1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. Verschillende pensioenen samenvoegen, wel of niet?

Verschillende pensioenen samenvoegen, wel of niet?

3 3 minuten lezen
Overzicht
 • 0 reacties
 • 6 vind ik leuks
Geplaatst door Lotte op 2 september 2021
Een hele carrière werken voor dezelfde werkgever; dat hoor je niet vaak meer. Mensen veranderen van werk, hebben bijbanen of lassen een 'sabbatical' in. Als je meerdere banen hebt gehad, kan het zijn dat je ook meerdere (kleine) pensioenen hebt opgebouwd. Soms ben je je hiervan niet eens bewust. Maar wist je dat je deze pensioenen kunt samenvoegen tot één geheel? Dit proces heet waardeoverdracht.

Samenvoegen: slim of niet?

Eén pensioen is natuurlijk overzichtelijker dan verschillende pensioenen. Het scheelt administratieve rompslomp en tijd. Maar of het samenvoegen van je pensioenpotjes voor jou een slimme zet is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je pensioen kan na het samenvoegen namelijk lager uitvallen.

Hele kleine pensioenpotjes

Een waardeoverdracht is alleen mogelijk als de beleidsdekkingsgraad van de pensioenuitvoerder 100% of hoger is. Kleine pensioenen, van € 2,- tot minder dan € 497,27 vallen hierbuiten en worden sinds 2019 automatisch overgedragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder. Pensioenuitvoerders mogen pensioenen van minder dan € 2,- laten vervallen, omdat het te duur is ze te behouden. Wil je dit niet? Regel hier dan zelf op tijd een waardeoverdracht van. 

Aan de slag: vergelijk pensioenuitvoerders

Weet je niet (zeker) waar je allemaal pensioen hebt opgebouwd? Kijk dat dan eerst na op mijnpensioenoverzicht.nl. Als je dan de oude en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijkt, kun je bekijken wat voor jou gunstiger is. Let daarbij op onderstaande punten:

 • Pensioenleeftijd

  De pensioenleeftijd kan per pensioenuitvoerder verschillen. Vergelijk deze met elkaar.
  Bij PFZW gaat de pensioenleeftijd standaard in op de AOW-leeftijd.
 • Start van pensioen

  Je kunt bij sommige pensioenuitvoerders, zoals PFZW, je pensioen eerder of later in laten gaan. Ga je later met pensioen, dan wordt je pensioen hoger. Ga je eerder met pensioen dan wordt je pensioen lager. Kijk na of dit bij andere pensioenuitvoerders ook zo is.  
 • Partnerpensioen

  Bekijk hoe het partnerpensioen is geregeld. Dit is een uitkering die je partner krijgt als jij overlijdt. 
 • Indexatie

  De pensioenuitvoerder kan je pensioen jaarlijks verhogen. Dit heet indexatie van je pensioen. Vergelijk de hoogte van de indexatie bij de verschillende pensioenuitvoerders.
 • Pensioenregeling

  Er zijn drie vormen van pensioenregelingen;

  1. de uitkeringsovereenkomst
  2. de kapitaalovereenkomst
  3. de premieovereenkomst

  Lees je goed in om de verschillen te vergelijken. 

Je huidige pensioenuitvoerder kan een offerte op laten maken van het effect van het
samenvoegen van je pensioenen. Vind je het een moeilijk onderwerp? Vraag dan advies aan een pensioenadviseur, die naar jouw persoonlijke situatie kijkt en uitleg kan geven.

 

Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl en mijnwaardeoverdracht.nl/welkom

Bronnen: Rijksoverheid.nl, Knab.nl, PFZW.nl

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.