1. Home
  2. Onderzoek
  3. Jeugdzorgprofessionals zijn flexibel in het omgaan met problemen

Jeugdzorgprofessionals zijn flexibel in het omgaan met problemen

5 5 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 juli 2021
Jeugdzorgprofessionals zijn flexibel in het omgaan met problemen en veranderingen. Dat blijkt uit onderzoek door PGGM&CO en Garage2020 onder 499 jeugdzorgprofessionals. 83% geeft aan dat de werkzaamheden de afgelopen tijd helemaal of voor een deel zijn veranderd. Wel is de relatie met de cliënten voor bijna de helft van de professionals in de coronacrisis iets slechter geworden.

80% van de professionals ervaart flexibiliteit

Uit de resultaten blijkt dat 80% van de professionals flexibel omgaat met problemen en veranderingen. Ook tijdens de coronacrisis waren zij creatief in het oplossen van problemen. 83% geeft aan dat de werkzaamheden de afgelopen tijd helemaal of voor een deel zijn veranderd. Daarbij hadden de veranderende privéomstandigheden een negatief effect op het werk. Dit komt waarschijnlijk doordat zij meer vanuit huis werkten. En ook hun partner en kinderen meer thuis waren.   

Een slechtere relatie met cliënten door meer digitaal contact

40% van de professionals geeft aan dat de relatie met cliënten wat slechter is geworden in de coronacrisis. Dit komt vooral door het digitale contact. Volgens professionals werkt dit niet voor gesprekken waarbij op elkaar reageren belangrijk is. Meer dan de helft (60%) zocht steun bij collega’s als de werkdruk hoog was tijdens de coronacrisis.  

Technologie wordt vooral gebruikt voor intern contact en administratie

Jeugdzorgprofessionals gebruiken technologie liever voor contact met elkaar en administratieve zaken dan voor het contact met cliënten. De meeste professionals maken dan ook nog geen gebruik van nieuwe technologieën. Denk hierbij aan zoals e-learnings, online therapie, VR en biofeedback als onderdeel van de behandeling.

De inzet van technologie en flexibel thuiswerken zijn kansen om de werkdruk te verlagen

De coronacrisis heeft het werk van jeugdzorgprofessionals veranderd. Ondanks dat de meeste professionals hun cliënten weer zien of bezoeken, wordt ook er nog veel vanuit huis gewerkt. De meeste professionals willen dit ook graag zo houden. Dit onderzoek laat zien dat de inzet van technologie en het flexibel thuiswerken kansen biedt om de enorme werkdruk te verlagen. Het gevoel verbonden te zijn met cliënten kan ook zonder fysiek contact. Belangrijk is het om goed te kijken wat digitaal en wat niet. Naast het zorgen voor verbondenheid is ook het prikkelen en uitdagen van de professional een manier om de mentale fitheid te verbeteren. En ook het geven van meer zelfstandigheid. 

Waarom dit onderzoek? 

Met het onderzoek wilden we ontdekken wat de invloed van de coronacrisis is op de mentale fitheid en werkplezier van jeugdzorgprofessionals. Daarnaast onderzochten we wat de afgelopen tijd juist een positieve invloed heeft gehad op de mentale fitheid en het werkplezier van de professionals. Zodat we hier verbeterpunten uit halen en concrete aanbevelingen. 

 

Benieuwd naar alle resultaten en de concrete aanbevelingen? 

Download het rapport

 

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.