1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. Vroegpensioen vanaf 1 september mogelijk voor de VVT

Vroegpensioen vanaf 1 september mogelijk voor de VVT

3 3 minuten lezen
Overzicht
 • 2 reacties
 • 12 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 2 september 2021
Werk jij in een verpleeghuis, verzorgingstehuis of in de thuiszorg? Dan is het vanaf 1 september 2021 mogelijk om met vroegpensioen te gaan als je voldoet aan de zware-beroepen-regels. Wat dat precies betekent verschilt per sector. De regeling wordt namelijk door vakbonden en werkgevers in een cao afgesproken.

Wanneer kom je voor deze regeling in aanmerking?

Je kunt vanuit de cao VVT gebruikmaken van deze regeling als je:

 • 45 jaar in de sector zorg en welzijn hebt gewerkt,
 • Minimaal 20 jaar in een zwaar beroep hebt gewerkt,
 • De laatste 5 jaar werkt onder de cao VVT

Bekijk hier de cao VVT  

Het vroegpensioen wordt door de werkgever betaald

Het vroegpensioen in de VVT wordt door de werkgever betaald. Gaat de werkgever failliet? Dan ontvang je nog steeds het vroegpensioen. Dit wordt dan betaald uit een speciaal fonds van de sector.

Deze speciale regeling is bedoeld voor mensen die het om gezondheidsredenen niet volhouden tot hun pensioenleeftijd. En maakt het dus mogelijk om eerder te stoppen. Het is niet de bedoeling om je vroegpensioen aan te vullen met een andere baan. Doe je dit toch? Dan heeft je werkgever het recht om de uitkering in te houden, tot de hoogte van je nieuwe inkomen.

We zijn benieuwd ...

Zou jij eerder willen stoppen met werken?

233 stemmen

Met plezier werken tot je pensioen 

Duurt het voor jou nog even totdat je met pensioen mag? En maak je je weleens zorgen of je het fysiek en mentaal allemaal volhoudt? Wij geven je 3 slimme tips om met plezier te blijven werken tot je pensioen. En geven je leuke inspiratie om je pensioentijd te vullen als het eenmaal zover is. 

Heb jij nog vragen over de vroegpensioenregeling? Neem dan contact op met je werkgever. Of neem een kijkje op de veelgestelde vragen pagina van FNV over de vroegpensioenregeling in de VVT.  

Bronnen: NOS, FNV

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Guurtje
  Aangezien ik regelmatig last heb van kwaaltjes en hartritmestoornissen en corona hebt gehad ben ik snel vermoeid en angstig Zou fijn zijn als ik nu kon stoppen met werken want ik ben steeds minder gaan werken om het nog een beetje vol te houden
 • Cyril Slenter
  Met vroegpensioen> Kan, als je 45 jaar in de sector Zorg en Welzijn hebt gewerkt. 1) betekent dat je maximaal 22 moest zijn toen je in deze sector begon te werken; 2) als je ooit van werkgever bent veranderd, en ander cao/pensioenfonds, kom je dus nooit in aanmerking om van dit vroegpensioen gebruik te maken. Ook al werk je 45 jaar of langer. Discriminatie? Lijkt mij wel.