1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. ‘Nu even niet!’ 5 typische uitspraken van collega’s met stress

‘Nu even niet!’ 5 typische uitspraken van collega’s met stress

5 5 minuten lezen
Overzicht
  • 2 reacties
  • 947 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 25 februari 2021
Bijna niemand die gestrest is, zegt letterlijk; ‘’Ik heb stress’’. Want juist doordát je stress hebt, ben je minder scherp en heb je dingen later door. Een collega die het allemaal te veel wordt, geeft dit meestal niet zelf aan. Toch zijn er genoeg andere signalen waardoor je merkt dat iemand stress heeft. Herken jij een van de volgende 5 uitspraken bij jouw collega?

1. 'Sorry dat ik te laat ben!'

Door stress werkt je brein niet meer zo goed. En je geheugen al helemaal niet. Je collega vergeet van alles. Ook om de agenda te checken, of om op de klok te kijken. Collega's die last hebben van stress zijn vaker te laat.

2. 'Hier begrijp ik even niks van'

Je collega met stress, is afweziger dan anders. Dit komt omdat er te veel in zijn of haar hoofd omgaat. Je collega begrijpt dingen minder snel en heeft meer moeite zich te concentreren op wat anderen zeggen. Zo ontstaan er misverstanden en miscommunicaties, die jullie eerst niet hadden.

3. 'Nu even niet!'

Het irritatielevel van je collega gaat omhoog door stress. Alles is te veel, dus ook die ene vraag die jij stelt.

4. 'Ik weet het niet'/ 'Ik kom er later op terug'

En later is nooit... Je collega is onzeker en verstrooid; dat word je als je gestresst bent. Je collega verliest het overzicht. Het is moeilijker om dan beslissingen te nemen. Niet zo raar, als je hoofd een wirwar van emoties is en onafgemaakte to do lijstjes.

5. 'Kun je dat met ... bespreken?'

Oftewel; 'laat me met rust'. Als jouw collega te veel hooi op de vork heeft, kan er geen extra taak bij. Het lukt niet om klaar te staan voor anderen. Je collega, die je anders altijd vragen mag stellen, zal je nu afpoeieren.

Maak stress bespreekbaar 

Herken jij één of meerdere uitspraken bij jouw collega? Of merk je aan andere dingen dat jouw collega last van stress heeft? Dan is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Want het kan de sfeer en werkplezier op de afdeling ook aardig verpesten. Pas als je er samen over praat, kun je elkaar helpen. 

 

Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Karin
    Het is inmiddels 20 jaar geleden dat ik anderhalf jaar lang met een burn-out te maken had. Helaas heb ik zo nu en dan nog steeds last hiervan. Als ik hoor dat een collega met een burn-out thuis is dan kan ik nog emotioneel worden. Zorg goed voor jezelf!
  • Miriam
    Zoals PGGM&CO terecht stelt: "Door stress werkt je brein niet meer zo goed en je geheugen al helemaal niet." De tradionele manier van benaderen (voorkoming of behandeling) werkt daarom onvoldoende of langzaam. Als ik de cijfers van TNO - Arbounie mag geloven duurt een burn out gemiddeld zo'n 8 maanden. Een neurofysiologische aanpak met het meten en begrijpen van wat stress met je hersenen en je lijf doet gebeurt, zou je kunnen leren zelf de stress de baas te zijn Met een burn out zou je ook na 60 dagen alweer kunnen werken. Dit klinkt vooruitstrevend en goed. Zou PGGM&CO dit uit kunnen zoeken?