1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Als iets me dwarszit, vertel ik dat direct op werk

Als iets me dwarszit, vertel ik dat direct op werk

Zo is Moos stress de baas
Overzicht
Moos in de natuur met haar hond
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Ik ben Moos en ben 62 jaar. Ik werk als planningsfunctionaris bij een revalidatiecentrum. Inmiddels al 35 jaar. Wel met een onderbreking. Na een zware burn-out werkte ik 8 jaar in de jeugdhulpverlening. In allerlei ondersteunende rollen. Nu ben ik weer terug bij het revalidatiecentrum. Dat was best spannend na die burn-out. Ik werk bewust niet meer in een leidinggevende rol. Gelukkig gaat het nu heel goed en ik vind mijn werk heel uitdagend en afwisselend. Vanaf mei ga ik ook wat minder uur werken. Dat besluit geeft me rust en ruimte om meer van mijn vrije tijd te genieten.

Mijn ideale start van de dag is …

Met een lekker ontbijtje. Ook heb ik een hond die uit moet. Nadat ik de hond heb teruggebracht, wandel ik naar werk. Ik woon in Wijk aan Zee en in een paar minuten loop ik via de duinen langs het strand naar mijn werk. Dat is echt heerlijk!

Als ik mijn werkdag start ga ik eerst …

Een kop koffie drinken. Daarna bespreken we met de aanwezige collega’s wat de prioriteiten van de dag zijn.

In mijn pauze laad ik weer op door …

Ook dan ga ik graag even naar het strand. Maar ik ga sowieso even van mijn werkplek af en maak een niet werk gerelateerd praatje. Ik ga bijvoorbeeld langs het secretariaat om te kletsen.

Aan het einde van de dag kan ik werk het beste loslaten als ik …

Wandel door diezelfde duinen als in de ochtend. Of ik wandel een stukje langs het strand. Ook ben ik begonnen met piano spelen. Hierdoor ben ik de waan van de dag echt wel kwijt en kan loslaten wat ik de uren ervoor heb gedaan. En als me iets dwars zit, dan vertel ik het aan mijn leidinggevende voordat ik naar huis ga. Dan ligt het daar en beoordeelt zij wat er moet gebeuren. Hierdoor kan ik het beter loslaten.

In mijn vrije tijd ontspan ik het meest als ik …

Vanaf mijn vijftigste ben ik dus gaan pianospelen. Erg moeilijk want ik kon ook nog geen noten lezen. Maar juist omdat het zo moeilijk is, vond ik het zo uitdagend. Ook stap ik graag op de fiets of pak ik een terrasje. Helaas is dat laatste door Corona nu niet mogelijk. Net als op vakantie gaan, wat ik ook erg graag doe. Ik ben hierdoor wel wat meer gaan lezen en Netflixen.

Mijn tip voor mijn collega’s uit de sector

Communicatie naar je leidinggevende en je collega’s. Ook is sfeer super belangrijk. Juist als de werkdruk heel hoog is. Dan is het ook fijn dat je ook over andere dingen dan werk praat. Een grapje tussendoor of wat gekkigheid, daar moet je echt tijd voor maken. Zorg daarnaast dat je in beweging blijft. Door bijvoorbeeld te wandelen of lekker te sporten.

Heb jij veel last van stress? Zoek dan hulp
Je mentaal fit voelen is soms best een uitdaging met een drukke baan in de zorg. Tijdens, maar ook na een zware periode wanneer er nóg meer van je gevraagd wordt. Ervaar jij veel stress? Download dan onze gratis hulpgids om stress de baas te blijven. Of neem direct contact op met het Contactpunt psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals van ARQ IVP voor professionele hulp.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.