1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. Vroegpensioen vanaf 1 september mogelijk voor de VVT

Vroegpensioen vanaf 1 september mogelijk voor de VVT

3 3 minuten lezen
Overzicht
 • 6 reacties
 • 19 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 2 september 2021
Werk jij in een verpleeghuis, verzorgingstehuis of in de thuiszorg? Dan is het vanaf 1 september 2021 mogelijk om met vroegpensioen te gaan als je voldoet aan de zware-beroepen-regels. Wat dat precies betekent verschilt per sector. De regeling wordt namelijk door vakbonden en werkgevers in een cao afgesproken.

Wanneer kom je voor deze regeling in aanmerking?

Je kunt vanuit de cao VVT gebruikmaken van deze regeling als je:

 • 45 jaar in de sector zorg en welzijn hebt gewerkt,
 • Minimaal 20 jaar in een zwaar beroep hebt gewerkt,
 • De laatste 5 jaar werkt onder de cao VVT

Bekijk hier de cao VVT  

Het vroegpensioen wordt door de werkgever betaald

Het vroegpensioen in de VVT wordt door de werkgever betaald. Gaat de werkgever failliet? Dan ontvang je nog steeds het vroegpensioen. Dit wordt dan betaald uit een speciaal fonds van de sector.

Deze speciale regeling is bedoeld voor mensen die het om gezondheidsredenen niet volhouden tot hun pensioenleeftijd. En maakt het dus mogelijk om eerder te stoppen. Het is niet de bedoeling om je vroegpensioen aan te vullen met een andere baan. Doe je dit toch? Dan heeft je werkgever het recht om de uitkering in te houden, tot de hoogte van je nieuwe inkomen.

We zijn benieuwd ...

Zou jij eerder willen stoppen met werken?

456 stemmen

Met plezier werken tot je pensioen 

Duurt het voor jou nog even totdat je met pensioen mag? En maak je je weleens zorgen of je het fysiek en mentaal allemaal volhoudt? Wij geven je 3 slimme tips om met plezier te blijven werken tot je pensioen. En geven je leuke inspiratie om je pensioentijd te vullen als het eenmaal zover is. 

Heb jij nog vragen over de vroegpensioenregeling? Neem dan contact op met je werkgever. Of neem een kijkje op de veelgestelde vragen pagina van FNV over de vroegpensioenregeling in de VVT.  

Bronnen: NOS, FNV

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Monique
  Als verpleegkundige werk ik mijn hele werkleven al cronish over door het eeuwige personeels tekort.Ik ben 62 jaar en werk (met plezier) vanaf de Covidintrede tussen de 32 en 48 uur per week bij een contract van 24 uur . Zelf heb ik nauwelijks ziekteverzuim gehad in mijn leven dus vooral doorgaan wanneer er 10 collega's Covid besmet waren en ook nu is het personeels tekort te schrijnend. Deze week had ik 4 nachtdiensten waarvan ik er twee na mijn dienst weer de dagzorg mee opstarte. ZZper's melden zich ziek, komen niet opdagen , als ze komen kunnen zij beperkte taken doen dienstlijsten kloppen niet omdar er geen managers zijn die ze maken Ik vind het ziekteverzuim van collega's schrikbarend in het algemeen.Zelf ben ik heel goed in staat mijn geluk op te zoeken om van mijn vrije dagen een feestje te maken en maak ik jaarlijks mooie reizen .Ook heb ik nu vakantie genomen (omdat er niemand was die hier een beslissing over nam of dit kon)om op reis te gaan , ook al riskeerde ik daarmee dat ik mijn baan moest opzeggen.Ik ga niet afwachten totdat ik met pension ben.Ik wil straks ook graag 2 maanden vrij om te gaan reizen (over-, meer, vakantieuren te over.Ik hoop dat ik dat voor elkaar krijg .Als verpleegkundige palliatieve zorg weet ik als geen ander dat je niet tot je pensioen moet wachten om de dingen te doen waar je blij van wordt.
  • Emmelie
   Hoi Monique, Bedankt voor je reactie. Dat klinkt inderdaad heel intensief en dat lijkt me ook best pittig af en toe. Bijzonder om te horen dat je ondanks de enorme druk en personeelstekort zelf de balans kunt bewaren en er bewust voor kiest om nu alles uit je vrije tijd en vakanties te halen en dingen te doen waar je blij van wordt. Mooi en inspirerend! Bedankt voor het delen van je verhaal. En ik hoop dat je die 2 maanden inderdaad vrij kunt krijgen om een mooie reis te maken. Groetjes, Emmelie - PGGM&CO
 • Sil2407
  Werk dit jaar 44 jaar in de gehandicaptenzorg. De laatste 20 jaar in de nachtdienst waarvan de laatste 12 jaar samenwerkend met de ouderenzorg. Wij werken samen met onze collega’s van de ouderenzorg en wij samen met hen groot deel van de zorg met hen verrichten voor deze ouderen ( PG en somatische cliënten). Helaas mijn collega in dienst van de ouderen organisatie mag/ kan wel stoppen en ik die precies hetzelfde werk doe niet. Andere CAO!. Zuur.
 • Cyril Slenter
  Met vroegpensioen> Kan, als je 45 jaar in de sector Zorg en Welzijn hebt gewerkt. 1) betekent dat je maximaal 22 moest zijn toen je in deze sector begon te werken; 2) als je ooit van werkgever bent veranderd, en ander cao/pensioenfonds, kom je dus nooit in aanmerking om van dit vroegpensioen gebruik te maken. Ook al werk je 45 jaar of langer. Discriminatie? Lijkt mij wel.
  • Monique
   ik snap zowieso de 45 jaar regeling niet. Ik voldoe daar volgend jaar aan maar hoe toon ik dit aan ? Ook is het een oneerlijk verhaal. De mannelijke zorgers hebben in de regel doorgewerkt en de vrouwen zijn vaak wat jaren tussenuit geweest om voor de kinderen te zorgen.Klopt toch niet dat de mannen eruit kunnen en de vrouwen langer op de werkvloer moeten blijven.
 • Guurtje
  Aangezien ik regelmatig last heb van kwaaltjes en hartritmestoornissen en corona hebt gehad ben ik snel vermoeid en angstig Zou fijn zijn als ik nu kon stoppen met werken want ik ben steeds minder gaan werken om het nog een beetje vol te houden