1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Waarom mentale fitheid zo belangrijk is. En zo verbeter je het

Waarom mentale fitheid zo belangrijk is. En zo verbeter je het

6 6 minuten lezen
Overzicht
Vrouw lacht met ogen dicht
  • 3 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 2 juli 2020
Ken je de veiligheidsinstructie in het vliegtuig? Dat je eerst het mondkapje bij jezelf omdoet voor je jouw kind helpt? De reden is even simpel als belangrijk: zolang jij je niet goed voelt, kun je ook een ander niet helpen. Dit geldt voor je lichaam én geest. Spanningen en stress hebben namelijk meer invloed op je doen en laten dan je denkt. Reden genoeg dus om vandaag nog je mentale fitheid te verbeteren!

1. Herken spanningsklachten en doe er meteen iets aan

Ben je altijd maar druk met werk en je gezin? En zit zelfs een korte pauze er soms niet in? Dan voel je op een gegeven moment niet meer dat je moe of gestrest bent. De kans is dan groot dat je over je grenzen heengaat. Dit merk je door lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en spier- of hoofdpijn. Maar mogelijk vind je dagelijkse dingen zoals hobby’s of je werk ook minder leuk. Pak daarom tijdens de dag af en toe een moment om stil te staan hoe het met je gaat. Doe dit desnoods op het toilet. Stel jezelf de vraag: hoe voel ik me? Is er spanning? Ademhalingsoefeningen of een blokje wandelen helpen je de rust terug te vinden in je lichaam en in je gedachten.

2. Neem tijd om te herstellen

Als zorgmedewerker heb je een pittige baan waarin je de hele tijd met andere mensen te maken hebt. Misschien heb je vaak te maken met slechtnieuwsgesprekken. Of met emoties van patiënten, cliënten en hun naasten. Hoe zwaar het soms ook is; je moet meteen door. Toch is het belangrijk om na elke cliënt of patiënt hersteltijd te nemen. Dat hoeft niet heel lang te duren. Een minuutje is genoeg. Sta dan even stil bij wat het contact met jou gedaan heeft. Waar zit je met je gedachten? En wat voel je? Bedenk dat het er allemaal mag zijn. Zo sluit je het contact af, herstel je en kun je weer verder.

3. Gun jezelf meer momenten die je energie geven

Kom je voor de zoveelste keer uitgeput thuis? Neem dan goed de tijd om na te gaan wat je zo veel energie kost. Denk na over je werkdag en schrijf de momenten op die je energie opleverden. En de momenten waarop je jouw energie uit je lichaam voelde stromen. Laadde je na een wandeling of koffiebreak met je collega weer helemaal op? Gun jezelf dan meer van dit soort momenten. Het doet jou, je gezin én je werk goed.

4. Laat het los

Merk je dat je hoofd vol zit met irritaties, zorgen of gepieker? Probeer de emmer dan te legen. Doe dit door bewust onderscheid te maken tussen zaken waar je geen invloed op hebt en zaken waar je zelf wél iets aan kunt veranderen. Vind je dit lastig? Pak er dan pen en papier bij en maak twee lijstjes. Kijk vervolgens op een andere manier naar de problemen waar jij niets aan kunt doen. Is een belangrijke bestelling niet afgeleverd en heb je daar geen invloed op? Laat de irritatie dan los. En laat de verantwoordelijkheid bij degene die er ook echt verantwoordelijk voor is. Zijn er zaken die je ergeren waar je wel invloed op hebt? Pak ze dan aan. Maak je je bijvoorbeeld zorgen over je collega die steeds tegen je uitvalt? Ga dan in gesprek. 

5. Balanceer tussen afstand en nabijheid 

Zorgen doe je met je hart. En dat is mooi. Tegelijk maakt het dat zorgmedewerkers soms te veel betrokken raken bij hun cliënten. Neem je de personen voor wie je zorgt in je hoofd en je hart mee naar huis? Dan ga je voor jezelf een mentale grens over. Het is de kunst om de balans te zoeken tussen betrokken zijn en toch afstand te houden. Dit is vaak lastig. Toch is het belangrijk het probleem te laten bij degene waar het thuishoort. En jezelf te beperken tot medeleven en steun. Ontdek hoe loslaten voor jou het beste werkt. Voor de een zijn dit sport of ademhalingsoefeningen. Terwijl de ander graag gedachten en emoties met een collega deelt.

Bronnen: IZZ, ARQ

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Anja
    Fijn dat er zoveel aandacht is voor dit onderwerp. Wat is mis in dit artikel is massage. Een van de oudste therapieën die zo helend werkt als het om balans gaat. Zowel geestelijk als lichamelijk. Mensen in de zorg leveren topprestaties net als topsporters. En topsporters worden regelmatig gemasseerd, maar voor de medewerkers in de zorg wordt dit nog niet voldoende aangeboden. Het zou eigenlijk een standaard moeten worden in ziekenhuizen en instellingen als preventie maatregel. Ik ben zelf altijd werkzaam geweest in de zorg en ben nu inmiddels meer dan tien jaar massage therapeut en weet inmiddels hoe massage werkt op ons welbevinden en balans.
    • Marjob
      Nou zeker mee eens, ik ga af en toe naar de fysio maar dan zit alles al vast en ben ik te laat. Dit zou door de werkgever aangeboden moeten worden.....
    • Eleonora
      fijn dat je dat onder de aandacht brengt, helemaal mee eens!