1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Loopbaan
  4. 5 voordelen van zzp'en in de zorg

5 voordelen van zzp'en in de zorg

7 7 minuten lezen
Overzicht
Dame in ziekenhuis als zzp'er in de zorg
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 13 maart 2019
Steeds meer zorgmedewerkers kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Best logisch. Het risico om zonder werk te zitten is namelijk niet zo groot omdat er banen genoeg zijn. Twijfel je of jij ook wilt zzp’en in de zorg? Maar zie je het nog niet zitten om je werkgever gedag te zeggen? Wij geven je vijf voordelen van zelfstandig ondernemen in de zorg.

1. Je hebt veel vrijheid

Als ondernemer in de zorg heb je veel vrijheid. Je plant zelf je ‘projecten’ en daarmee ook je tijd. Heb je zin in twee maanden zomervakantie? Het mag zomaar. Bedenk wel dat je als zzp’er meestal niets verdient als je geen uren maakt (en dus niet werkt).

2. Je hebt minder 'last' van administratie

Natuurlijk moet je als ondernemer je administratie bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan je facturen, verzekeringen en belastingen. Daarnaast moet je jouw uren bijhouden voor de Belastingdienst én voor je BIG-registratie (als je die hebt en wilt behouden). Toch heb je als zorg-zzp’er minder te maken met administratie op de werkvloer. Hierdoor heb je tijd om je in te zetten waar het jou echt om gaat: zorgen voor een ander.

3. Je hebt veel afwisseling in je werk

Een veelgenoemde reden om te ondernemen is de afwisseling en veelzijdigheid in je werk. Vind je een project minder leuk? Dat geeft niet; je maakt het netjes af en zoekt weer een nieuwe uitdaging. Jij bepaalt namelijk zelf voor wie je werkt.

4. Je bepaalt zelf je uurtarief

Ben je het niet eens met je salaris? Daar heb je als ondernemer geen last van. Jij bepaalt namelijk zelf je uurtarief. Vanzelfsprekend heb je te maken met gemiddelde bedragen in jouw markt. Maar je bent altijd vrij om meer (of minder) te vragen. Of een opdracht te weigeren omdat jij vindt dat je meer verdient.

5. Je leert heel veel

Als ondernemer leer je altijd weer iets nieuws. Dat komt omdat je bij veel verschillende bedrijven werkt die zaken op hun eigen manier doen. Deze lessen zijn vaak heel waardevol. Deze nieuwe kennis neem je weer mee naar volgende projecten waardoor jouw waarde als zzp’er in de zorg steeds groter wordt.

Zzp’en in de zorg is heel populair

Uit een onderzoek van de Volkskrant blijkt dat ongeveer 10.000 mensen zich in de eerste negen maanden van 2018 bij de Kamer van Koophandel inschreven als zorg-zzp’er. Voor deze nieuwe ondernemers is het een goede arbeidsmarkt. Toch zijn veel zorginstellingen minder blij met deze ontwikkeling: hun loonkosten worden hoger en de vaste medewerkers ervaren een hogere werkdruk.

Tip: kijk eens op de site van de Kamer van Koophandel

Wil jij zzp’er worden? Bezoek dan de site van de Kamer van Koophandel. Hier vind je alle belangrijke informatie voor startende ondernemers. Ben jij al zzp’er in de zorg? Welke voordelen ervaar jij?

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.