1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Zo bespreekt Folkert stress op de werkvloer

Zo bespreekt Folkert stress op de werkvloer

Overzicht
foto van Folkert in de natuur
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Maak jij stress bespreekbaar op de werkvloer? Veel professionals houden stressklachten liever voor zichzelf en zetten vanuit hun passie voor hun werk zelfs nog een tandje bij. Zo ook Folkert. Hij is sociaal werker en zet zich onder andere in voor vrijwilligers- en mantelzorgondersteuning en buurtopbouwwerk. In een persoonlijk interview deelt hij hoe hij stress tóch bespreekt met collega’s.

Ik herken stress vooral als ik slecht slaap en lig te malen over werk 

‘’Waaraan herken je bij jezelf en collega’s stress?’’ Bij mezelf herken ik stress als ik slecht slaap. Ik lig dan wakker en ga malen over werk. Of ik bepaalde dingen wel goed heb gedaan of misschien toch anders had moeten doen. Uiteindelijk breekt dat natuurlijk op. Op de werkvloer zie ik het vaker bij collega’s die veel oppakken en altijd bereid zijn om bij te springen. Ze zijn enthousiast en willen graag helpen. Maar dan zie je gewoon dat ze er op een gegeven moment last van krijgen omdat ze zoveel oppakken.  

Ik bespreek stress vooral door te benoemen dat ik te veel doe of moet doen 

‘’Maak je dit dan bespreekbaar op de werkvloer? En zo ja, hoe doe je dat dan?’’ Ja, dat benoemen blijft toch wel lastig. Ik geef vooral bij mijn collega’s en leidinggevende aan dat ik soms gewoon te veel doe en moet doen. Maar daarin moet ik natuurlijk ook zélf scherp blijven wat ik wel en niet oppak. Tegelijkertijd moeten er ook gewoon dingen gedaan worden. Ik vind het onze gezamenlijke uitdaging dat het werk goed wordt verdeeld binnen het team. Sommige collega’s zijn veel beter in het duidelijk aangeven van hun grenzen. Daar kan ik nog wel wat van leren.

Door juist die persoonlijke dingen met elkaar te delen versterk je het teamgevoel 

Als ik slecht slaap of als het niet goed gaat deel ik dit zelf niet zo snel met het team. Ik heb een paar collega’s die dit soort persoonlijke dingen wel makkelijk delen. Dat vind ik echt een kwaliteit en ik merk dat dit het teamgevoel en de sfeer versterkt. Dan zakken we allemaal weer even terug in onze stoel, en bespreken we hoe belangrijk het is wat we doen en dat het soms ook best lastig kan zijn. Ik denk dus zeker dat het helpt om open naar elkaar te zijn. Ook als het los staat van werk. Voor mij iets om vaker te gaan doen.

Tijdens werkoverleggen staan we regelmatig stil hoe het met iedereen gaat

‘’Zijn er vanuit de organisatie waar je werkt nog vaste momenten waarop er ruimte is om stress bespreekbaar te maken?’’ We hebben hier geen vast moment voor, maar mijn werkgever vraagt tijdens werkoverleggen wel regelmatig hoe het gaat met iedereen. Zeker nu in coronatijd nemen we hier meer de tijd voor. Dan bespreken we of iedereen het nog volhoudt. Daarnaast geeft ze aan dat we altijd bij haar terecht kunnen als er iets is. En zo voelt dat ook wel.

Door samen met je collega te wandelen krijg je weer andere gesprekken

‘’Wil je tot slot jouw collega’s uit de sector nog iets meegeven over dit onderwerp?’’ Ja, wat mij echt helpt is wandelen. Ik wandel zelf veel in het bos. Dan kan ik echt even mijn hoofd leegmaken en dingen ook weer van een andere kant bekijken. Ook tussen de middag op een thuiswerkdag gewoon altijd even naar buiten. Daarnaast wandel ik op mijn werk vaak samen met een collega. Dan heb je ook een ander gesprek met elkaar. Dat vind ik leuk om te merken en daardoor ga je toch weer anders samen een overleg in. Minder stress dus.  

Hoe maak jij stress bespreekbaar op de werkvloer? Deel het hieronder met jouw collega’s uit de sector.

Download gratis 5 stappen om stress bespreekbaar te maken

Met deze 5 stappen van expert Koert Hendriks maak je stress bespreekbaar met je leidinggevende. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.