1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Zomerstress op het werk? Deze 3 tips helpen je vooruit

Zomerstress op het werk? Deze 3 tips helpen je vooruit

7 7 minuten lezen
Overzicht
Gesmolten ijsje
  • 1 reacties
  • 7 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 31 juli 2019
In veel beroepen betekent de zomer lekker rustig aan doen. Maar werk je in de zorg? Dan is de kans groot dat jij je aan het einde van de dag net zo voelt als dat inmiddels gesmolten ijsje waar je toch geen tijd voor had. Uit een meting van V&VN blijkt dat bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden deze zomer nóg meer last heeft van werkstress dan vorig jaar het geval was. Gelukkig zijn er manieren om de zomerstress op het werk een beetje te verlichten.

Vakanties zorgen voor extra werkstress

Bijna 1000 zorgmedewerkers lieten aan V&VN weten dat de zomerstress vooral komt door personeelstekort en vakanties. Het lukt dan vaak niet om een rooster in te plannen. Dit zorgt voor discussies over het opnemen van vrije dagen. En in sommige gevallen moeten verpleegkundigen en verzorgenden zelfs eerder terugkomen van vakantie. Het grootste deel van de ondervraagden zegt dan ook dat de werkdruk hetzelfde gebleven of toegenomen. Een kleine 10% zegt dat de situatie verbeterd is.

3 tips om zomerstress op het werk te verminderen

Wijkverpleegkundige Coralien Merkens die in De Bilt werkt vertelt aan het AD: “De situatie heeft gevolgen voor patiënten. We zoeken naar manieren om onze rondes korter te maken, zodat we 1 medewerker minder hoeven in te roosteren. Zo vragen we aan cliënten of ze een dagje zonder steunkousen kunnen. Dat scheelt weer tien minuten per cliënt." Toch kun en wil je veel zorg niet aan de cliënt of de mantelzorger overlaten. Daarom geven we 3 tips waarmee je hopelijk jouw zomerstress verlaagt:

1. Maak elke week een to-do-lijst

Zeker in drukke tijden is het lastig om je aan een planning te houden. Maar gun jezelf wat rust in je hoofd (en in je lijf) en probeer het toch. Heb je een vol schema? Verdeel de lijst dan in belangrijke en minder belangrijke taken. Kom je armen en benen tekort? Dan is het jammer voor de minder belangrijke taken.

2. Neem genoeg (korte) pauzes

Ja, je komt om in het werk en de cliënten wachten op je. Maar zij, jij én je collega’s worden er niet beter van als jij straks omvalt vanwege de hoge werkdruk. Dus neem die pauze. Al is het maar 5 minuten om heel even uit te puffen. Zeker met de hoge temperaturen van afgelopen weken moet je extra goed op jezelf en je collega’s letten. Een korte koffie- of waterbreak doet soms wonderen.

3. Durf ‘nee’ te zeggen

Word je gevraagd de zoveelste extra dienst te draaien of de uitzendkracht in te werken? En kom je daardoor met jezelf en je eigen patiënten in de problemen? Of misschien wel met je gezin omdat je de zoveelste barbecue mist? Durf dan ‘nee’ te zeggen. Ook hier geldt: anderen worden er ook beter van als je zo nu en dan gewoon voor jezelf kiest. Heb je hier moeite mee? Dat geeft niet. Er zijn ook veel aardige manieren om ‘nee’ te zeggen.

Bron: AD, V&VN. Beeld: Getty

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • M.W.H. Rood
    Leuke tips maar ook dit is voor veel zorgmedewerkers niet te doen op het werk. De druk is zo hoog, tekort handen aan bed en veel oproep, flex en zzp die toch “ nagelopen” of ondersteund moeten worden. Het is echt niet meer te doen.