1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Werkgeluk
  4. In de schijnwerpers: Martine Hermans

In de schijnwerpers: Martine Hermans

Het Zonnetje van Limburg over haar bijzondere werk als praktijkcoördinator en leerlingbegeleider
Overzicht
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Op de Dag van de Zorg werden 12 professionals uitgeroepen tot Zonnetje voor de Zorg. Zij werden enorm gewaardeerd om hun inzet en bijdrage in zorg en welzijn. Daarom delen we de komende tijd de verhalen achter deze zonnetjes. Waarom zijn ze ooit in de sector begonnen? En waar dromen ze nog van voor hun verdere loopbaan? Dit keer spraken we Martine Hermans, Zonnetje van Limburg. Zij werkt als praktijkcoördinator voor recovery en ICU/CCU én als leerlingbegeleider. Ze werd door haar collega Annet genomineerd omdat ze altijd voor iedereen klaar staat.

Reactie op eretitel: Nog steeds roepen mensen ‘hoi zonnetje!’ naar me

Vrolijk neemt Martine de telefoon op. Ze is nog steeds onder de indruk van haar titel. Martine werkt sinds 1992 als verpleegkundige, en inmiddels al heel wat jaar in het St. Jans Gasthuis in Weert. “Ik ben hier begonnen als verpleegkundige en kon hier specialiseren. Na een tijdje ben ik ook leerlingen gaan begeleiden. Nu sta ik zelf aan het bed bij recovery en begeleid ik leerlingen bij recovery en ICU/CCU. Een heel leuke combinatie.”

Haar collega’s nomineerden haar omdat ze altijd voor iedereen klaar staat en bij al haar leerlingen het maximale eruit haalt. Haar collega’s hadden niks over de nominatie verklapt dus ze snapte er in het begin niets van. “Ik was ontzettend verrast! Mijn collega’s reageerden allemaal super enthousiast. Nog steeds roepen mensen dagelijks “Hoi Zonnetje!” naar me. Het was echt een once in a lifetime­­­-gebeurtenis.”

Het is fijn er te kunnen zijn voor een ander

Ik vraag Martine waarom zij ooit in deze sector is begonnen. “Ik heb het zorgzame eigenlijk altijd in me gehad. Mijn broer had als kind bijvoorbeeld al wat extra zorg nodig. Als grote zus zorgde ik er altijd voor dat alles goed met hem ging. Dat zorgen voor een ander komt mijn hele leven terug.”

Samen zoeken naar oplossingen

Wat Martine het allerleukst vindt aan haar baan? “Toch echt het er kunnen zijn voor mijn patiënten en leerlingen. Maar ook het zoeken naar oplossingen vind ik erg leuk, zowel bij het zorgproces als bij de leerlingbegeleiding. Ik vind het leuk om naar oplossingen te zoeken vanuit mijn hoofd én mijn hart.”

Zoek altijd naar iets positiefs

Ik vraag Martine hoe zij energie en plezier houdt in haar werk. “Ik probeer negatieve ervaringen altijd om te buigen naar iets positiefs. Ook in mijn werk probeer ik altijd te zoeken naar lichtpuntjes. Daarnaast let ik op mijn werk-privé balans. Bijvoorbeeld door ’s avonds te wandelen of leuke dingen te doen met het gezin.”

Ooit naar het buitenland

Op de vraag of Martine nog dromen heeft voor haar verdere loopbaan had ze gauw antwoord: “Ik hoop vooral mijn huidige werk te kunnen blijven doen. Mijn eigen gezondheid behouden is daarbij belangrijk. Maar als ik echt mag dromen lijkt het me ook leuk om ergens in het buitenland te werken. Dat is wel een droom voor de lange termijn. Voor nu heb ik het hier enorm naar mijn zin.”

Volg je hart!

Tijdens het hele interview hoorde ik hoe trots Martine is op haar werk. Tot slot vraag ik naar haar tip voor collega’s uit de sector om te blijven stralen. Haar reactie: “Volg je hart! Je begint in de zorg omdat dat van binnen bij je past. Blijf je hart volgen om te stralen. Blijf ook open staan om te leren. Het helpt mij om te kijken naar mogelijkheden in plaats van problemen.” Voordat we ophingen, wilde Martine graag nog een laatste keer haar collega’s bedanken voor de nominatie. “Het was zó’n bijzondere ervaring, bedankt allemaal!”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.