1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Zorg goed voor jezelf
  5. Voor m’n gevoel doe ik alles maar half

Voor m’n gevoel doe ik alles maar half

Gastblog door Emmeliek Boost
Overzicht
  • 0 reacties
  • 3 vind ik leuks
“Ik doe voor mijn gevoel alles maar half. Ik krijg mijn werk niet af zoals ik het wil, voel me schuldig naar collega’s en sta thuis eigenlijk continue AAN. Tijd voor mezelf schiet er sowieso bij in. Ik denk vaak: wat doe ik verkeerd en hoe doen anderen dit?”, vertelde Marga gefrustreerd toen ik haar sprak voor een coachtraject. En Marga is niet de enige die dreigt vast te lopen. Waar heeft dit mee te maken? En hoe pak je de regie weer terug? Hieronder vertel ik er meer over.

Tweestrijd

Ik ben Emmeliek Boost en geef inmiddels 20 jaar coaching en workshops rondom Werk en Gezin. Vanuit deze ervaring weet ik dat het combineren van werk en gezin op zijn zachtst gezegd een hele uitdaging is. Je wilt beiden goed doen en alles is even belangrijk. De patiënt die binnengereden wordt, de cliënt die op jou rekent, je kind die op jou wacht bij de BSO of het zieke familielid waar je mantelzorger voor bent… En heb je al aan jezelf gedacht?

Door corona nóg een stapje extra

Corona maakte het de afgelopen tijd natuurlijk nóg ingewikkelder. De onzekerheid over hoe lang we dit nog moeten volhouden is het zwaarst. Stress neemt altijd toe wanneer we de controle verliezen en minder regie hebben over gemaakte afspraken rond het werk en thuis. Wanneer je wekelijks je agenda moet omgooien door personeelstekort, corona-restricties, testbeleid of quarantaine verplichtingen, dan loopt de druk op en wordt je lontje korter.

Support een hele belangrijke factor

In mijn werk zie ik dat onderlinge support een hele belangrijke factor is in het creëren van lucht. In je hoofd én in je hart. Je hebt misschien ook wel ervaren wat het met je doet als die ene collega, je leidinggevende of zelfs je patiënt waardering uitspreekt en je voor je goede zorg bedankt. De zorg voor mensen is waarom je in eerste instantie zo dol bent op je werk. En wanneer je je op je werk gehoord en gewaardeerd voelt, kun je het thuis ook beter aan.

3 februari: webinar WIN WIN Werk en Gezin

Wil jij werk en privé ook meer in balans? Meld je dan aan voor het gratis webinar WIN WIN Werk en Gezin. GZ-psycholoog en coach Emmeliek Boost helpt je op weg met concrete tips en tools voor het plannen van ME- en WE-time. Ook deelt ze praktische tips voor ouders met (jonge) kinderen. En natuurlijk is er alle ruimte voor jouw vragen. 

Tijd voor jezelf om het überhaupt vol te houden

Over thuis gesproken. Thuis ontspannen en opladen in coronatijd is voor veel mensen niet zo makkelijk. Hierin spelen het hebben een partner, kinderen en/of een sociaal netwerk natuurlijk ook een belangrijke rol. Zij bepalen voor een deel of je thuis je beker energie weer wat kunt bijvullen. Maar alles begint met het inzicht dat je tijd voor jezelf nodig hebt om het überhaupt vol te houden. En dat jij zelf hierin de regie kunt nemen. Mijn belangrijkste tip: kijk goed wanneer en hoe je tijd voor jezelf zó kunt inroosteren dat het ook echt haalbaar is. Voorkom dat je het uitstelt totdat je weer vrij of met vakantie bent.

Bonustip om gelijk mee aan de slag te gaan

Het motto goed voor jezelf zorgen is soms best abstract. Dus begin eens jezelf vaker op een dag een cijfer te geven voor de energie die je hebt. Hoe hoger het cijfer op een schaal van 1-10, hoe beter je energie. Is het cijfer erg laag? Zet dan een mini-energizer in die jou in 2-3 minuten oplaadt. Denk aan je favoriete muziek, een mini energizer op het gebied van bewegen of een filmpje waar je altijd om moet lachen. Het helpt om vooraf een lijstje met jouw top 5 mini-energizers te maken én deze energizers altijd bij de hand te hebben, in je telefoon bijvoorbeeld.

Bron: IZZ

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.