 2017 09:49 schreef E.T. de Jonge:

Leuk om te zeggen stop in het voorjaar. Mijn pensioendatum is door de overheid vastgesteld simpelweg omdat ik financieel niet eerder kan stoppen . het zoet komt altijd te laat dus nooit meer stemmen op deze vier partijen

E.T. de Jonge
Communities: Algemeen

Het ligt niet aan mij dat deze regering er zit. Ik heb SP gestemd. Hadden dat er maar meer gedaan. Wat ik ook niet begrijp is dat de pensioenen niet geinexeerd worden en tevens de pensioenpremie verlaagd. Als er zo “ weinig” in kas is waarom dan niet meer inleg?

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.